Gjennom natten har de fleste indeksene for aksjemarkedene i Asia steget markant, med kinesiske Hang Seng i spissen med en oppgang på i underkant av seks prosent.

Dette har skjedd parallelt med at dollaren har svekket seg noe, samt at oljeprisen har steget 1,2 prosent.

Den gode stemningen var også å spore på Oslo Børs som steg fra åpning. Oppgangen holdt seg gjennom handelsdagen, og ved stengetid var hovedindeksen opp 1,29 prosent.

Blant handelsdagens vinnere finner vi Kongsberggruppen som steg rett under fem prosent i løpet av dagen. Oppgangen kommer etter at det mandag kveld ble kjent at selskapet har landet en rammekontrakt verdt opptil 15 milliarder kroner med den amerikanske hæren.

Lagerselskapet Autostore, som i lengre tid har vært en favoritt blant småaksjonærer, steg hele 11,16 prosent i løpet av handelsdagen, men det er uvisst av hvilken årsak. Det innebærer også at aksjekursen til selskapet har doblet seg siden slutten av september. Hittil i år er riktignok aksjekursen ned rett over 37 prosent.

Aker Biomarine faller samtidig over ti prosent etter en kvartalsrapport tirsdag morgen som viste at overskuddet krympet i forrige kvartal.

Oppdrettsoppgang

Samtidig vakler oppdrettsselskapene, etter en kraftig oppgang mandag.

Da steg nemlig Oslo Børs' sjøtmatindeks, som speiler utviklingen til de mest omsettelige sjømataksjene på Oslo Børs, rett under fem prosent.

Oppdrettsselskapet Salmar ledet an oppgangen med 7,1 prosents kursutvikling, og selskapet troner også øverst på listen over Nordnets ferske oversikt over de mest kjøpte aksjene ved Oslo Børs i oktober.

I sum ble det netto kjøpt Salmar-aksjer for 169 millioner kroner i oktober, samtidig som kursen samlet falt rett over fire prosent i perioden. Også Mowi og Lerøy Seafood Group er høyt oppe på listen, med nettokjøp av selskapenes aksjer for henholdsvis 81,5 og 47 millioner kroner gjennom Nordnet.

«Åpenbart» tolket positivt

Både Salmar og oppdrettssektoren for øvrig har fått vind i seilene etter at Høyre-leder Erna Solberg i DN i helgen kritiserte regjeringens forslag om å ta utgangspunkt i en normpris på børsen fremfor reell kontraktspris som skattegrunnlag for den nye grunnrenteskatten.

De fleste oppdrettsaksjene, deriblant Salmar, stupte tilbake i september da regjeringen slapp det mye omtalte grunnrenteskattforslaget som en bombe overfor næringen.

– Analytikerne venter et fall i inntjeningen til selskapene mellom 15–30 prosent som følge av den nye skatten. Verst vil det gå ut over Salmar, som har størst andel av produksjonen i Norge, skriver Nordnet.

Salmar-aksjen var populær blant småsparerne i oktober. Her fra selskapets foredlingsanlegg på Frøya.
Salmar-aksjen var populær blant småsparerne i oktober. Her fra selskapets foredlingsanlegg på Frøya. (Foto: Gorm Kallestad/NTB)

– Det har de siste dagene kommet diverse meldinger fra regjeringen om at den er åpen for å forhandle og redusere denne skatten, noe som kan indikere at 40 prosent grunnrenteskatt ikke vil bli en realitet, skriver nettmegleren videre.

Nordnet tilføyer at markedet «åpenbart» tolket dette positivt.

Tirsdag formiddag falt imidlertid Salmar-aksjen rundt 3,58 prosent. Dette etter at det mandag etter børsstenging ble klart at EU har godkjent selskapets kjøp av NTS-aksjer, som også betyr at fusjonen av Salmar og Norway Royal Salmon vil gjennomføres.

Sistnevntes aksjekurs steg over 17 prosent ti løpet av handelsdagen tirsdag.

Gevinstsikring i industriselskap

På Nordnets oktober-oversikt er samtidig industrikonsernene Yara og Norsk Hydro de to mest nettosolgte selskapene.

– Selv om Norsk Hydro kom med gode tall så er dessverre utsiktene fremover dårlige. Svakere vekst i økonomien har allerede ført til lavere etterspørsel etter aluminium, som er svært negativt for Norsk Hydro, skriver Mads Svendsvik Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet.

Selskapets aksjekurs steg over 13 prosent i oktober, og via Nordnet ble det solgt nettosolgt aksjer for 48,6 millioner kroner.

Samtidig steg Yaras aksjekurs over tyve prosent, særlig drevet av en kvartalsrapport som viste en betydelig inntektsøkning. Det store nettosalget kan i så måte tyde på at en del investorer har tatt ut gevinst.

Ny måned, nye muligheter

Etter en samlet oppgang på 6,6 prosent for Oslo Børs i oktober, innledes altså november med videre oppgang.

Meglerhuset Pareto Securities tar i forbindelse med månedsskiftet inn tre nye aksjer i sin månedsportefølje, samtidig som det tar ut fire.

Selskapene som tas inn er Cool Company, NorAm Drilling og Norske Skog, mens Bonheur, Orkla, Stolt-Nielsen og Sparebanken Vest tas ut.

Samtidig utgjør Aker BP, Austevoll, Gjensidige, Hafnia, Kongsberggruppen og Mowi de resterende aksjene, som beholdes i porteføljen fra oktober.

Paretos månedsportefølje hadde en samlet oppgang på 7,0 prosent i oktober, og har også steget 23,8 hittil i år, skriver selskapet. Til sammenligning har hovedindeksen ved Oslo Børs falt 2,2 prosent hittil i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.