Hexo Corp., som er et børsnotert cannabis-selskap med base i Quebec-territoriet i Canada, sendte torsdag ut varsel om fall i inntektene i fjerde kvartal.

Det fikk sektoren til å stupe på børs, og torsdag var det brede fallet på 24 prosent. Dermed opplevde cannabis-sektoren sin verste børsdag noensinne.

I meldingen pekte selskapet på et lavere inntektsnivå enn ventet grunnet et fall i produktomsetningen. I tillegg trakk selskapet også den finansielle fremtidsutsikten for 2020, grunnet «regulatoriske usikkerhetsmomenter» og «lokal lovgivning som øker usikkerheten rundt omsetningen av cannabis-produkter».

Det var Marketwatch som først omtalte saken.

Bredt fall

Torsdag kveld var Hexo ned 22,15 prosent på børsen. Aurora cannabis og markedsledende Canopy Growth var ned henholdsvis 6,93 og 9,68 prosent på New York-børsen.

DN omtalte tidligere i år at Oljefondet har investert stort i selskaper med cannabis-tilknytning i Nord-Amerika. Aurora og Canopy er to av disse.

Ved inngangen til 2019 hadde Oljefondet investert rundt 910 millioner kroner i fem selskaper. De samme aksjene var i mars verd rundt 1,36 milliarder kroner.

– Det er en ny sektor som vi for første gang begynte å se på i fjor, sa kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management (NBIM) den gangen.

Skuffet

Bill Kirk, analytiker i MKM Partners, skrev i en melding at han er skuffet over fallet. Samtidig ser han likevel positivt på den forestående introduseringen av cannabis-produkter i Canada.

– Men svartebørsen i Canada gjør det fortsatt svært godt, ett år etter at rekreasjonell marihuana ble legalisert. Det skaper problemer for lisensierte forhandlere, og lager et prisgap, skrev han.

I meldingen fra Hexo skrev selskapet at lang behandlingstid for lovligheten rundt salg av cannabis-derivativer også merkes.

– Å trekke den finansielle planen for 2020 var en vanskelig avgjørelse, men gitt usikkerheten i markedet, har vi bestemt at dette er det rette å gjøre. Vi skal fremover legge større vekt på lønnsomheten, sa Hexo-sjef Sebastien St. Louis.

Fem selskaper

Blant de rundt 9150 selskapene som Oljefondet har investert i, fant DN fem som har betydelig virksomhet knyttet til medisinsk marihuana. Store legemiddelselskaper som kun har enkelte cannabis-relaterte prosjekter, ble utelatt fra beregningen.

– Eierandelen i selskapene DN viser til, er alle under én prosent, men fondets gjennomsnittlige eierandel i børsnoterte selskaper i Nord-Amerika er noe over én prosent. Vi har ikke noe syn på markedet, og prinsipielt kommenterer vi heller ikke enkeltinvesteringer, sa Sevang i mars.

Et par måneder senere gikk derimot Oljefondet tilbake og kastet cannabis-aksjene ut av sin portefølje. Det kom etter kritikk fra blant annet Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), som mente investeringen bidro til å undergrave politiets narkotikaarbeid.

– Vi har allerede besluttet å ikke være investert i selskaper med direkte eksponering mot cannabis, sa kommunikasjonssjef Sevang i mai.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette skjer i en hjerne som blir eksponert for cannabis
Martine Skumlien skal forske på cannabis med stipend fra Røkkes Aker.
02:03
Publisert: