Mandag var markedsuroen tilbake og det ble en tøff start på den amerikanske børsuken, der alle de ledende indeksene på Wall Street falt markant. Tirsdag fortsetter også fallet på flere av de største asiatiske børsene. Oslo Børs åpner ned 0,46 prosent.

«Korreksjonen har vart lenge nok,» skrev sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets i en oppdatering til kundene sent i oktober. Siden har både Oslo Børs og Wall Street steget et par prosent.

Er bunnen nådd?

– Jeg driver og jobber med det akkurat nå, sier Hermanrud til DN tirsdag, som nå er mer usikker enn han var for et par uker siden.

– Det har vært såpass svakt i oljemarkedet og store skuffelser i offshore at det kan bli en runde til her. Korreksjonen har vart ganske lenge nå, men jeg er fortsatt litt usikker. Det har vært noen svake ting på makrosiden, en svak oljepris og signaler fra oljeselskaper som har vært skuffende med tanke på lete- og utbyggingsbudsjetter for neste år. Og det er jo det som er inntektslinjen til offshoresektoren. Hvis det fortsatt er stor usikkerhet rundt olje og offshore kan det godt vare videre dette her, sier sjefstrategen.

Han peker på svekkelsen i boligtall fra USA og diverse svake makrotall fra Kina som makroøkonomiske faktorer som har spilt inn til å skape uro i markedet.

– Det er ikke ofte du er usikker?

– Nei, he he, men når det er sånne korreksjoner sitter jeg ofte ganske stille inntil jeg mener det er gode odds til å gå inn igjen, sier Hermanrud.

– Jeg skulle gjerne sett litt avklaring på oljesiden, sier han, og peker på at store olje- og offshoreselskaper som Equinor, Aker BP, PGS, TGS og Subsea 7 har falt markant den siste måneden.

Hermanrud forteller at Sparebank 1 Markets er nøytral i aksjer.

– Det står jeg på fortsatt. Når det har falt ni prosent skal du vanligvis kjøpe, men risikoen er mye større når det er såpass dyrt om det er nå. Det er mindre oppside og mer nedside igjen, forklarer sjefstrategen.

Fortsatt mye usikkerhet

Aksjemarkedene begynte å falle i begynnelsen av oktober og den brede S&P 500-indeksen i USA, som består av de 500 viktigste børsnoterte selskapene, var på det meste ned rundt ti prosent fra toppen. Det var stigende renter i USA som fikk skylden for å starte korreksjonen. Sist uke hentet markedene seg derimot noe inn med flere dager med kraftig oppgang.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank forventer også en svak dag på Oslo Børs tirsdag.

– Med et såpass svakt sentiment i amerikanske aksjer i går og en oljepris som fortsetter nedover tror jeg det blir en svak dag på Oslo Børs. Det kommer til å bli urolig på Oslo Børs også fremover, men vi mener mye av fallet i oljeprisen allerede er priset inn, sier han.

Sjefstrategen trekker frem at det som bidro til turbulensen i oktober fortsatt er til stede.

– Og mye av usikkerheten i den globale økonomien er der fortsatt. Det er også mange usikkerhetstegn i Europa, spesielt rundt den italienske økonomien. Det kan blåse opp og bli mer farlig fremover. I tillegg er det høyere usikkerhet rundt teknologisektoren som vi så rundt Apple i går, sier Lie.

Det går mot slutten på en svært sterk amerikansk rapporteringssesong. Inntjeningsveksten for selskapene i den brede S&P500-indeksen er nesten 28 prosent målt år over år etter at 90 prosent av selskapene har rapportert regnskapstall per tredje kvartal.

Lie sier at Danske Bank mener fundamentale forhold som amerikansk økonomi og selskapsinntjeningen i USA fortsatt ser veldig bra ut og at det ikke er fare for en resesjon i 2019.

– Men det er helt klart at investorene er blitt mye mer varsomme, påpeker han.

Spent på G20-møtet

Han viser også til den globale fondsforvalter-undersøkelsen som han nettopp har mottatt resultatene fra:

  • Forventningen til videre vekst i global bnp er på sitt laveste siden november 2008.
  • Forventningen til vekst i resultat per aksje er på laveste nivå siden 2012.
  • Forventningen til kinesisk bnp-vekst er på sitt laveste siden februar 2016.

– Jeg tolker det som at forventningene i markedet har kommet ned og det er mye negativet priset inn. Det er et bedre utgangspunkt for aksjemarkedet enn om forventningene var veldig høye. Vi tror veksten kommer til å bli lavere, men ikke at det blir en resesjon i 2019.

Han mener det som bekymrer mange investorer nå er at klimaet i aksjemarkedet ikke er som i fjor.

– Da hadde vi akselererende vekst i økonomien og selskapsinntjeningen samt rekordlave renter, mens vi nå har en avtagende global vekst og stigende renter. Da må vi forvente høyere volitaltiet i markedet, som vi nå har sett til gangs.

Det som ifølge Lie kan bidra til å løfte stemningene på verdens børser er om USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping kommer til en enighet rundt handelskrigen mellom de to stormaktene på G20-toppmøtet i Argentina i november.

– Når verdensøkonomien er så sårbar vil en avtale eller en konstruktiv dialog mellom Trump og Xi Jinping kunne gi et stemningsløft og en positiv impuls inn i 2019 som kan være med å stabilisere den. Men en motsatt situasjon vil kunne gi et mer alvorlig økonomisk tilbakeslag – og i et slikt scenario er det ingen tvil at om at aksjemarkedet vil ha en større nedside, sier Lie. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ekspert: Med denne metoden kan Det hvite hus ha manipulert Twitter-video
02:44
Publisert: