Hovedindeksen på Oslo Børs steg til slutt 1,14 prosent på ukens første handelsdag, etter at fredag forrige uke ble årets så langt verste børsdag.

Oppgangen kom etter en turbulent uke, hvor det ristet godt i finansmarkedene før helgen. En nyoppdaget virusvariant i Sør-Afrika, nå med navnet omikronvarianten, fikk blant annet EU og Storbritannia til å stanse flyvninger fra det sørlige Afrika.

Mandag var det en nokså bred oppgang for tungvekterne som trakk opp Børsen. Equinor steg 3,3 prosent og ble dagens mest omsatte aksje. Aker BP, DNB, Hydro og Yara, de andre topp fem mest omsatte, endte alle dagen i pluss.

E-læringsselskapet Kahoot ble dagens taper blant de største selskapene med et fall på over fire prosent. Frontline og Gjensidige falt begge rundt halvannen prosent, mens Mowi, Orkla og Adevinta alle så vidt endte i minus.

Globalt børsfall

Det startet med kraftige børsfall i Asia. Dette spredte seg videre til Norge og Europa, der hovedindeksen på Oslo Børs falt så mye som 3,2 prosent – det største fallet hittil i år.

I USA falt S&P 500-indeksen over to prosent.

Deler av nedgangen i Oslo kan tilskrives oljeprisen som falt mer enn 11 prosent samme dag. Det førte videre til betydelig svekkelse av den norske kronen.

Mandag henter oljeprisen seg noe inn igjen. Klokken 15 koster et fat med nordsjøoljen brent, som brukes som referanse for oljehandel verden over, 76,68 dollar. Det er en oppgang på drøyt fem prosent.

På Oslo Børs var Equinor, Aker BP og Norsk Hydro de mest omsatte aksjene mandag.

Usikkerheten dempes

Tross globale børsfall, har nyhetene gjennom helgen gitt grunn til optimisme, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

– Men nyhetene gjennom helgen har heldigvis ikke vært alarmerende, derfor ser vi nå også positive markedsbevegelser igjen: Ifølge Sør-Afrikanske helseeksperter synes Omikron så langt å gi milde symptomer. De neste ukene vil imidlertid gi mer informasjon om egenskapene og alvorlighetsgraden ved den nye virusvarianten, hvordan den responderer på vaksinene, og hvilke myndighetstiltak som settes inn.

I tillegg til nyheter om den nye virusmutasjonen, vil viktige nøkkeltall påvirke markedet den kommende uken. I oktober steg jobbveksten i USA, og på fredag publiseres den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for november.

– Markedet venter minst like sterk vekst i sysselsettingen i november; sysselsettingen utenom landbruket er ventet opp 535 med tusen. Men fremover kan vi igjen se at jobbveksten bremser opp igjen, skriver Handelsbanken.

DNB Markets skriver i sin morgenrapport at usikkerheten i de globale markedene er i ferd med å dempe seg etter fredagens børsfall.

– Utover i uken vil fokus også være rettet mot de videre rente- og inflasjonsutsiktene. Tirsdag og onsdag kommer det en ny runde med globale innkjøpssjefsindekser og fra onsdag får vi i tillegg flere oppdateringer av situasjonen i det amerikanske arbeidsmarkedet, skriver DNB Markets.

Krisemøte i G7

Børsen i Tokyo falt rundt 1,6 prosent mandag. I Hongkong falt børsen med i underkant av en prosent og i Shanghai i Kina endte børsen mer eller mindre flatt.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har klassifisert omikron som «bekymringsfull». Variantene alfa, beta, gamma og delta er tidligere blitt klassifisert som det samme. Storbritannia har innkalt G7-landenes helseministre til et krisemøte om omikronvarianten mandag. Varianten, som antas å være svært smittsom, er påvist i flere europeiske land.

Blant annet er varianten bekreftet i Danmark.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.