Gjennom april hadde de viktigste børsindeksene i USA bred oppgang, løftet av hurtig progresjon i vaksineringsprogrammet og en massiv infrastrukturpakke fra USAs president Joe Biden som er lovet å smøre USAs økonomi.

Torsdag satte S&P500-indeksen nok en intradag-toppnotering, med over 4.200 poeng.

Den siste dagen i april endte imidlertid i rødt for de ledende indeksene – til tross for at Amazon knuste analytikernes forventninger torsdag kveld, i en uke med hyppige kvartalsresultater fra noen av USAs største selskaper: Også Apple, Microsoft, Google-eier Alphabet og Facebook kunne i uken som gikk rapportere om betydelig inntektsvekst – til dels langt over hva analytikerne hadde forventet.

– Det gjenstår fortsatt noen selskapstall, men de fleste store selskapene har allerede rapportert. Derfor tror jeg investorene vil være mer opptatt av viktige makrotall den kommende uken, sier DNBs aksjestrateg Paul Harper.

Han peker på at mange selskaper har levert sterke tall. Likevel har kursreaksjonene vært blandet.

– Det handler nok om at markedet har hatt store forventninger til selskapstallene for første kvartal, at de har innfridd, men ikke mer enn det. Da gir det ikke så store kursutslag, sier han.

Spent på reaksjoner på nøkkeltall

Nå er han spent på hvordan markedet vil ta imot ISM manufacturing-tall på mandag og ISM services-indeksen og US non-farm payrolls senere i uken. Førstnevnte endte på sitt høyeste tall siden 1983 i forrige måned, og Harper er spent på om man klarer å opprettholde nivået, eller om tallet kommer litt ned.

– Hvis disse makrotallene er sterke, blir det interessant å se hvordan markedet tolker det. Gode nyheter kan fort bli dårlige nyheter – eller motsatt. Vi er kommet så langt ut i syklusen nå at markedet kan reagere negativt på gode tall, fordi dette øker sannsynligheten for innstramninger fra sentralbanken i USA, sier han.

Vaksinasjonstoget er på rett spor både i USA og Europa, og nå er store deler av befolkningen allerede vaksinert, i alle fall med den første dosen. Gjenåpningen er godt i gang og det skal nå svært dramatiske koronanyheter til før markedet reagerer spesielt, mener Paul Harper.

– Men, ting endrer seg jo hele tiden, og plutselig kan det komme en ny mutant som snur opp ned på situasjonen og som vaksinene ikke biter på. Likevel er det ingenting som tyder på at noe vil komme i veien for den planlagte gjenåpningen nå, hverken i USA eller i Europa, sier han.

«Estimatene slås ned i støvlene»

Igjen går vi mot en resultatsesong der estimatene slås ned i støvlene, skriver Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i Nordeas ukerapport.

«Det ligger an til 23 prosent bedre enn ventet på S&P500 når litt over halvparten av selskapene har rapportert. Resultatsesongen begynte med solide resultater fra de store bankene og ble fulgt opp denne uken med sterke tall fra flere av it/tech-navnene. I sum er inntjeningen på S&P500 nå 44 prosent over første kvartal i fjor», skriver de.

Veksten i den globale økonomien har ikke nådd toppen ennå, noe som taler for fortsatt solid inntjening, og trolig enda sterkere enn det som ligger i estimatene, ifølge Nordea.

Renteøkning senere i år?

Norges Bank kommer med ny rentebeslutning torsdag, men det er allerede signalisert at styringsrenten vil holdes i ro. Det mest interessante vil være Norges Banks syn på vaksinasjonsutsiktene fremover, skrev sjeføkonom Kjetil Olsen og analytiker Dane Cekov i Nordea i et notat før helgen.

– Vi er mest interessert i hvordan de (Norges Bank, red.anm.) vurderer de siste vaksinenyhetene og utsiktene for gjenåpningen av den norske økonomien. Dette er den klart viktigste faktoren for når den første renteøkningen vil komme, siden Norges Bank har sagt at de ønsker å se «klare signaler på at de økonomiske forholdene normaliserer seg» før de hever styringsrenten, skriver Olsen og Cekov.

De forventer at komiteen vil gjenta meldingen sin fra mars, nemlig at renten mest sannsynlig skal opp i andre halvdel av 2021. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.