Fredag la Oslo Børs bak seg nok en handelsuke med sterk oppgang der hovedindeksen steg 5,33 prosent gjennom uken.

– Det har gått mye opp siden vi bunnet i mars. Gitt den situasjonen vi står oppe i så synes jeg det er bedre enn det man skulle vente. Denne innhentingen er blant de raskeste man har sett, sier Audhild Asheim Aabø.

Hun leder fondet Nordea Global Gender Diversity – et aksjefond som kun investerer i selskaper hvor kvinner utgjør minst en tredjedel av styret og ledelsen.

– Jeg vil ikke si at børsen ser veldig sjarmerende billig ut, fortsetter hun, og peker på at forventningene markedsaktørene har til den fremtidige inntjeningen i de børsnoterte selskapet har falt mer enn aksjekursene.

Det betyr at aksjer er blitt «dyrere» sammenlignet med hva de tjener, og for eksempel hvor mye penger de har tilgjengelig for å betale ut utbytter til aksjonærene.

Hjelp fra sentralbankene

– Aksjemarkedet er et maraton – ikke en sprint. De månedlige variasjonene har vært store, men ikke helt uvanlige, sier porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand.

– Det har vært en av korteste resesjonene vi har sett i verdensøkonomien. Den har vært kort fordi man har igangsatt de sterkeste sentralbankstimuliene noensinne, sier Nielsen, som viser til tilbakegangen i økonomien og hvordan verdens sentralbanker med amerikanske Fed i spissen, har kjøpt statsobligasjoner for mange milliarder for å holde økonomien i gang.

Til tross for en kraftig oppgang i andre kvartal, er hovedindeksen likevel ned om lag 9,5 prosent siden nyttår. Sammenlignet med samme tid i 2019 er hovedindeksen i overkant av to prosent lavere.

– Det er én dags bevegelse, sier Nielsen.

Spent på Hydro

I tiden fremover håper Nielsen er at det fortsatt er selskapenes resultater som vil bestemme kursutviklingen.

Den kommende uken fortsetter resultatsesongen i USA med blant andre oljeservicegigantene Halliburton og Schlumberger. Nielsen mener deres resultater og prognoser vil følges tett av norske oljeselskaper.

– Offshore er fortsatt en viktig næring i Norge og for at vi skal se en lysning må oljeselskapene begynne å investere igjen, sier han.

På hjemmebane legger aluminiumsprodusenten Norsk Hydro og oljeselskapet Equinor frem resultattall på onsdag og fredag.

Porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand.
Porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand. (Foto: Mikaela Berg)

– Jeg er spent på hva Hydro sier om etterspørselen fra tysk bilindustri. Sammen med Kongsberg Automotive er de helt avhengige av at bilindustrien starter å investere igjen, sier Nielsen.

– Hva er den største risikoen i aksjemarkedet akkurat nå?

– På lang sikt er aksjemarkedet en vinner. I det korte bildet vil den største risikoen være inflasjonen og at lange statsrenter kommer kjapt opp, tror Nielsen.

Positive vaksinenyheter

Nordea-forvalter Aabø er ekstra spent på den videre utviklingen i USA gitt korona-situasjonen og de økte smittetallene.

– En del stater er veldig interessert i holde åpnet og vi har for eksempel sett at Disney har åpnet parkene sine, sier Aabø.

Audhild Asheim Aabø i Nordea Asset Management.
Audhild Asheim Aabø i Nordea Asset Management. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Denne uken valgte delstaten California å stenge ned på grunn av ny oppblussing av smitte.

– Jeg ser ikke vekk fra at man får nedstengning i andre stater, sier Aabø.

Til tross for økt fare for nedstengning har den amerikanske teknologiindeksen Nasdaq Composite fortsatt å stige de siste ukene og er opp 17 prosent siden nyttår.

Det er spesielt en type nyheter som aksjemarkedet har respondert positivt på den siste tiden, ifølge Benedicte Bakke som forvalter DNB Bioteknologi og DNB Helse – vaksinenyheter.

– Vi kan potensielt ha en vaksine klar i 2021, sier Bakke.

Hun følger helsesektoren i USA og flere vaksineselskaper tett.

– Sektoren har hatt en veldig positivt tendens – løsningen på pandemien har vært å finne en vaksine. Mange vaksineselskaper har gått veldig mye, sier Bakke.

Amerikanske Novavax har blant dem som har steget mest på børsen. Novavax startet året på aksjekurs rundt 4,5 dollar og ligger nå rett i overkant av 140 dollar, blant annet hjulpet av nyheten om statlig milliard støtte.

Bakke råder hobbyinvestoren til å ha en forsiktig tilnærming til slike selskaper.

– For den vanlige mannen i gaten er det vanskelige å forstå hva som ligger bak sånne oppganger. Da er det bedre å være eksponert gjennom et fond.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.