For makronerder og børsinteresserte har uken vært laber og nærmest skrapet for viktige makrotall. Men fredag er det julaften, sankthans og nyttår på en og samme dag.

Klokken 08:00 la Statistisk sentralbyrå frem nye prognoser for norsk økonomi. SSB venter boligprisvekst på ti prosent i år og syv rentehevinger fra september og frem til 2024. T

10:00 legger Nav frem tall for registrert ledighet i august. Én time senere legger Eiendom Norge frem boligprisstatistikk for august måned. Kirsebæret på toppen kommer 14:30 når det i USA legges frem ferske sysselsettingstall for august– ofte omtalt som «månedens viktigste tall».

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv kommer imidlertid til å følge mest med på sysselsettingstall, men sier jobbfasit for august trolig ikke vil påvirke børsene i særlig grad.

– Jeg tror ikke skuffende tall i dag vil forandre oppfatningen av at vi er i opphentingsfasen. Jeg tror heller ikke knallbra tall betyr at vi er «out of the woods», sier han.

Det han imidlertid tror sterkt på er at børsene uansett vil stige videre.

– Vært avsindig bra

Torsdag steg hovedindeksen på Oslo Børs til ny rekord og ved børsåpning fredag steg hovedindeksen svakt fra start, men har siden falt over i rødt terreng. Så langt i år har hovedindeksen steget rundt 20 prosent – etter alle målestokker en ganske kraftig økning åtte måneder inn i året.

– Jeg tror faktisk det kommer til å tikke opp videre, sier Rein i Nordea.

– Det har nesten ikke vært korreksjoner i det hele tatt. Vi har forventet disse fem prosent korreksjonene som burde inntreffe, men det har knapt vært fall.

Rein mener markedet har vært preget av knallsterk kvartalsrapportering fra selskapene.

– Regnskapene har vært avsindig bra, sier han.

På spørsmål om det er grunn til bekymring for fall i aksjemarkedene svarer Rein at man hadde gått glipp av 20 prosent avkastning om man hadde gått ut av markedet.

– Det er ekstremt dyrt å være pessimistisk i dette markedet, sier Rein, som mener et eller annet konkret må skje for at det skal komme et varig fall.

– Vi er overvekt aksjer, sier investeringsdirektøren.

Fredag formiddag stiger oljeprisen rundt 0,40 prosent, den norske kronen gjør ingen store bevegelser, men har styrket seg litt mot euro det siste døgnet.

«Særdeles viktige nå»

En som følger nøye med på ettermiddagens jobbtall, og har viet nærmest hele morgenrapporten til de kommende tallene, er seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets. Han skriver at det amerikanske arbeidsmarkedet betyr mye for sentralbanken (Fed) og pengepolitikken, både i form av renter og kjøp av verdipapirer.

Magnussen mener tallene er særdeles viktige akkurat nå.

«Fed har sagt at en signifikant bedring i arbeidsmarkedet og for inflasjonen vil bety at kjøpene av verdipapirer kan trappes ned», skriver han.

Sentralbanksjef Jerome Powell har sagt at kriteriet er nådd for inflasjonen. Nå står og faller det på utviklingen i arbeidsmarkedet, mener Magnussen. Om dagens jobbrapport blir så god som forventningene på 725.000 nye jobber tilsier, tror DNB Markets at sentralbanken vil trappe ned verdipapirkjøpene i november eller desember, og at disse vil pågå i åtte måneder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.