Europris la torsdag frem resultater for fjerde kvartal 2017.

Det viste at kjeden hadde et resultat på driften på 268 millioner kroner, mot 286 millioner kroner i samme periode i 2016.

– Fjerde kvartal nådde ikke opp til våre interne mål og forventninger dette året. Like fullt; julen var god, og viser nok en gang at våre sesongmessige prestasjoner er uten sidestykke, sier administrerende direktør Pål Wibe i Europris i en melding.

Nær ni millioner borte på to timer

Kvartalstallene som lavpriskjeden leverte nådde åpenbart ikke opp til markedets forventninger heller.

Europris-aksjen falt umiddelbart ved børsåpning og er etter et par timers handel ned drøyt 12 prosent til 30,20 kroner aksjen.

Det betyr mer skuffelse for Europris-sjef Pål Wibe som privat sitter på i overkant av to millioner aksjer gjennom selskapet Nordkronen II as. Kursfallet torsdag gjør at Wibe i løpet av få timer har et papirtap på rundt 8,7 millioner kroner.

Det statlig eide Folketrygdfondet er største eier med 6,99 prosent av aksjene i selskapet, og har torsdag et urealisert tap på 50 millioner kroner.

Fikk 30 – tapte 30

Da Europris gikk på børs i juni 2015 ble det notert til 45 kroner aksjen. Wibe solgte i forbindelse med noteringen 670.000 aksjer til 45 kroner stykket, og fikk dermed 30 millioner kroner rett i foret.

Den gevinsten er imidlertid helt radert, i hvert fall på papiret.

Wibe har ikke solgt flere aksjer siden noteringen og har med kursfallet siden den gang et urealisert tap på 30 millioner kroner.

Torsdag sitter han med aksjer verd 60 millioner kroner. Det gjør ham til selskapets 21. største aksjonær og den eneste privatpersonen blant de 30 største aksjonærene i Europris.

Venter vekst fremover

I kvartalsrapporten skriver ledelsen i Europris at de forventer videre vekst i langsiktige inntekter og resultater fremover.

Wibe er overbevist om at styrken i julesesongen vil være med å sende selskapet i riktig retning i år.

– Dette, sammen med klare tiltak vi har implementert for å adressere utfordringene vi møtte i kvartalet, gjør meg sikker på at vi er på riktig vei inn i 2018, sier han i meldingen.

Styret i Europris har godkjent åpning av 16 nye butikker i 2018. Ni er bekreftet og én er allerede åpnet. Kjeden har ingen planer om å stenge noen butikker i år.

For 2017 som helhet fikk Europris et driftsresultat på 552 millioner kroner, ned fra 590 millioner kroner. På forhånd var det ventet et driftsresultat på 571 millioner kroner i 2017, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.(Vilkår)

Konsernsjef for en dag
Eskil Engdal er til vanlig journalist i DN men etter et veddemål fikk han være konsernsjef i Norges Handels og Sjøfartstidende for en dag.
00:00
Publisert: