– Vi er mer defensive, sier porteføljeforvalter Alina Dobrica.

– Betydelig mer defensive. Vi har solgt mye. Vi har gått fra overvekt til undervekt i aksjer, sier kollega og forvalter Shakeb Syed.

De to jobber i DNB Asset Management og har sammen med et knippe andre forvaltere i deres avdeling ansvar for å forvalte 40 milliarder kroner for nordmenn og andre institusjonelle kunder.

– Vi har begynt å ta ned risiko, sier Dobrica.

– Modent for korreksjon

Siden koronaviruset ble bekreftet i Kina rundt nyttårstider har DNB-forvalterne fulgt nøye med på utviklingen, og vurdert om det var tid for å redusere risikoen i porteføljene. Forrige uke bestemte de seg for å selge unna aksjer, og gikk fra såkalt overvekt til undervekt i aksjer. Det betyr at man går fra en situasjon hvor aksjer utgjør mesteparten av den samlede porteføljen til at aksjer utgjør en langt mindre andel. Altså: Man er mer skeptisk til aksjer relativt til annet.

Ifølge Syed har de jobbet til sent på kveld og natt for å legge en strategi og for å selge unna store mengder aksjer.

Det kunne knapt vært gjort på et bedre tidspunkt.

  • Den siste uken har Oslo Børs falt seks prosent.
  • De tre nøkkelindeksene på Wall Street har falt mellom åtte og ni prosent.

– Vi har solgt ned aksjer og kjøpt globale investment grade-obligasjoner. Vi har vært positive til veksten i global økonomi, utsikter til lave renter og stimulanser fra sentralbankene. Det er i utgangspunktet et positivt scenario for aksjemarkedet og vi har derfor vært overvektet aksjer. Det som skjer nå er at vi har kommet i en situasjon hvor vi har en særdeles ukjent variabel som påvirker veksten negativt, sier Alina Dobrica.

Alina Dobrica i DNB Asset Management.
Alina Dobrica i DNB Asset Management. (Foto: Elin Høyland)

Ifølge Shakeb Syed har de ikke vært undervektet i aksjer siden 2018.

– På de 12 siste årene siden finanskrisen har vi ytterst få ganger vært undervektet aksjer, sier han.

– Etter en betydelig oppgang i aksjemarkedet i 2019 og i starten av 2020, var deler av markedet blitt dyrt og derfor modent for en korreksjon. Koronaviruset ble triggeren som utløste denne korreksjonen, sier forvalteren.

Nytt kraftig børsfall

Torsdag faller Oslo Børs på nytt for femte dag på rad.

De fleste børsene i Europa er også ned mellom to og tre prosent. Også de lange rentene i USA faller videre og ligger fortsatt på rekordlave nivåer.

Volatilitetsindeksen, som måler frykten i finansmarkedene, stiger ytterligere torsdag og er på sitt høyeste nivå siden desember 2018.

Særlig hardt rammet er industriselskaper med produksjon i Kina eller selskaper som har deler av verdikjeden er eksponert mot Kina. Olje, gass og shippingrelaterte aksjer har falt kraftig som følge av lavere etterspørsel fra Kina, som er en av verdens største importører av råvarer.

Selger unna

– Helse er den av de defensive sektorene vi foretrekker nå. I porteføljene selger vi oss derfor heller ned i aksjer og plasserer pengene i obligasjoner med lav kredittrisiko, sier Dobrica.

– Vi har skrellet av mer i de sektorene vi tror og mener er mer utsatt for koronafrykt som dette. Vi har solgt av mer i fremvoksende markeder og mer i norske aksjer enn ellers. I tillegg til materialer og europeiske banker, sier Syed.

Forvalterne har reagert på at det ikke har vært mer bevegelser i de asiatiske markedene. For eksempel har Shanghai-børsen tatt seg en del opp igjen etter et markant fall i slutten av januar. Men når det ble påvist koronavirus i den industririke nordlige delen av Italia påvirket det aksjemarkedet kraftig. Dobrica mener viruset nå er blitt mer relevant for aksjemarkedet og for økonomien.

– Mer utsatt

– Aksjemarkedet er mer utsatt for koronaviruset nå enn før, sier hun.

Shakeb Syed sier det er en baktanke ved at de er gått over til renter.

– Hva skjer hvis markedet tryner videre? Da må de pengene finne et annet sted å være. Når er det økt risiko og fallende risikoappetitt finner ofte de pengene veien inn i renter, sier han.

Hvis det skjer, vil rentene falle videre, mens kursene på obligasjonene vil stige som betyr at man eventuelt kan selge med gevinst.

– Da får vi i både pose og sekk hvis det blir verre, sier han.

Torsdag morgen faller den store Nikkei-indeksen i Japan over to prosent, mens Shanghai-børsen viser svak oppgang. Fremtidsindeksene i USA antyder et fall på over én prosent torsdag, mens oljeprisen, som i stor grad påvirker Oslo Børs, har falt nærmere fire prosent siden børsen stengte onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.