Det ble en marerittdag for flere av selskapene som la frem resultater fredag.

  • Norsk Hydro falt hele 12,06 prosent på børs, og lider foreløpig sitt verste dagsfall siden finanskrisen i 2008. Det underliggende resultatet var langt svakere enn ventet for den norske aluminiumskjempen.
  • XXL falt 17,94 prosent etter å ha levert et stort underskudd og varslet om at man er i fare for å bryte lånevilkårene ved utgangen av første kvartal.
  • Oljeserviceselskapet Aker Solutions falt 25,19 prosent etter å levert betydelig under forventning og med fortsatt lave marginer.
  • Forbrukslånsbanken Komplett Bank falt rundt 21,77 prosent etter at banken torsdag kveld varslet om ytterligere tapsavsetninger på 105 millioner kroner.
  • Equinor har falt til sammen 6,88 prosent etter resultatfremleggelse og kapitalmarkedsdagen torsdag. 40 milliarder kroner av markedsverdien er borte.

– Dette er spesifikt dårlig for selskapene, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets, men er tydelig på at fredagen neppe blir den eneste dagen med skuffelser:

– Jeg tror dette er litt symptomatisk for det som kommer. Det blir en god del skuffelser nå, sier han.

Mener estimatene er for høye

Hermanrud sier at konsensus, altså summen av alle analytikere og prognosemakere, for litt siden mente at selskapsinntjeningen i fjerde kvartal skal være 30 prosent bedre enn fjerde kvartal i fjor. Og det til tross for at den faktiske inntjeningen de siste fire kvartalene har falt nesten ti prosent sammenlignet med fjoråret.

Inntjeningen til selskapene er alfa og omega for børsoppgang i det lange bildet.

– Jeg har hele tiden ment at estimatene er for høye og at det kommer til å gå dårligere enn analytikerne forventer, sier han.

I Hydros tilfelle hadde analytikerne regnet hjem at selskapet skulle levere et underliggende driftsresultat på én milliard kroner. Resultatet endte på 560 millioner kroner.

Dette bør du gjøre

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,65 prosent fredag, godt trukket ned av selskaper innen olje og shipping. Hittil i år er børsen ned 1,14 prosent.

Når det skurrer som verst på børs, er anbefalingen ofte klinkende klar fra forvaltere og strateger: sitt i ro. Dersom du regner med at skuffelsene i resultatsesongen kan komme overraskende på, har Hermanrud en alternativ oppskrift klar.

– De aksjene du har tenkt til å selge deg ned i, kan du kanskje gjøre nå før rapportering, mens de aksjene du har tenkt til å kjøpe deg opp i, kan du like godt vente med å kjøpe til etter tallene er lagt frem, sier han.

– Hvor kommer skuffelsene?

– Det blir typisk mest selskaper som er sykliske eller litt kontraktsbaserte hvor du får store svingninger. Generelt kan man si at offshore er mer utsatt enn olje, sier han.

I desember la Hermanrud frem sitt syn på aksjemarkedet for det nye året. Da sa han at Oslo Børs ville stige med 0–12 prosent i 2020. Prognosen står fremdeles, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.