– Det er nesten forbausende hvordan toleransen for litt uro i Midtøsten kan være for verdens børser, sier forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning.

Onsdag morgen startet Tokyo-børsen med et fall på nær tre prosent. Det er bred nedgang i de asiatiske aksjemarkedene etter at Iran angrep amerikanske militærbaser i Irak med missiler.

Oslo Børs faller 0,15 prosent fra start.

– Med all respekt; uro i Midtøsten er ikke akkurat noe nytt. Første gang Josva gikk rundt Jeriko med basunene sine og blåste var vel da uroen i Midtøsten begynte. Siden det har man levd med uro i Midtøsten, så sånn sett er dette «business as usual», sier Tunaal.

Israelitten Josva levde en gang mellom 1500–1390 år før Kristus og er kjent for erobringen av Kanaan som i dag er et landeområde som utgjør Israel, Libanon og Palestina.

Én risiko

Tunaal sier at det fra 2003 og noen år etter mer eller mindre var sammenhengende krig i Irak. Likevel hadde verdens børser en fantastisk oppgang fra 2003 til 2007.

Han maner til å ikke gjøre noe overilt selv om konflikten mellom USA og Iran ser ut til å seg opp.

– Det er vanlig at markedet overreagerer litt på sånne nyheter, sier han.

Forvalteren tror kun det er én ting fra konflikten som kan påvirke markedene kraftig – at oljeforsyninger blir rammet.

Mens Irans oljeproduksjon er blitt forsvinnende liten etter sanksjonene fra USA, produserte Irak 4,7 millioner fat om dagen i desember, tilsvarende i underkant av fem prosent av global oljeproduksjon.

Peter Hermanrud.
Peter Hermanrud. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Den eneste risikoen du har er at dette for alvor rammer oljeproduksjonen på en eller annen måte. Historien viser at de gangene vi har sånne kriser så stiger Norge først på grunn av stigende oljepris, men når utlandet faller fordi høyere oljepris gir lavere økonomisk vekst, så faller Norge også. Det er en viss risiko for dette, men det er ikke særlig sannsynlig, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

– Hvis oljeproduksjonen skal rammes må det være at noen rammer Irak eller at Iran lykkes med å stoppe produksjon i Saudi-Arabia, sier han.

– Investorene sliter med å se linjene

Heller ikke Hermanrud tror aksjemarkedet vil bli påvirket av konflikten.

– Investorene sliter med å se linjene fra dette til noe som virkelig har noe å si for selskapenes inntjening. Dette vil prege mediene og det er støy, men det er nok av konflikter i verden, så man må velge ut hvilke som har noe å si. Det ser ikke ut som dette er noe som blir veldig betydelig, sier Hermanrud, som har en nøytralanbefaling på aksjemarkedet og anbefaler å sitte stille.

Verden bekymret for tilbudssjokk

Oljeprisen steg natt til onsdag til 71 dollar fatet, men har falt noe tilbake utover morgentimene.

– Enn så lenge har vi ikke mistet en dråpe olje i Midtøsten, så hele prisendringen er drevet av frykt for hva som kan komme til å skje, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

Han mener verden er bekymret for et tilbudssjokk, altså at deler av oljeproduksjonen blir slått ut.

– Får vi en markant økning i oljeprisen er ikke det bra for verdens økonomi. Det er litt rart at aksjemarkedene reagerer som de gjør, for det var klart fra starten at det ville komme et gjengjeldelsesangrep, sier råvareanalytikeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.