– Investorene må vente store kurssvingninger og tidvis hard turbulens, slår Pedersen fast.

Jacob Pedersen, aksjeanalysesjef i danske Sydbank, har sett lange amerikanske statsrenter falle til rekordlave nivåer. Så lavt at renten på tiårige statsrenter ligger under renten på toårige rentepapirer, et klassisk resesjonsvarsel.

Jacob Pedersen er aksjeanalysesjef i danske Sydbank.
Jacob Pedersen er aksjeanalysesjef i danske Sydbank. (Foto: Sydbank)

Isolert sett gjør lave renter aksjemarkedet til et mer attraktivt alternativ, men en resesjon er aldri godt for bedrifter som skal tjene penger og levere avkastning til investorer.

Sammen med den politiske uroen som brer seg verden over lager det en cocktail full av potensielt kraftige opp-og-ned-turer, ifølge Pedersen.

Verre i 2020

I en fersk analyse sår Sydbank-analytikeren tvil om børsnoterte selskaper klarer å tjene like mye penger som analytikerne regner med.

Ved inngangen til året ventet analytikerne en inntjeningsvekst globalt på 10,4 prosent. Denne er nå senket helt ned til 2,3 prosent, ifølge Pedersen. Han venter ingen ytterligere skuffelser for inneværende året.

– Verre ser det dog ut i 2020 hvor det aktuelle vekstmiljøet ikke etterlater selskapene store sjanser for å innfri analytikernes forventninger om en inntjeningsvekst på 10,4 prosent. Det står nedvurderinger på agendaen, og det vil legge trykk på avkastningen i perioder, skriver han.

I motsatt ende trekker sentralbankenes nye varslede runder med lave renter og trykking av penger. Selv om Sydbank fastholder en høy risiko for uro i markedene, skjelver ikke banken i buksene helt ennå.

– Vi blir først alvorlig bekymret for utsiktene til avkastningen i aksjemarkedet hvis vi nærmer oss et økonomisk tilbakeslag, skriver Pedersen.

Den siste måneden har de tre nøkkelindeksene på Wall Street falt i snitt 3,5 prosent.

Setter en knapp på USA

For de fleste markeder, blant annet Europa, Kina og Skandinavia, venter Sydbank en avkastning som er lavere en historisk snitt i tiden fremover. I USA derimot ser banken mulighet for langt bedre avkastning – til tross for at amerikanske aksjer aldri har vært høyere priset.

– Prisfastsettelsen er isolert sett mindre attraktiv enn i blant annet Europa, men andre ting veier tyngre i øyeblikket, skriver Pedersen.

For selv om rentemarkedet har signalisert en forestående resesjon, peker Pedersen i likhet med andre analytikere på at aksjemarkedet normalt først topper ut tre til fire kvartaler etter at rentekurven er invertert, altså punktet hvor de lange statsrentene er lavere enn de korte.

Han mener tre ting taler for oppgang:

  • Den amerikanske sentralbanken (Fed) har mulighet til å håndtere svakere økonomisk vekst gjennom nye rentekutt.
  • Amerikanske selskaper har i andre kvartal levert bedre resultater enn ventet. Analytikerne venter inntjeningsvekst på to prosent ut året, hvilket Pedersen tror vil være helt uproblematisk.
  • President Donald Trumps handelspolitikk har skapt uro i asiatiske markeder. Dersom Trump går hardere ut mot Europa kan også europeiske markeder lide, som ifølge Pedersen gir en fordel til det amerikanske aksjemarkedet.

Styrer unna Latin-Amerika

I andre enden av skalaen har Jacob Pedersen plassert latinamerikanske aksjer.

– Latin-Amerika kan gå mer turbulente tider i møte, og kurskrakket i Argentina er en påminnelse om hvor alvorlig investorene skal ta den politiske risiko i regionen, skriver han.

Analysesjefen mener aksjer i regionen er dyrt priset og at de ikke venter å bli særlig mer optimistiske fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.