I den årlige Prospera-undersøkelsen gir de største investorene her i landet karakter til meglerhusene. For andre år på rad stikker DNB Markets av med den gjeveste plasseringen i flere kategorier, også innen analyse og rådgivning som veier tyngst i undersøkelsen.

– Vi må vel innrømme at vi synes det var en hyggelig tilbakemelding fra kundene. Det er bra at kundene setter pris på det produktet vi leverer, sier aksjesjef Alexander Opstad i DNB Markets.

Dårligere lønnsomhet

Det var i fjor det bankeide meglerhuset inntok førsteplassen og skjøv ABG Sundal Collier ned på annenplassen etter at det børsnoterte meglerhuset hadde ledertrøyen et par år. 2016 har vært et godt år for aksjer og hovedindeksen har steget rundt ti prosent så langt i år. Men meglerbransjen har vært igjennom en betydelig omstilling de senere år der aksjeroboter og automatisert aksjehandel har tatt en stadig større del av kaken.

– Lønnsomheten er blitt veldig mye dårligere de siste årene, men vi har opplevd at det har gitt oss en mulighet for å øke markedsandelen vår. I stedet for å redusere satsingen på aksjer har vi gjort det motsatte og bygd opp et konkurransedyktig analyse- og meglerprodukter, sier Opstad.

Ifølge aksjesjefen har DNB Markets omtrent tredoblet markedsandelen på aksjehandel de siste åtte årene

– Vi opplever at vi har en solid posisjon, men det er alltid tøff konkurranse og vi er ydmyke for det, sier Opstad.

Puster DNB i nakken

Rett bak puster nemlig ABG Sundal Collier banken i nakken og har alle mulige ambisjoner om å innta topplassering igjen.

– Vi håper og tror vi kommer sterkere tilbake neste år, når det er sagt er ikke andre plass noen dårlig plassering, sier analysesjef John Olaisen i ABG.

Han viser til at meglerhuset har mistet flere viktige analytikere i år, men er i ferd med å få erstattet disse.

– Vi har mistet tre poengdragere, men har nå ansatt to nye senioranalytikere i tillegg til en del yngre, sier Olaisen.

Blant annet sluttet tidligere analysesjef Ole Petter Kjerkreit i vår for å bli en del av teamet som forvalter pengene til milliardær Egil Stenshagen. Kjerkreit var i mange år har rangert som en av landets beste til å analysere it- og telekomsektoren. Meglerhuset mistet også den profilerte analytikeren og aksjestrategen Kim Evjenth som gikk bort etter noe tids sykdom i vår.

Tilretteleggerne

Livsforsikringsselskapet KLP er blant investorene som rangerer meglerhusene i Prospera-undersøkelsen. Eyvind Holt, som leder avdeling for aktiv forvaltning i KLP, er ikke forundret over at DNB Markets kommer ut på topp.

– DNB har mange gode analytikere, sier Holt, og viser til at det er den enkelte forvalter i KLP som hvert halvår gjør en vurdering av analytikerne og meglerne de har kontakt med i de ulike meglerhusene. Gode investeringsråd, god oppfølging og gode analyser er noe av det som teller tyngst for KLP når de vurderer meglerhusene.

Oppfølging innebærer blant annet at meglerhusene legger til rette for seminarer, presentasjoner og konferanser for kundene. Senest torsdag arrangerte DNB Markets en helsekonferanse med 400 deltagere, noe kundene i større og større grad etterspør ifølge Alexander Opstad i DNB Markets.

– Det er noe investorene setter stor pris på å delta på, sier Opstad, som tror dette blir viktig fremover for å tiltrekke seg kundene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.