Ta en titt på denne porteføljen: Lerøy Seafood, Grieg Seafood, Axactor, NRC Group, Elkem, Nel, BW Offshore, Subsea 7 og Equinor.

Med den porteføljen har forvalter Petter Tusvik i Alfred Berg Kapitalforvaltning knust Børsen hittil i år. Syv av aksjene har han vært trofast mot siden DNs porteføljekonkurranse begynte i januar.

På en drøy måned har han oppnådd en avkastning på 15,3 prosent, og har dermed et stort forsprang på DNB Markets som ligger på andreplass med en avkastning på 9,4 prosent.

Nå kaster Petter Tusvik lakseselskapet Grieg Seafood ut av porteføljen og erstatter det med DNB.

Derfor går DNB inn

– Lakseprisen var noe svakere enn ventet i januar og starten på februar, sier Tusvik om hvorfor han tar Grieg ut av porteføljen.

Han sier at sjømatanalyseselskapet Kontali har tatt opp volumestimatene litt for 2019 i både Norge og Chile.

– Det er nok noen selskaper som har skjøvet litt volum fra slutten av 2018 til starten av 2019 i Norge, sier han.

DNB tar han inn blant annet fordi han tror forventningene til fjerde kvartal er kommet ned på lavere nivåer, og at DNB i likhet med andre norske banker burde levere bra på rentenetto (differansen mellom brutto renteinntekter og rentekostnader). I tillegg mener han kursen til DNB er blitt smittet av en dårlig banksektor i Europa den siste tiden.

Alfred Berg-forvalteren har i år tviholdt på sine oljeaksjer, samt hydrogenselskapet Nel. Her er hans topp tre valg etter én måned av porteføljekonkurransen:

  • BW Offshore: 36,3 prosent.
  • Nel: 21,1 prosent.
  • Subsea 7: 18 prosent.

Hittil i år har hovedindeksen på Oslo Børs steget 5,32 prosent.

Bommet grovt på Norwegian

På motsatt ende av skalaen ligger Sparebank 1 Markets. Meglerhuset har tatt en råsjanse på at flyselskapet Norwegian heller kom til å bli kjøpt opp av en annen aktør enn at det kom en emisjon for å overholde lånebetingelsene.

Emisjonen kom og kursen har falt.

Aksjen har tapt seg 22 prosent hittil i år og har holdt igjen avkastningen til Sparebank 1 Markets til knappe 1,5 prosent hittil i år – en del svakere enn hovedindeksen på Oslo Børs.

Petter Kongslie.
Petter Kongslie. (Foto: Foto: Sparebank 1 Markets)

Nå ryker Norwegian ut av meglerhusets portefølje.

«Vi har hatt Norwegian i ukeporteføljen fordi vi trodde selskapet ville blitt kjøpt og at hovedeier ikke ønsket en utvannende emisjon. Nå er emisjon hovedsporet og vi velger å ta Norwegian ut av ukeporteføljen», skriver analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets.

Norwegian har ennå ikke gått ut med hva tegningskursen i den fortrinnsrettede emisjonen blir, men det ligger i kortene at den blir lavere enn markedskursen på rundt 130 kroner.

Kongslie tror kursen vil være under press frem mot emisjonen og at tegningskursen vil ligge et sted mellom 50 og 70 kroner aksjen.

Satser på afrikansk olje

Arctic Fund Managements investeringsdirektør, Albert Collett, har så vidt klart å slå Børsen i år. Nå fyller han porteføljen med olje. Han tar inn Equinor og britiske Panoro Energy.

Til tross for at Panoro var en av fjorårets børsvinnere, og allerede har steget 38 prosent så langt i år er Collett ikke i tvil.

Albert Collett.
Albert Collett. (Foto: Adrian Nielsen)

«Selskapets positive utvikling og vår tro på en oljepris på mellom 60 og 65 dollar fatet den nærmeste fremtid gjør oss veldig «bull» på Panoro», skriver han.

Panoro leter etter olje i Nigeria, Tunisia og Gabon. I de to siste landene kan det bli stort, tror Collett.

«Dussafu-feltet i Gabon har nettopp begynt å levere og sannsynligheten for at det er et kjempefelt tror vi er gode. I Tunisia melder selskapet også om betydelige fremskritt og svært positiv utvikling», skriver investeringsdirektøren.

Hvilke sjanser har du for å lykkes i aksjemarkedet?

Hør podkasten «Finansredaksjonen» fra Dagens Næringsliv. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rune Kristiansen (56) var best i verden. Så døde sporten ut. Klarer han en siste stavsalto?
03:25
Publisert: