Aksjemarkedet er en test av tålmodighet, analytiske ferdigheter, timing, kanskje magefølelse, men ikke minst i å kontrollere følelser og ta rasjonelle beslutninger.

Mange har nok stilt seg spørsmålet: Bør jeg komme meg ut mens tapene fortsatt er små?

For hva gjør du egentlig når favorittaksjen din har falt for femte uken på rad. Og hva gjør proffene. DN har spurt seks forvaltere og investorer om deres beste råd.

Viktig suksessfaktor

– Jeg mener det å være en god selger er en viktig suksessfaktor for en forvalter.

Ifølge forvalter Pernille Skarstein Christensen i C Worldwide Norge er det å ha evnen til å innrømme feil og selge en viktig kvalitet for en god investor.

Pernille Skarstein Christensen forvalter fondet C Worldwide Norge.
Pernille Skarstein Christensen forvalter fondet C Worldwide Norge. (Foto: Linda Næsfeldt)

– Ikke alltid betyr dette å innrømme feil, men å gjøre en vurdering av at kapitalen kan få bedre avkastning et annet sted, sier hun.

I 18 av de siste 25 årene har hun og hennes fond slått indeks. Når hun kjøper en aksje, er utgangspunktet at de vil eie den i fem år, men de eier i snitt bare i tre år nettopp fordi de også iblant tar feil, eller at selskapene endrer strategi.

– Hvis du ikke tåler at aksjen faller videre fordi du har tatt for høy risiko eller ikke diversifisert porteføljen din, er det bare å selge, sier Skarstein Christensen, som tar flere hensyn når hun vurderer hvorvidt de skal selge en aksje eller ei:

– Har noe endret seg med selskapet siden vi gjorde vår investeringsbeslutning? Gjorde vi noen feil i vår analyse før vi kjøpte selskapet? Er denne aksjen fortsatt blant de 25 beste aksjene vi kan investere i på Oslo Børs? Ville jeg investert i denne aksjen i dag hvis jeg ikke allerede hadde den i min portefølje, sier hun.

– Bakvendt i min verden

First-forvalter Thomas Nielsen er kjent for sin disiplinerte og følelsesløse tilnærming til investeringer. Han mener kursutvikling i seg selv er helt irrelevant for om du bør selge en aksje eller ei.

Thomas Nielsen forvalter fondet First Veritas.
Thomas Nielsen forvalter fondet First Veritas. (Foto: Javad Parsa)

– Om kursen i dag er 100, bør om du kjøpte på 50 eller 150, være uvesentlig med tanke på om du skal selge. Jeg regner ut hva jeg mener selskapet er verdt, og jeg vil jo bare selge dersom kursen er høyere enn dette. Det å selge en aksje fordi den har falt, er helt bakvendt i min verden, sier han.

Nielsen forvalter fondet First Veritas og vurderer selskaper basert på syv kriterier. Fire av dem er basert på kvalitet: vekst, kapitalavkastning, marginstabilitet og kontantstrøm. Tre av dem er basert på risiko: belåning, syklisk fase og verdsettelse. Han vil ha så høy kvalitet og så lav risiko som mulig.

– Bare en menyliste

Privatinvestor Harald Espedal har lang fartstid i aksjemarkedet. Allerede som 14-åring var han en kjent investor i Rogaland. I voksen alder har han tilbrakt store deler av karrieren i Skagenfondene, der han i en årrekke var sjef.

Harald Espedal var allerede som 14-åring en kjent investor i Rogaland. I dag er han 49 år, enda mer kjent, og god for flere hundre millioner kroner.
Harald Espedal var allerede som 14-åring en kjent investor i Rogaland. I dag er han 49 år, enda mer kjent, og god for flere hundre millioner kroner. (Foto: Andersen, Cicilie)

– Det viktigste er å huske på at kursen aldri forteller deg alene om aksjen er billig eller dyr. Det er aksjekursen målt opp mot den fundamentale verdien som avgjør, og det bør du ha et forhold til, sier Espedal.

Han forklarer at en aksje kan ha halvert seg og faktisk være dyrere enn den var i utgangspunktet. Samtidig kan halveringen også være drevet av sentiment i markedet og psykologi.

– Da kan kurshalvering representere en stor kjøpsmulighet. Det er viktig å ikke bli psyket ut av kursbevegelser, men se rasjonelt på saken. Kurslisten på Oslo Børs er bare en menyliste som du kan velge å bestille fra. Kursvolatilitet og selskapsvolatilitet, skiftende forhold for selskapet du er investert i, er to forskjellige ting, sier han.

– Når bør du selge en aksje som har gått dårlig?

– Det bør du gjøre hvis fundamentale forhold for selskapet slik som resultatene, teknologien eller markedene deres er blitt vesentlig dårligere enn du la til grunn når du kjøpte aksjene.

DNs aksjekurs: Slik finner du ut om et selskap gjør det bra eller dårlig
Når du skal kjøpe aksjer, er man interessert i å vite om et selskap går bra eller dårlig. Hvordan kan man finne ut av det, og hvilken informasjon skal man egentlig forholde seg til? DNs kommentator, Anita Hoemsnes forklarer deg hvordan.
02:09
Publisert:

To utgangspunkt

– For å kunne avgjøre når man bør selge en aksje som har gått dårlig, er det viktig å tenke gjennom hvorfor man kjøpte aksjen i utgangspunktet. Hvilke premisser man la til grunn i investeringsbeslutningen bør spille inn på når man skal selge, sier forvalter Audhild Asheim Aabø i Nordea.

Hun forklarer at man kan ha kjøpt en aksje med forskjellig utgangspunkt. Enkelte kan ha kjøpt en aksje fordi de trodde den var «hot», gjerne på anbefaling fra andre, mens andre kan ha investert for eksempel på forventninger om positive nyheter.

Audhild Asheim Aabø forvalter Nordeas Likestillingsfond.
Audhild Asheim Aabø forvalter Nordeas Likestillingsfond. (Foto: Paul S. Amundsen)

– Dersom en slik investering faller mye, kan det tyde på at aksjen ikke var så «hot» som man i utgangspunktet trodde eller at nyhetene man venter på, faktisk ikke kommer. I slike tilfeller kan det være fordelaktig å benytte seg av en stop-loss for å begrense eventuelle tap og hindre at man lukker øynene og håper på det beste, sier hun.

Stop-loss er når du har lagt inn en ordre hos en megler om å selge en aksje når den når en viss pris.

Om man derimot har gjort en grundig analyse og kjøpt en aksje man mener er lavt priset basert på fremtidig inntjening, vil vurderingene være annerledes, påpeker Aabø.

– I slike tilfeller bør man undersøke om det er fundamentale endringer som påvirker fremtidig inntjening for selskapet og hvorvidt kursnedgangen derfor er berettiget. Faller aksjen uten grunn, så ville jeg ikke solgt, men heller vurdert om det kunne være en kjøpsmulighet, sier hun.

– Kan være en kjøpsmulighet

Odin-forvalter Vigdis Almestad er klar i talen:

– Dersom det er grunn til å tro at det langsiktige lønnsomhetspotensialet til selskapet er svekket og en ikke lenger kan regne hjem verdiene, bør en selge aksjen. Er det forbigående forhold som har fått aksjen til å falle, kan det være en kjøpsmulighet, sier hun.

Vigdis Almestad har 25 års erfaring som forvalter og har de siste fem årene jobbet i Odin Forvaltning.
Vigdis Almestad har 25 års erfaring som forvalter og har de siste fem årene jobbet i Odin Forvaltning. (Foto: Anita Arntzen)

Hun ser etter om det har vært endringer i det underliggende markedet og om selskapets posisjoner og fremtidige lønnsomhetspotensial er svekket. Forvalteren stiller seg følgende spørsmål:

Har risikoen økt? Har det vært skifte i ledelsen? Har strukturen i markedet endret seg til det verre for selskapet?

– Jeg går tilbake og ser på de vurderingene jeg gjorde da jeg investerte i selskapet, tok jeg feil den gangen, er utsiktene de samme eller er de svekket, sier hun.

– En suboptimal strategi

Mange småsparere, så vel som store investorer, investerer ikke bare i enkeltaksjer, men setter også pengene i fond. Hos DNB Asset Managements avdeling taktisk allokering investeres det i nettopp aksjefond. Porteføljeforvalter Shakeb Syed sier at dersom fondet ikke leverer på flere kritiske faktorer samtidig, så kan det være et argument for å selge.

Shakeb Syed har vært makroøkonom i Handelsbanken og sjeføkonom i Sparebank 1 Markets. Nå er han porteføljeforvalter i DNB Asset Management.
Shakeb Syed har vært makroøkonom i Handelsbanken og sjeføkonom i Sparebank 1 Markets. Nå er han porteføljeforvalter i DNB Asset Management. (Foto: Gunnar Lier)

– Slike faktorer kan for eksempel være hvor lenge fondet har levert svakt, er det spesielle grunner til det som kan sees på som en engangshendelse, hvordan har avkastningen vært i et lengre perspektiv, kanskje fallet nå er lite i en lengre horisont, hvis fallet har vart lenge, har forvalterne gjort endringer for å bedre avkastningen, hva er priset inn i verdsettelsen i forhold til hva vi selv tror om fremtiden, også videre, sier Syed.

Han sier de bruker flere kriterier når de skal kjøpe eller selge et aksjefond. Det er kriterier som verdsettelse, inntjeningsprospekter i sektoren spesifikt og økonomien generelt, sentiment, likviditet, flyt, hvem som forvalter fondet, hvordan det er forvaltet, hva som er årsaken til at det har falt og hvor lenge det har falt.

– Å selge et verdipapir som faller kun fordi det faller, eller å kjøpe et verdipapir som stiger kun fordi det stiger, er en suboptimal strategi, sier han.

At noe er suboptimalt, betyr at det ikke er optimalt, altså under det beste man kan få til.

Vil du lære mer om aksjer? Få nyheter, guider og kommentarer på DN.no/aksjer(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.