Foreløpig ser verdens finansmarkeder ut til å ha ristet av seg mesteparten av krakket i mars som ble forårsaket av koronaviruset. Men usikkerheten er fremdeles høy.
«Mens frykt for en ny, eller forlenget første bølge av koronaviruset og den usikkerheten det medfører for økonomien trolig vil prege markedene i tiden fremover, seiler det snart opp en ny risikofaktor som investorene også må ta hensyn til, skriver rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets i en kommentar torsdag.»
Hun sier det amerikanske presidentvalget i høst så langt har fått lite oppmerksomhet og mener det ses på som mindre relevant etter at de mer radikale demokratiske kandidatene Elisabeth Warren og Bernie Sanders forsvant ut av nominasjonskampen.
«Valget representerer likevel en risikofaktor for markedene, slik vi ser det», skriver Borgen Gjerde.
Biden vs. Trump
For selv om Joe Biden ikke er like radikal som Warren og Sanders representerer politikken hans likevel et tydelig skift til venstre sammenlignet med Trump, som fra et markedsperspektiv blitt sett på som negativt, ifølge Borgen Gjerde.
«Vel så viktig som Biden selv er sammensetningen av det demokratiske partiet etter valget. Det har vært en klar vridning mot venstre i det demokratiske partiet i det siste, en vridning som kan bli enda tydeligere etter årets valg som følge av den sosiale uroen og økte fokus på ulikheter etter at koronaviruset og nedstengningen av økonomien har rammet minoriteter hardest», skriver analytikeren.
Ifølge meningsmålinger leder Biden over Trump med åtte prosentpoeng.
Borgen Gjerde mener det også har bidratt til økte sjanser for at demokratene kan ta kontrollen over begge husene i Kongressen.
Dette kan det bety for markedet
Flere fremadstormende demokratiske kandidater til Kongressen ønsker en langt mer radikal politikk enn Biden, ifølge Borgen Gjerde. Blant annet knyttet til strengere regulering, eller oppløsning, av de gigantiske teknologiselskapene.
Det er en kjensgjerning at det er de store teknologiselskapene som Amazon, Apple og Netflix som i veldig stor grad har bidratt til å trekke aksjemarkedet oppover.
«Den regulatoriske risikoen som vridningen i det demokratiske partiet representerer utgjør dermed en stor risiko også for aksjemarkedet», skriver hun.
For å understreke frykten Wall Street har for disse kandidatene viser Borgen Gjerde til en artikkel i Financial Times. Avisen avslører nemlig at mektige aktører på Wall Street, deriblant Goldman Sachs-sjef David Solomon og Blackstone-sjef Stephen Schwarzman, har gitt donasjoner til Michelle Caruso-Cabrera, motstanderen til Alexandria Ocasio-Cortez.
Ocasio-Cortez (30) er en selvutnevnt sosialist og er meget populær blant yngre og minoriteter. Hun er også blant dem som ønsker strengere regulering av teknologigigantene.
«At Wall Street-topper ønsker henne ut av Kongressen er sånn sett forståelig, og understreker også at man kanskje må se forbi Joe Biden for å forstå risikoen for markedene knyttet til årets presidentvalg», skriver Borgen Gjerde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.