Børskrakket i 1929, krakket under den store depresjonen i 1938 og finanskrisen i 2008.

Like før alle disse børsfallene inntraff det såkalte «dødskrysset», ifølge Investopedia.

Etter de siste ukenes kraftige teknologifall på Wall Streets har Facebook, Googles morselskap Alphabet og Netflix passert «dødskrysset».

Og teknologibørsen Nasdaq Composite er ikke langt unna.

Dette betyr det

Et dødskryss brukes i teknisk analyse og oppstår når det såkalte 50 dagers glidende gjennomsnitt krysser 200 dagers glidende gjennomsnitt. De glidende gjennomsnittene gir en vurdering av den generelle trenden i en aksjekurs.

Dødskrysset er en av de mest brukte indikatorene for langsiktig avkastning, men har langt fra vært toneangivende fra hvordan markedet beveger seg fremover:

– Hvert eneste store fall starter med et dødskryss, men ikke alle dødskryss fører til et stort fall, sier sjef for teknisk analyse Ari Wald i et tv-intervju med CNBC.

Sist gang dødskrysset inntraff Netflix var 23. februar 2016. Siden den gang har aksjen steget 202 prosent.

Store fall

Men siden september har de fem store teknologiaksjene FAANG falt kraftig:

  • Facebook ned 19 prosent.
  • Amazon ned 25 prosent.
  • Netflix 28 prosent.
  • Apple ned 21 prosent.
  • Alphabet (Google) ned 15 prosent.
Financial Times

Tror ikke bunnen er nådd

Sjef for derivatstrategi i Susquehanna Financial Group, Stacy Gilbert, sier til CNBC at FANG-aksjene (Facebook, Amazon, Netflix og Alphabet) har svingt stort på børsen i år, men er ikke sikker på om det er over.

– Min ene bekymring er at vi ennå ikke har sett kapitulasjonsmomentet i markedet der investorene kaster babyen ut sammen med badevannet. Vi har ikke sett det ennå og jeg føler at vi nærmer oss, sier hun.

På spørsmål om hvilket av FANG-aksjene hun ser som mest attraktiv nå, svarer hun Amazon og viser til at det har store vekstmuligheter innen e-handel, reklame, kunstig intelligens og skylagring.

– Går vi to år frem i tid og ser tilbake tror jeg man vil si at dette var en god aksje å eie nå, sier hun.

Goldman Sachs: Kontanter vil være konkurransedyktig

I en fersk analyse skriver storbanken Goldman Sachs at penger i banken høres fornuftig ut fremover, ifølge Marketwatch.

«Vi venter at S&P 500 vil gi en moderat ensifret avkastning i 2019. Kontanter vil være en konkurransedyktig aktivaklasse mot aksjer for første gang på mange år», skriver analytikerne i Goldman Sachs.

Banken viser til at oppgangen i aksjemarkedet, «bull market», er i sitt tiende strake år, og skriver at «alle gode ting må ta slutt».

Tirsdag kveld falt Wall Street ytterligere og den avkastningen som industritunge Dow Jones og teknologitunge Nasdaq hadde opparbeidet seg i år forduftet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Da DN-kommentatoren fikk øye på reklameplakaten med det unike «Black Friday-tilbudet», gikk hun rett på kontoret og satte opp et regnestykke
01:23
Publisert: