Stavanger-baserte Skagenfondene har invitert til sin årlige nyttårskonferanse på Hotel Plaza i Oslo. Fondene har opplevd kundeflukt de siste årene, men Skagen-selskapets råd forandrer seg ikke.
– Skagens råd er det samme som alltid. Invester langsiktig og bruk din overflødige kapital til gradvis å kjøpe når det faller, sier Skagen-sjef Timothy Warrington til de fremmøtte, men advarer, samtidig som han betrygger kundene om at de vet hvor avkastningen ligger i år.
– Syklusen går klart mot slutten, og markedene fråtser. Vi ser fremvoksende markeder som er godt posisjonert til å levere til tross for turbulens i markedet, sier han.
Vil at pensjonskassene skal satse
Noen timer senere går Skagens investeringsdirektør Alexandra Morris på scenen. I fjor spådde hun at fremvoksende markeder ville stå igjen som fjorårets vinner. Der tok hun kraftig feil. MSCI-indeksen for fremvoksende markeder falt 11 prosent i fjor, ifølge data fra Infront.
Men Morris, som har det overordnede ansvaret for Skagens porteføljeforvaltere, har langt fra mistet troen på fjorårets veddemål. Hun tror det på lengre sikt er god avkastning å hente i utviklingsland.
– Fremvoksende markeder er 20–40 prosent lavere priset enn resten av aksjemarkedet, sier Morris, og forklarer hvor lite vestlige aktører har investert i fremvoksende markeder.
Kun fem prosent av midlene til vestlige pensjonskasser har gått inn i fremvoksende økonomier, ifølge Morris.
– Hva er konsekvensen av det?
– Ganske enkelt lavere avkastning i fremtiden. Så altså lavere pensjon enn en ellers kunne fått, sier hun.
DNs journalist er flere tiår unna pensjonsalder. Morris gir langsiktige råd.
– Du er jo ung og skal spare gjennom å nedbetale lån. Så er spørsmålet hvor mye skal du spare ekstra til pensjon. Hadde jeg vært deg, hadde jeg tatt de pengene og puttet alt i aksjemarkedet, og kanskje spesielt i vekstmarkedet, sier hun.
«Bankers»
Skagen-direktøren viser til at 26 prosent av all verdens børsverdi befinner seg i fremvoksende markeder. Samtidig kommer 43 prosent av det globale bruttonasjonalprodukt (bnp) fra samme markeder, og 60 prosent av bnp-veksten kommer også fra fremvoksende markeder.
– Utviklede markeder vil etter hvert utgjøre mindre enn halvparten av globalt bnp. De vokser mindre og mer av økonomien i de landene er allerede på børsen. De er allerede blitt «verdipapirifisert», mens fremvoksende markeder har mer å gå på. Det er mindre som er på børs.
– Det høres ut som fremvoksende markeder er bankers å satse på?
– Megatrenden er bankers. Nå tar jeg ikke høyde for uforutsette hendelser. Det kan skje ting, men alt annet like er det flere selskaper og verdier som skal komme på børs i fremvoksende markeder, sier hun.
Morris gjør det klinkende klart for forsamlingen at en minst må ha en horisont på fem år, hvis ikke kan en risikere å ende opp med negativ avkastning.
Skagens to flaggskipsfond, Skagen Global og Skagen Kon-Tiki har de siste fem årene levert en årlig avkastning på henholdsvis 8,1 og 4,6 prosent.
Snur i aksjesynet
Høsten 2017 ble Skagen kjøpt opp av Storebrand. Storebrand var tydelig på at de ville hegne om Skagens aktive forvaltningsfilosofi og holde forvaltningen adskilt.
Tirsdag var det nærmest like mange Storebrand-ansatte som forvaltere fra Skagen på Plaza. Blant dem var Storebrands porteføljeforvalter Olav Chen, som var hyret inn for å fortelle om hvordan man burde være investert i 2019.
For første gang på lenge tenker vi mer og mer på å spille markedssynet fra normalvekt til undervekt enn normalvekt til overvekt som vi har gjort helt siden finanskrisen. Med tanke på at vi er så sent i syklusen, er det utsiktene vi tror er foran oss, sier han.
Derfor er Chen og Storebrand Asset Management helt normaltvektet i aksjer, som for Chen betyr et sted mellom fem og syv prosent avkastning. Obligasjoner har de lite tro på, der de er undervektet, mens de ligger overvekt i pengemarkedsrenter.
Bakgrunnen for den mer pessimistiske tilnærmingen til aksjer er simpelthen utsikter til lavere vekst fremover. Etter et knallsterkt år for økonomisk vekst i USA er utsiktene nå trukket litt ned. Chen tror også at inntjeningen til selskapene blir mer presset fremover.
Alexandra Morris virker optimistisk. Hun sier Skagen finner mye verdi i Japan, Korea og Kina.
– Vi har benyttet det store fallet i Kina til å vekte oss kraftig opp der. Jeg har kjøpt ved to anledninger i høst og det er ikke usannsynlig at jeg kjøper mer, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.