– Tiden fremover vil i større grad preges av Shakin' Stevens enn en dans på roser, noe vi allerede ser konturene av med store utslag både opp og ned på børsene. Det er ingen tvil om at mange usikkerhetsmomenter påvirker børsene, men det er sjelden de risikofaktorene vi allerede er klar over som utløser store kriser, skriver sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank i en fersk analyse.

Børsene verden over har vært preget av mye dramatikk den siste uken:

Amerikanske børser faller bratt fredag, og fikk dermed et betydelig fall på ukebasis.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt «bare» 1,22 prosent fredag, men har falt nesten ni prosent på én måned. Den brede Europa-indeksen Stoxx 600 er i ferd med å få sin verste måned siden august 2015, og de ledende asiatiske børsene kan også se tilbake på en rød uke.

– At verdien av globale aksjer er ned åtte prosent i oktober og fem prosent siden årsskiftet, indikerer at mye negativt allerede er priset inn i aksjekursene. Faktisk har over 60 prosent av alle aksjer i verden falt mer enn 20 prosent siden toppnivåene i januar, noe som reflekterer frykt for en global økonomisk nedtur, skriver Lie i sin analyse.

«Svakhetstegn, men...»

Han skriver videre at Danske Bank erkjenner at det er svakhetstegn å spore i de økonomiske utsiktene, men forventer en stabilisering fremfor noe alvorlig.

Handelskrig, stigende renter, svakhetstegn i europeisk og kinesisk økonomi, trøbbel i italiensk politikk, kursfall for teknologiaksjer og utfordringer knyttet til en sterk dollar.

Alt dette er risikofaktorer man er fullstendig klar over, påpeker sjefstrateg Christian Lie.

– At handelskrigen kan eskalere, eller at den amerikanske sentralbanken kan heve renten mer enn forventet, det er derimot «unknown knowns», eller noe vi ikke vet om faktisk vil skje, men som vi likevel vet at kan skje. Det som normalt utløser de store krisene er derimot det tidligere forsvarsminister i USA, David Rumsfeld, i 2002 kalte «unknown unknowns», altså risikofaktorer vi ennå ikke vet at vi ikke vet noe om, skriver han.

Tror på to bærebjelker

Poenget er at alt det vi bekymrer oss for nå, i stor grad er tatt hensyn til i aksjekursene. For at ting skal bli verre, må vi trolig få ny og negativ informasjon som vi ennå ikke har eller forventer, bemerker sjefstrategen.

I lys av alle usikkerhetsmomentene vi omgir oss med nå; noe lavere global vekst, utsikter til litt svakere selskapsinntjening, stigende renter og høy politisk risiko, er økonomisk vekst og selskapsinntjening to bærebjelker Danske Bank tror vil fortsette å holde en hånd under aksjemarkedet.

– Faren for en økonomisk kollaps mener vi er liten i løpet av de neste tre til 12 månedene. USA holder koken i hvert fall frem til 2020 og stimulansene fra kinesiske myndigheter vil gradvis bidra til stabilisering. Europeisk økonomi har skuffet, men vi forventer vekst noe over «normalen» også i 2019, skriver Christian Lie, og legger til at den amerikanske økonomien fortsatt er veldig sterk.

Slik endte nøkkelindeksene i USA fredag:

* Dow Jones – ned 1,20 prosent til 24.684 poeng.

* Nasdaq Composite – ned 2,07 prosent til 7.167 poeng.

* S&P 500 – ned 1,75 prosent til 2.658 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

–Monaco er et vidunderlig reisemål for folk som vet hva de ønsker
Gulshat er grunnlegger av Lux Pro. Her forteller hun hvorfor Monaco er verdens beste sted - for de rike og berømte.
02:40
Publisert: