USA og Kina inngikk i helgen en 90 dagers våpenhvile i handelskrigen mellom de to stormaktene. Aksjemarkedet reagerte positivt mandag, men går på en litt sur tirsdag både i Asia og Europa.

Så, hva er status i markedene?

– Det er litt åpent for neste år, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Markets.

Han tror ikke våpenhvilen har så veldig mye å bety for markedet. Som sedvanlig er han mer opptatt av det helt grunnleggende for videre verdiskaping på børsene: at selskapene tjener penger.

Anbefaler aksjer

– Når vi ser på resultatsesongen ser vi at selskapenes estimater for tredje og fjerde kvartal i 2018 kom opp, men analytikerne tok ned estimatene for 2019. Det er en spennende utvikling siden det selskapene kommuniserer er bra, men analytikerne er redde for 2019 på grunn av høyere rente, høyere lønnskostnader og tollbarrierer, sier Næss.

Næss forvalter fondet Nordea Stabile Aksjer Global Etisk som er det globaltfokuserte fondet som har gjort det nest best hittil i år blant norske fond. Fondet har en avkastning på 6,25 prosent i år.

– Vi har anbefalt kundene våre at vi skal ha litt mer aksjer enn andre ting. Vi er positive til aksjer, sier Næss.

Han mener Oslo Børs er priset stivt. Spesielt oljeaksjer og lakseaksjer. Forvalteren lener heller mot farmasi, legemidler, telekom og teknologi. 27,47 prosent av porteføljen til fondet han forvalter består av selskaper innen helsetjenestesektoren.

– Ute i verden finner jeg en god del kvalitetsselskap til rimelig hyggelig prising, sier Næss, som har plassert 63 prosent av porteføljen i selskaper notert i USA.

Utelukker ikke ny topp

Næss har nettopp sjekket oversikten over verdens beste børser og ser at Oslo Børs fortsatt er blant topp fem. Han utelukker ikke at børsen kan stige til en ny toppnotering før året er omme.

– Det som er viktig for markedet nå er om du kan stole på inntjeningen eller ikke. Verdsettelsen på aksjer er helt grei, men vi har en inntjening som ligger høyere enn nivåene som er vanlig. Marginene er høye, så det er en viss inntjeningsrisiko nå, sier han.

Forvalter Jarle Sjo i DNB Markets sier til DN at selskapene på Oslo Børs forventes å ha en omsetningsvekst på 15 og syv prosent i 2018 og 2019, og at driftsresultatet skal stige mer.

– Dersom konsensus får rett, så tror vi markedet blir bra fremover. Men samtidig så må vi konstatere at vi er i siste del av oppgangssyklusen, sier han.

«Plager markedet»

Sjo tror markedet viste lettelse mandag da det viste seg at USA og Kina hadde hatt en konstruktiv diskusjon under G20-møtet i Argentina i helgen. Men tirsdag virker markedet mer i tvil om hva som faktisk er blitt avtalt, mener han.

Og det gjør nødvendigvis ikke ting bedre.

– Dersom konsensus får rett, så tror vi markedet blir bra fremover, sier forvalter Jarle Sjo i DNB Markets.
– Dersom konsensus får rett, så tror vi markedet blir bra fremover, sier forvalter Jarle Sjo i DNB Markets. (Foto: Gorm K. Gaare)

– Handelskonflikten begynner å få en effekt i markedet, og spesielt uroen over å ikke vite hvilke toller som skal gjelde fremover plager markedet. Flere og flere selskaper melder nå om lavere ordreinngang som resultat av handelskonflikten, fordi kunder sitter på gjerdet og venter, sier Sjo.

Det seneste eksempelet på det er det norske it-selskapet Nordic Semiconductor som mandag varslet svakere omsetning i andre halvår som følge av handelskrigen.

– Både våre distributører og deres kunder venter i øyeblikket på konsekvensene av de pågående handelsspenningene mellom USA og Kina. Det påvirker salgene for dette kvartalet, og også anslått vekst fremover. Denne usikkerheten reduserer også vår synlighet, sa Nordic Semiconductor-sjef Svenn-Tore Larsen.

Tirsdag morgen kutter meglerhuset Kepler Cheuvreux kursmålet på Nordic Semiconductor-aksjen fra 55 kroner til 44 kroner, men opprettholder kjøpsanbefaling, ifølge TDN Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fem grunner til ikke å bli gründer
01:17
Publisert: