De toneangivende børsindeksene på Wall Street falt fra start tirsdag, og nedgangen fortsatte utover handelsdagen.

De tre toneangivende indeksene på Wall Street stengte slik klokken 22 norsk tid:

  • Nasdaq ned 2,60 prosent
  • S&P 500 ned 1,83 prosent
  • Dow Jones falt 1,51 prosent

Høyeste rente på nesten to år

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte på sitt laveste på tre måneder og er ti prosent ned fra toppen ifjor høst.

Samtidig stiger de amerikanske rentene markert.

– Det er renteoppgangen som forårsaker børsfallet. Det skremmer markedet, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand.

Den nøye overvåkede 2-årsrenten steg til over en prosent for første gang siden februar 2020, måneden før pandemierklæringen som sendte den amerikanske økonomien inn i resesjon.

Tiårsrenten på amerikanske statsobligasjoner, som ofte omtales som den amerikanske tiåringen, er også på sitt høyeste på to år.

Renten stiger nemlig til 1,83 prosent.

Hoppet indikerer at investorer nå forbereder seg på strammere pengepolitikk fra den amerikanske sentralbanken.

– Den amerikanske sentralbanken har gjort en helomvending på kort tid. Nå er det stor sannsynlighet for renteheving i mars og minst tre rentehevinger inneværende år, sier Chen.

Det var i forrige uke at Fed-sjef Jerome Powell varslet om flere rentehevinger fremover. Han meldte også at den økonomiske støtten i forbindelse med pandemien snart vil forsvinne.

– Ut fra den retorikken Fed har brukt siste måned, er det helt klar at de mener de er for sent ute med trekke tilbake de støttetiltakene de satte inn i begynnelsen av pandemien og at de nå har litt dårlig tid, sier Chen.

Trolig vil den amerikanske sentralbanken heve styringsrenten med 25 basispoeng i mars.

Rask innhenting

– Den økonomiske innhentingen er veldig spesiell og har gått superraskt. Det tok syv-åtte år etter finanskrisen for å hente seg inn til samme nivåer som før krisen, men nå har det tatt 15–18 måneder, sier Chen.

I løpet av året er det nå ventet at arbeidsledigheten vil være på det laveste siden 50-tallet.

DNs finansredaktør: Dette er verdens viktigste tiåring
Finansredaktør Terje Erikstad forklarer deg hvorfor den følges så nøye i finansmarkedene.
01:50
Publisert:

Han påpeker at denne krisen er helt annerledes enn finanskrisen som var mer strukturell etter en lang periode med gjeldsoppbygging i husholdningene og finanssektoren med påfølgende boligkrakk.

– Pandemien er mer en form for naturkatastrofe. Snøstorm stenger alle inne, men når snøen smelter er vi nesten tilbake til normalen. Likevel er tiltakene fra de sentrale myndighetene lik som om det var en finanskrise. De har kjørt på med rekordstor stimulering i markedet, sier Chen.

Han trekker frem tiltak som skattekutt, rentekutt og gjeldsordninger.

Chen sier at det blir vanskelig å spå hvordan resten av handelsuken blir, men at han forstår bekymringen i markedet.

– Vi tror vel at den amerikanske sentralbanken etter hvert vil balansere seg. De har ikke interesse av å avspore gjeninnhentingen etter pandemien, men de må vise at de er på ballen med tanke på inflasjonen – som ennå ikke er toppet ut, sier Fed.

Verst for tek-aksjene

Ved børsåpningen var Nasdaq ned 1,50 prosent. S&P 500 falt 1,08 prosent og Dow Jones var ned 1,21 prosent.

Tirsdag er ukens første handelsdag på Wall Street, ettersom de amerikanske børsene holdt stengt mandag grunnet Martin Luther King Day, som er en amerikansk offentlig fridag.

Teknologiaksjer har hatt en nedadgående trend i 2022 ettersom rentene stiger. Høyere renter skader vanligvis vekstlommer i markedet som er avhengige av lave lån for å investere i innovasjon. Og deres fremtidige inntekter ser mindre attraktive ut når rentene stiger.

Tesla falt snaut to prosent tirsdag. Meta Platforms og Amazon falt henholdsvis nære fire og snaut to prosent.

Microsoft falt 2,4 prosent etter å ha annonsert at programvaregiganten vil kjøpe videospillselskapet Activision Blizzard i en kontanttransaksjon verdt 68,7 milliarder dollar. Aksjene til Activision Blizzard steg derimot 30 prosent.

Eller har Goldman Sachs-aksjen falt mer enn syv prosent etter at analytikernes forventninger til selskapets resultater for fjerde kvartal ikke ble møtt, skriver CNBC. Blant annet økte Goldmans driftsutgifter med 23 prosent grunnet høyere lønn til de Wall Street-ansatte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.