Siden mars har Danske Bank og sjefstrateg Christian Lie trodd på en moderat avkastning på mellom to og seks prosent for globale aksjer. Finansmarkedene skjøt fort fart opp igjen etter krakket i mars. Til tross for at realøkonomien fremdeles har det tungt, har mange av de store aksjeindekser steget flere titall prosent.

Danske Bank tror det er mer i gjære. Banken oppjusterer nå sine prognoser og ser en avkastning på 7–12 prosent i globale aksjer det neste året målt i lokal valuta.

Dette vil hjelpe aksjer

– Hovedargumenter er at vi forventer fortsatt positiv økonomisk vekst selv om viruset blusser opp igjen i enkelte områder, at selskapsinntjeningen vil stige fremover, samt at rentenivået vil holdes ekstremt lavt i overskuelig fremtid, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

De ser 50 prosent sannsynlighet for en tilgjengelig og fungerende vaksine mot koronaviruset innen året er omme. Det optimistiske scenarioet på 12 prosent forutsetter nettopp en velfungerende vaksine som også løfter veksten og selskapsinntjeningen mer enn det markedene forventer i dag, ifølge Lie.

Prognosene omfatter totalavkastning, altså inkludert utbytte som det tas høyde for at reinvesteres i markedet.

Men det er slett ikke knallgode utsikter som gjør aksjer attraktivt. Ifølge Lie er det de lave rentene, både negative realrenter på statsobligasjoner og rekordlav løpende renteavkastning på selskapsobligasjoner, som vil underbygge etterspørsel etter aksjer.

– Aksjer vil løftes, ikke fordi utsiktene er fantastiske med hensyn til økonomisk vekst eller selskapsinntjening, men fordi aktivaklassen relativt til andre alternativer er blitt mer attraktiv, sier han.

Danske Bank har fortsatt en moderat overvekt i aksjer, men venter på et tilbakefall i aksjekursene før de eventuelt øker overvekten ytterligere.

Overvektet, men bekymret

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management har vært ganske godt overvektet i aksjer siden midten av mars. De siste ukene har han tatt aksjeeksponeringen litt ned.

– Det er når det er blod i gatene at du skal kjøpe. Det er når alt ser fryd og gammen ut at du skal være forsiktig. «All-time high» kan i seg selv være en grunn til å være forsiktig, sier porteføljeforvalter i Storebrand Asset Management, Olav Chen.
– Det er når det er blod i gatene at du skal kjøpe. Det er når alt ser fryd og gammen ut at du skal være forsiktig. «All-time high» kan i seg selv være en grunn til å være forsiktig, sier porteføljeforvalter i Storebrand Asset Management, Olav Chen. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Det handler mye om at det har gått veldig fort. I USA nærmer vi oss ny «all-time high». Samlet sett er vi fortsatt overvektet, sier han.

– Når vi er normalvektet i aksjer forventer vi normalavkastning, som vi anser som 5–6 prosent i løpet av et år. Når vi sier at vi er overvektet i aksjer, betyr det at vi tror at aksjemarkedet vil gi mer enn 5–6 prosent de neste 12 månedene, sier Chen.

Teknologiindeksen Nasdaq Composite er allerede langt høyere enn hva den var rett før koronakrisen. Globale aksjer er høyere enn hva de var ved årsskiftet. Det samme er S&P 500-indeksen. Chen sier man nå bare er én prosent unna «all-time high» der også.

– Det er når det er blod i gatene at du skal kjøpe. Det er når alt ser fryd og gammen ut at du skal være forsiktig. «All-time high» kan i seg selv være en grunn til å være forsiktig.

– Er dere bekymret for den økende smitten man ser i USA og Europa?

– Vi er bekymret. Vårt viktigste ankepunkt er at når det kommer nye oppblussinger, vil vi kun få lokale nedstengninger. Vi vil ikke få den dramatiske nedstengningen vi så i mars, sier Chen.

Det som bekymrer ham på lang sikt er de rekordhøye budsjettunderskuddene i USA som nærmer seg nivåene fra etter finanskrisen.

– Budsjettunderskuddene må betales tilbake. Mye av det sentralbankene gjør er galskap. Du får økende ulikhet av pengetrykkingen som sentralbankene bedriver, sier han.

Fire fallgruver

Til tross for sitt oppdaterte og mer optimistiske anslag ser Christian Lie likevel fire risikofaktorer:

  1. En såpass stor eskalering av viruset at det krever nye nedstengninger og så omfattende sosial isolering av det kan utløse en ny resesjon. Denne gangen har heller ikke sentralbankene like stor kapasitet til å stå imot krisen.
  2. Det han kaller en «blå bølge» ved det amerikanske presidentvalget. Det betyr både Biden-seier og samtidig demokratisk kontroll over Senatet. Han mener det kan utløse frykt for en mindre næringslivsvennlig økonomisk politikk med skattehevinger og økt regulering av følgende sektorer: bank, energi og teknologi.
  3. Mer spenning mellom USA og Kina som kan utløse et brudd på den såkalte fase 1-avtalen mellom de to landene. Danske Bank mener det er en 50 prosent sannsynlighet for at USAs president Donald Trump går bort fra avtalen med Kina innen presidentvalget.
  4. En inflasjon som stiger mer enn markedsaktørene og sentralbankene venter og er komfortable med.

-(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.