– Det som skjer i aksjemarkedet nå er mye drevet av psykologi. Men det er også et reelt grunnlag for det, siden økt usikkerhet rundt global handel har utløst aksjefallet. Likevel virker det som markedet har priset inn en mye verre situasjon enn vi har tro på, sier Shakeb Syed i DNB Asset Management til DN.

Mai var en laber måned for aksjemarkedet, da verdensindeksen falt seks prosent.

– Hovedgrunnen til dette er økt uro rundt handelskrigen, som går hånd i hånd med frekvensen på president Trumps Twitter-konto. Når det er sagt, tror vi dette handler mer om kun handel og økonomi, for USA handler det også om å bevare sin geopolitiske stormaktsposisjon, sier Syed.

Han er for tiden i USA på ferie og merker at presidentvalgkampen allerede så smått har startet.

– De er sånn halvveis i gang, ja. Det har kommet opp bannere og det er satt opp noen stands. Og nettopp det at det er valg om ett år, gjør at Donald Trump neppe vil føre en mer aggressiv linje for å dra i gang en fullskala handelskrig. Han er for kynisk til å stå bak noe som kan føre til et stort og langvarig børsfall, for det sanker han definitivt ikke stemmer. Å bidra til lavere vekst i USA er heller ingen god strategi hvis man ønsker å bli gjenvalgt som president, sier Syed.

Beholder aksjer på overvekt

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,72 prosent onsdag, og en av årsakene til det bratte fallet er ingen nære utsikter til løsning på handelskonflikten mellom USA og Kina. Donald Trump sa tirsdag kveld at han ikke vil fullføre en handelsavtale med Kina med mindre Beijing godtar vilkår som er forhandlet tidligere i år.

Flere investorer reduserer nå eksponeringen mot aksjer og går heller mot rentepapirer.

– Vi nærmer oss størrelsen på en klassisk korreksjon, men vi tror ikke at dette kommer til å bli mer enn en korreksjon og beholder aksjer på overvekt i porteføljene våre, sier Shakeb Syed.

Han peker på at kinesiske myndigheter ikke vil sitte stille og se på negative effekter av handelskrigen. Flere stimulerende tiltak er allerede gjennomført. Disse antar man vil ha en effekt på bnp i Kina tilsvarende om lag to prosent. Til sammenligning utgjør kinesisk eksport til USA drøyt tre prosent av kinesisk bnp. Den kinesiske valutaen har dessuten svekket seg med ti prosent siden handelskrig dukket opp på radaren.

– Selve tallene er hverken skremmende eller noe som holder meg våken om natten. Den store frykten er imidlertid hvilke ringvirkninger handelskrigen vil gi, om det for eksempel kan bidra til en økonomisk resesjon eller et krakk i finansmarkedene, sier Syed.

Han legger til at aksjeovervekten også er begrunnet i fortsatt lave renter og stimulativ finanspolitikk flere steder i verden, for eksempel i Europa.

Optimistisk til veksten i norsk økonomi

Når han ikke tror det vil utvikle seg til en fullskala handelskrig, handler det også om at tollegging av all import fra Kina kan virke som en indirekte skattlegging av den amerikanske konsumenten – noe Trump mest trolig vil unngå i forkant av en tøff valgkamp.

– Å innføre høyere skatter er noe man også taper stemmer på, sier Shakeb Syed.

Han understreker at globale aksjer er litt på den dyre siden, men at de er blitt mindre dyre etter fallet i mai. Norske aksjer er også litt i den dyre enden, påpeker han.

– Grunnen til at vi likevel har norske aksjer på overvekt er at vi er optimistiske til veksten i norsk økonomi, norske selskapers inntjening samt at vi tror på sterkere krone og høyere oljepris, sier Syed.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.