Det har vært et svært kraftig fall på børsene verden over det siste døgnet. Turbulensen har sendt fryktindeksen i været og ført til at etterspørselen etter antatt trygge investeringer har økt markert.

Her er en oppsummering av utviklingen frem til klokken 11 tirsdag formiddag:

Aksjer

I New York falt Dow Jones-indeksen, som følger utviklingen i de 30 børslokomotivene i det amerikanske markedet, til slutt 4,6 prosent mandag kveld etter å ha vært ned over seks prosent i løpet av handelen. Den brede S&P 500-indeksen og teknologitunge Nasdaq falt henholdsvis 4,1 og 3,8 prosent.

Dow Jones-indeksen endte til slutt ned 4,6 prosent, etter å ha vært ned mer enn seks prosent i løpet av handelen mandag kveld.
Dow Jones-indeksen endte til slutt ned 4,6 prosent, etter å ha vært ned mer enn seks prosent i løpet av handelen mandag kveld. (Foto: Bryan Smith/NTB Scanpix)

Aksjeraset smitter over til asiatiske markeder, der Tokyo-børsen til slutt endte ned 4,7 prosent etter å ha falt nærmere syv prosent i løpet av handelen. Hong Kong-børsen endte ned drøyt fem prosent, mens innenlandsbørsen i Shanghai i Kina falt rundt 3,4 prosent.

Børsene i Europa falt også markert da de åpnet klokken ni tirsdag. Oslo Børs var ned rundt fire prosent på det meste i åpningshandelen. Senere har den hentet seg noe inn igjen og er i 11-tiden ned rundt 2,2 prosent.

I Frankfurt er Dax-indeksen ned 2,2 prosent. Samleindeksen Euronext 100, som måler utviklingen i de 100 største aksjene på børsene i Frankrike, Nederland, Belgia, Luxembourg og Portugal, er ned 1,7 prosent.

Renter

Økt etterspørsel etter antatt trygge investeringer, som amerikanske og tyske statsobligasjoner, har sendt rentene på disse ned det siste døgnet. Renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid falt markert fra rundt 2,88 prosent på det høyeste mandag til rundt 2,65 prosent på det laveste tirsdag. Senere har den amerikanske tiåringen korrigert opp igjen og er i 11-tiden på 2,75 prosent.

Rentene på tysk statsgjeld med tilsvarende løpetid var ned fra rundt 0,76 prosent mandag til rundt 0,68 prosent tirsdag klokken 11.

Valuta

Kronen gikk svakere mot de andre store valutaene mandag ettermiddag og kveld. Svekkelsen fortsatte gjennom asiatisk handel natt til tirsdag, mens den gikk noe sterkere igjen tirsdag morgen. En euro koster i skrivende stund 9,69 kroner. Dette er rundt åtte øre mer enn på de sterkeste nivåene for kronen mandag. En amerikansk dollar handles til rundt 7,81 kroner, som er rundt 13 øre mer enn de sterkeste nivåene mandag.

Dollaren styrkes på bred basis, men er svekket mot japanske yen, som er ansett som en av de trygge havnene i valutamarkedet. (Vilkår)

- Sunt med en korreksjon
Terje Erikstad, innholdssjef i DN, kommenterer dagens kursfall.
01:24
Publisert: