Det har så langt vært en treg start på året for Oslo Børs. Fredag stiger hovedindeksen, men siden nyttår er børsen fortsatt i negativt terreng. Det har ikke gått mye bedre for amerikanske aksjer.
Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv tror det blir bedre. Han tror, nok en gang, at globale aksjer vil stige ti prosent i år.
– Usikkerheten er selvfølgelig stor med det tallet, men det at du skal oppleve enda et svakt år beror på at sentralbankene fortsetter på en vei som gjør at de gjør for mye, sier Rein.
Skivebom i fjor
Dette er andre året på rad der investeringsdirektøren tror på tosifret avkastning. I fjor bommet han grovt. Globale aksjer falt 15,6 prosent målt i lokal valuta. Men med pandemien bak oss og flaskehalser som endelig så ut til å løsne, var det til Reins forsvar ikke mange som for et år siden tok til orde for at globale aksjer skulle tanke så mye.
Rein er klinkende klar på hvorfor det gikk som det gikk.
– Det er renteoppgangen, sier han.
– Min holdning var at inflasjonen var forbigående. Det var gjenåpningsproblematikk, flaskehalser, vi manglet chipper. Det var mange ting som bør være forbigående. Det hadde det nok i større grad også vært hvis ikke Russland hadde angrepet Ukraina. Når alt dette skjedde, var sentralbankene nødt til å reagere. De satt opp renten mer enn jeg tror de fleste hadde drømt om, sier Rein.
I dag mener han mye er priset inn, og viser til at inntjeningsestimater for 2023 ligger på 2,5 prosent globalt. Ved inngangen til året pleier de å ligge på ti prosent, ifølge Rein.
– Her er det priset inn at man skal ha svakere etterspørsel enn det man kanskje kunne forventet i et normalår, sier investeringsdirektøren.
Nøytralvekt på aksjer
Markedsrentene har steget mye de siste månedene. For eksempel er renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid på sitt høyeste på mer enn ti år.
Aksjemarkedet i USA har falt 20 prosent fra toppen for rundt et år siden, men S&P 500-indeksen er fortsatt høyere enn for to år siden.
Leif-Rune Rein har skrudd porteføljen litt siden sist han spådde tosifret aksjevekst.
Nå har han og Nordea Liv en nøytralvekt på aksjer. De har gitt undervekt på statsobligasjoner, men har en overvekt på obligasjoner med investment grade-vurdering, overvekt på obligasjoner i fremvoksende markeder (emerging markets) og nøytralvekt på høyrenteobligasjoner.
En obligasjon er et lån utstedt av et selskap eller en stat. Dersom låntager anses som en sikker, trygg og lite risikofylt tilbakebetaler, defineres obligasjonen som «investment grade». I selskaper der risikoen for mislighold av gjelden er større og kredittvurderingen lavere, kalles obligasjonene «høyrenteobligasjoner», også godt kjent under det engelske navnet «high yield-obligasjoner».
– Hvis vi får en myk landing er spesielt globale high yield-obligasjoner og emerging markets-obligasjoner attraktive. De har renter på over åtte prosent, sier Rein.
Favorittaksje
Det viktigste for aksjemarkedet i år er om det blir resesjon eller ikke, mener forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg.
– Det viktigste er å se på selskapsinntjeningen og signalene fra selskapene. Foreløpig er det ikke gærent. For 2022 ligger det an til vekst for selskapene i Norge, Norden og internasjonalt. Indikasjonen er at den veksten fortsetter, sier Tunaal.
Han tror man kan vente en oppgang på mellom fem og ti prosent i nordiske aksjer i år.
Tunaal forvalter fondet Nordic Gambak og har overvekt på energi og en kraftig overvekt på bank.
– Det er rett og slett fordi nordiske banker er billige. Bankene er også en av de sektorene som kommer til å tjene mer penger i 2023 enn de gjorde i 2022, sier han.
Motsatt er han skeptisk til konsumsektoren, der han tror kampen om folks lommebøker blir hardere fremover.
DN ber ham trekke frem en favorittaksje. Svaret kommer kontant: svenske New Wave, som produserer profilartikler til bruk i markedsføring.
– Den er forholdsvis billig med en PE på ikke mye over ti. De vokser med tosifret antall prosent hvert år og har en god og stigende lønnsomhet, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.