– Begynner man snart å lure på om det er en større nedgangsperiode?

– Absolutt. Det føles vondt nå, sier porteføljeforvalter Olav Chen.

Han forvalter 80 milliarder norske sparekroner og lastet i slutten av oktober opp med ekstra aksjer etter at aksjemarkedet hadde korrigert en del siden starten av oktober. Da «vektet» Storebrand Asset Management seg opp i aksjer, altså at en større andel av porteføljen skal bestå av aksjer.

Siden har aksjemarkedet fortsatt å falle både globalt og på Oslo Børs. Storebrand er fortsatt nøytralvektet i norske aksjer, men vektet seg opp globalt. Det er dog kjøpt med norske kroner som har svekket seg kraftig, som igjen gjør at tapene ikke blir fullt så store.

– Vi hadde håpet på et rally på slutten av året, men det skjer nok ikke, sier Chen.

Det er tre handelsdager igjen på Oslo Børs.

Skifter etter ti år

De siste ti årene har forvalteren skiftet mellom å være overvektet og normalvektet i aksjer, med unntak av én gang i 2011. Nå er Chen villig til å satse en siste gang.

– På veldig kort sikt ser korreksjonen vi er i oversolgt ut, så vi vurderer å vekte opp enda mer i aksjer, sier han, men understreker at det er på veldig kort sikt.

For 2019 kommer til å bli annerledes.

– Vi er i en periode der den ekstreme pengepolitikken er nær over og sånne strukturelle faktorer gjør at vi kommer til å være mer moderate i 2019. Vi prater om at vi i løpet av neste år kommer til å skifte mellom normalvekt og undervekt, sier Chen.

Med andre ord betyr det at Storebrand-forvalteren ikke har like mye tro på aksjer i 2019 som han har hatt de siste ti årene.

Verdens største hedgefond surner

Han tror imidlertid ikke det blir noe stort fall neste år.

– Hovedargumentet for at det ikke skal falle mye mer er jo at det er ingen som klarer å bygge opp et resesjonsscenario. Selv om pilene peker ned og det blir lavere vekst, er det fortsatt faktisk effekter av skattestimuli, sier Chen.

Men, noen klarer nesten å bygge opp resesjonsscenarioer. Verdens største hedgefond, Bridgewater Associates, spår vesentlig svakere økonomisk vekst som er nær resesjonsnivåer neste år, skriver Reuters. Hedgefondet tror amerikansk økonomisk vekst målt i bnp vil være én prosent neste år, og noe mindre i resten av den utviklede verden. Til sammenligning var bnp-veksten i USA på 3,5 prosent i tredje kvartal.

(Saken fortsetter under videoen)

DN forklarer: Dette er en resesjon
01:20
Publisert:

– Det største som skjer nå, er at vi kommer til å ha betydelig lavere vekst, nær resesjonsnivåer i 2019. Basert på våre estimater priser stort sett ikke markedet inn det, sier investeringsdirektør Greg Jensen i Bridgewater til Reuters.

Hedgefondet ble startet av Ray Dalio og forvalter over 160 milliarder dollar.

– Frykten nær total

Jensen tror også sentralbankene vil slite med å snu fra den stramme pengepolitikken de har ført til å slippe mer opp. Han tror den økonomiske veksten blir svak, men at avkastningen i aksjemarkedet blir enda svakere.

Hittil i år er all oppgangen i de tre nøkkelindeksene på Wall Street spist opp med god margin. Teknologiindeksen Nasdaq har falt 20 prosent siden forrige topp. De to andre har falt rundt 15 prosent. Førhandelen i USA tyder på at Wall Street faller videre inn mot helgen, og den såkalte Vix-indeksen fyker i været.

Den har nå ikke vært høyere siden februar da den forrige korreksjonen skjedde.

Også sjefstrateg Leif-Rune Rein har funnet frem en liten indeks.

– Da er frykten nær total i markedet, skriver han på Twitter, og viser en indeks som sier at det er «ekstrem frykt» i markedet.

Fredag faller Oslo Børs videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: Ved siden av staten holder julen frivilligheten i gang
DNs politiske julekalender | Luke 21: Veldedighetens kilde
01:32
Publisert: