Du får ingenting igjen for pengene dine hvis du satser på bred oppgang i aksjemarkedet neste år, er DNB Markets' spådom.

– Det vi ser etter er selskaper som kan vokse og gro uavhengig av den økonomiske syklusen. Vi tror aksjeplukking blir veldig viktig i 2020 i det vi tror blir et flatt marked, sier aksjesjef Thomas Breivik i DNB Markets.

Meglerhuset er Norges største målt i omsetningsvolum.

Paddeflat

De siste tre årene har MSCI verdensindeks gitt en årlig avkastning på rundt ti prosent. Oslo Børs har gitt omtrent lik avkastning i samme periode.

Neste år tror Thomas Breivik at utviklingen vil være paddeflat.

– Når det gjelder makrobildet tror vi ikke det blir noe vekst i USA, men tror heller ikke på resesjon. Vi tror på flat vekst i Kina. De har en rekke stimuli som går ut i 2019 og det er ikke annonsert noen nye for 2020. I Europa er det også lav vekst, sier Breivik.

Aksjesjefen ser derfor ikke for seg noen generell omsetningsvekst for alle verdens selskaper. Han tror derimot risikoen for neste år handler om kostnader.

– Vi ser at det grønne skiftet fører til at mange bedrifter må ta kostnader på forhånd som riktignok kan gi avkastning på sikt, men i det korte bildet vil det føre til mer kostnader. Vi ser generelt mer fokus på skatt, at selskapene ikke får lov til å bruke skatteparadiser og at de store digitale bedriftene ikke bare får lov til å ta inntekt i land hvor det er lav skatt, sier han.

I korte trekk: Høyere kostnader betyr lavere marginer, og DNB Markets tror ikke på inntjeningsvekst i 2020.

Best på femte året

For femte år på rad er DNB Markets kåret til landets beste meglerhus i den årlige undersøkelsen fra det anerkjente analysebyrået Prospera. Her rangerer de største investorene meglerhusene innenfor analyse og rådgivning, aksjehandel og som handelsledd.

– Det er en utrolig lagseier. Det er rent bord. Jeg har ikke sett en sånn Prospera-tilbakemelding noen gang, sier Breivik, som kan se tilbake på et år hvor meglerhuset hans troner på analysetoppen av alt fra olje- og oljerelaterte bransjer, bank og forsikring, it og sjømat.

Peker på lave renter

Breivik sier det ikke har vært en samlet inntjeningsvekst blant selskapene på Oslo Børs i år. Likevel er hovedindeksen på Oslo Børs opp 14 prosent.

– Så vi har sett en voldsom multippelekspansjon, sier han.

Multipler måler gjerne markedsverdien på et selskap i forhold til selskapets bokførte verdier, resultater eller omsetning. Når multiplene stiger, betyr det at markedsverdien stiger uten at den underliggende selskapsutviklingen følger etter.

– Forklaringen er det veldig lave rentenivået som har drevet kapital vekk fra obligasjoner og inn i aksjer. En av risikoene på oppsiden er at den trenden kan fortsette, altså at vi får vedvarende lave renter som vil drive multippelekspansjonen videre, sier Breivik.

Forsvarer prising av grønne aksjer

En av sektorene det for alvor er knyttet store forventninger til er fornybar energi. De få fornybare selskapene på Oslo Børs har stort sett alle fått solide løft i aksjekursen i år.

Blant annet har hydrogenaksjen Nel steget 66 prosent i år, mens pantegiganten Tomra og solparkselskapet Scatec Solar har steget henholdsvis 46 og 43 prosent. Aller best har det gått for holdingselskapet Bonheur som nå for det meste består av investeringer knyttet til grønn energi og havvind. Aksjen er opp 107 prosent i år.

Investor Øystein Stray Spetalen sa tidligere i år at grønne aksjer på et tidspunkt vil kollapse siden det ikke er noen fundamental inntjening som kan forsvare prisingen.

Tom Christian Jandal, meglersjef i DNB Markets, mener mange grønne aksjer fortjener prisingen de har fått.

Meglersjef Tom Christian Jandal i DNB Markets.
Meglersjef Tom Christian Jandal i DNB Markets.

– Mange av de grønne selskapene har en høy verdsettelse, og i mange tilfeller er det fullt fortjent. Hvis man ser på disse selskapenes inntjeningspotensial på fem eller ti års horisont, den enorme etterspørselen etter deres tjenester og høye veksten i deres underliggende markeder, samt investorenes lavere avkastningskrav for grønne selskaper, så virker det veldig fornuftig at de skal ha en høyere verdsettelse enn markedet generelt, sier han.

Men også han ser at det finnes enkeltaksjer som er priset for høyt hvor tiden vil vise om de klarer å levere på markedets forventninger.

– Det er sikkert selskaper som ikke vil innfri. De selskapene som har en høy prising på en høy forventning i dag og ikke leverer, vil bli straffet i aksjemarkedet og omtalt som bobler, sier Jandal.

Hvilke selskaper det er tale om, vil han helst ikke kommentere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.