Hovedindeksen på Oslo Børs nådde «all-time high» sist uke og var på det meste oppe i nær 909 poeng etter kraftig stigning, men fredag sendte uroen rundt den økonomiske situasjonen i Tyrkia børsen ned til 898 poeng.

Nordeas sjefstrateg, Leif-Rune Rein, mener Oslo Børs «uten tvil» kan fortsette å stige til nye rekordnivåer fremover, men at investorene må regne med svingninger denne uken.

– Vi må nok belage oss på mer markedsuro i starten av uken, sier han.

Rein trekker blant annet frem at en sterk rapporteringssesong for andre kvartal for de største amerikanske og asiatiske selskapene nå går helt mot slutten, som han mener kan være en utfordring for aksjemarkedet.

– Rapporteringssesongen i USA har vært knallbra og gitt støtte til markedet. Nå kommer det et vakuum og investorene returnerer i større grad til å frykte en handelskrig som på ingen måte er over. Det blir mer nervøst fordi man ikke har den støtten lenger, sier han til DN.

Han påpeker at analytikernes respons på rapporteringssesongen så langt har vært at de fortsetter å justere opp inntjeningsestimatene.

– Estimert inntjeningsvekst for globale aksjer i 2018 er nå 15,9 prosent. Den sterke inntjeningsveksten har vært med på å drive globale aksjer oppover, sier han.

Oppdatering: Kort tid etter børsåpning på Oslo Børs mandag morgen er hovedindeksen ned 0,73 prosent til 891,7 poeng.

Frykter ikke Tyrkia-krisen

Rein mener også uroen i Tyrkia, der valutaen lire har svekket seg betraktelig, vil fortsette å påvirke Oslo Børs på kort sikt. Den utfordrende situasjonen sender det asiatiske aksjemarkedet kraftig ned mandag morgen.

– Det handler om en generell mistillit til den økonomiske styringen av Tyrkia fremover, sier Rein.

Den tyrkiske økonomien lider av en inflasjon på 15 prosent, stor valutagjeld og et driftsunderskudd på 5,6 prosent av fjorårets Bruttonasjonalprodukt (BNP).

– Sentralbanken skal gjøre det som er bra for økonomien. Når inflasjonen stiger, strammer du til med høyere renter og så videre, men Erdogan vil sette i gang med stimuli og kjøre på. Da får du store inflasjonsproblemer, sier Rein.

Sjefstrategen sier at han ikke tror situasjonen vil bli et stort problem for aksjemarkedene.

– Det kan skape kortsiktig uro i markedet, men det handler mer om Tyrkia og utsiktene i landet enn et generelt problem.

– Hvis det faller mer enn et par prosent på Oslo Børs på grunn av det vil jeg si at det er en overreaksjon, påpeker Rein.

Tar ned risiko

DN skrev sist uke at porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand nylig hadde solgt globale aksjer for 880 millioner kroner, som betyr at Storebrand siden juni har kvittet seg med aksjer for til sammen 1,78 milliarder kroner.

– Oslo Børs og mange andre aksjemarkeder er praktisk talt på «all-time high» igjen, samtidig som vi ser flere faremomenter. Vi ser at makro svekker seg noe og skuffer i forhold til forventningene, sa Chen.

Rein forteller at Nordea har gått i samme retning.

– De fleste har det. Vi gikk i juli til nøytralvekt i aksjer etter å ha hatt overvekt i ett år og ti måneder. Årsaken var ikke prisingen eller selskapenes inntjening, men handelskrigen mellom USA og Kina og at den ser ut til å eskalere, forklarer han.

Positiv energisektor

Det er kun drøye to måneder igjen til Irans kunder må stoppe alle sine oljekjøp for ikke å komme i klammeri med USA. President Donald Trump har sagt at han vil stoppe all handel med land som fortsetter å gjøre forretninger med Iran.

Prisen for et fat nordsjøolje er mandag morgen 72,60 dollar.

– Hvis Trump strammer enda mer til mot Iran kan dette bety oppsiderisiko for oljeprisen og oljetunge aksjer. Jo nærmere vi kommer fulle Iran-sanksjoner, desto høyere bør den gå, sier Rein.

Han påpeker at effekten av dette nå er å se på energisektoren, som endte opp 0,4 prosent sist uke, målt i norske kroner.

– Energi har den tredje beste avkastningen blant sektorene hittil i år, sier Nordea-strateg Rein.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.