Mandag var en av årets verste dager på Oslo Børs, men tirsdag er stemningen i markedet mer positiv.

Klokken 14.10 er hovedindeksen opp 1,46 prosent.

– Alt tyder på at markedet starter med oppgang i dag. Det er ikke en dramatisk økning, men absolutt på den positive siden, sa Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea til DN like før børsen åpnet tirsdag.

Oslo Børs åpnet 0,25 prosent opp tirsdag. Brent spot nordsjøolje, som brukes som referansepris for oljehandel verden over, stiger til 74,68 dollar fatet tirsdag ettermiddag.

Blant dagens mest omsatte aksjer er Kahoot som falt over 12 prosent mandag. Tirsdag ettermiddag er aksjen opp 3,77 prosent. Sveaas-rederiet Western Bulk som mandag ble notert på handelsplattformen Euronext Growth er opp 9,91 prosent.

Falt over to prosent

Problemene til den gjeldstyngede kinesiske eiendomsgiganten Evergrande førte børser over hele verden ned mandag. Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen falt mandag 3,3 prosent, ledet an av det kriserammede eiendomsselskapet Evergrande som falt kraftig.

Selskapet har en gjeld på mer enn 300 milliarder dollar, høyeste gjeld i verden, og det er usikkert om det kan betale for seg. Selskapet skal i utgangspunktet betale renter på obligasjon til en verdi av 83 millioner dollar torsdag, ifølge data fra S&P Global Ratings.

Oslo Børs falt mandag over to prosent etter den kraftige nedgangen i Asia. Også i USA var nedgangen på de tre amerikanske hovedindeksene stor.

– Det var store svingninger i markedet i går og vi blir veldig påvirket av markedene i verden. Det gjelder alltid å finne ut om det er en kjøpsanledning eller starten på noe mer kjedelig, sier Næss.

Han påpeker at Evergrande kan være et tegn på at det går tyngre i Kina.

Roligere i markedet fremover

Børsen i Asia stabiliserte seg tirsdag etter mandagens børsuro, men frykten for kollaps hos den kinesiske boligutbyggergiganten Evergrande er stadig til stede.

Næss venter at det vil være langt mindre svingninger i markedene fremover enn slik børsdagen utviklet seg mandag.

Fem timer ut i handelsdagen har hovedindeksen på Oslo Børs steget til 1,48 prosent. Oljeprisene er opp 0,65 prosent og et fat nordsjøolje handles for 74,68 dollar.

Kryptomarkedet ble også påvirket av fallet i aksjemarkedene mandag. Bitcoin var ned nesten ti prosent tidlig mandag ettermiddag. Tirsdag stiger kryptovalutaen over én prosent og handles nå for 43.428 dollar. Ethereum stiger på sin side 3,33 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.