Amerikanske aksjer hadde torsdag sitt største fall på tre måneder. Terrorangrepet i Barcelona torsdag ettermiddag og bråket rundt Donald Trumps håndtering av hendelsene i Charlottesville blir i amerikanske medier trukket frem som hovedårsaken til nedgangen. 

I markedet er det frykt for at turbulensen kan komme til å fortsette. Volatilitetsindeksen Vix, som måler forventede svingninger i aksjemarkedet neste 30 dager, steg bratt i løpet av torsdagens handel. Indeksen steg over 30 prosent til 15,51 prosent og er dermed nær årets høyeste nivåer. 

Etter forrige ukes topp i forbindelse med de verbale konfrontasjonene mellom Trump og Nord-Korea falt indeksen, som gjerne omtales som fryktindikatoren i markedene, markert tilbake over helgen. 

Men etter hvert som kritikken mot Donald Trumps håndtering av Charlottesville-hendelsene har økt, har flere markedsaktører begynt å stille spørsmål rundt fremtiden for Trumps økonomiske planer, som blant annet skattereformen og arbeidet med å gjøre lovverket mer næringslivsvennlig. 

Toppleder-flukt

Flere politikere i Trumps eget parti har de siste dagene, både direkte og indirekte, tatt avstand fra presidentens uttalelser etter lørdagens voldelige sammenstøt mellom høyreekstreme og motdemonsranter i Charlottesville.

Bekymringen for forstyrrelser rundt Trumps økonomiske dagsorden økte dessuten kraftig etter onsdagens sammenburdd i presidentens to ekspertråd bestående av toppledere i noen av USAs største bedrifter. 

Rådene var i ferd med å gå fullstendig i oppløsning da Trump sendte ut en melding via Twitter om at begge ville bli lagt ned. Da hadde allerede en rekke av medlemmene i det ene rådet for lengst rukket å trekke seg og medlemmene i det andre rådet hadde i felleskap bestemt seg for å gjøre det samme.

Næringslivstoppene har reagert på Trumps uttalelser i etterkant av de voldelige sammenstøtene mellom høyreekstreme grupperinger og motdemonstranter i Charlottesville i helgen. Trump har ved flere anledninger pekt på at begge sider hadde skyld i hendelsene, som blant annet førte til at en 32 år gammel kvinne som deltok i motdemonstrasjonen ble drept da en bil kjørte inn i folkemengden. 

Cohn-spekulasjoner

Torsdag ble det spekulert i at også lederen i Trumps økonomiske råd, tidligere Goldman Sachs-topp Gary Cohn, kom til å trekke seg. Cohn sto ved siden av da Trump på en pressekonferanse tirsdag sa at begge sidene i Charlottesville hadde skyld i volden. Cohn ventet egentlig på spørsmål om infrastruktur, ifølge Axios, som skriver at han var «et sted mellom forferdet og rasende».

Det hvite hus avviste imidlertid torsdag at Cohn har planer om å trekke seg.  

– Nyhetene om Cohn startet det hele og selv om vi ikke vet så mye om hva som skjer i Barcelona, så tynger det ytterligere. Og i bakgrunnen er Donald Trump og alt det negative som skjer rundt ham. Klarer han å få til noe som helst av det som er forventet? undrer toppsjef Robert Parks i RJ O'Brien and Associates overfor Bloomberg News.

– Det har vært mye som har skjedd i det siste, så dersom folk ønsker å selge, så har de grunner til å gjøre det. Vi har også hatt noen sterke dager nå, så det er ingen overraskelse at vi ser litt gevinstsikring, sier toppsjef Anthony Conroy i Abel Noser til CNBC.(Vilkår)

Harald Eias foredrag til Norges mektigste kvinner
Harald Eia mener velferdsstaten er årsaken til at Norge har få kvinnelige toppledere i næringslivet.
12:39
Publisert: