Langt flere menn enn kvinner sier at de forstår betydningen av referanseindeks, forvaltningshonorarer, og forskjellen på aktivt forvaltede fond og indeksfond.

Det viser en undersøkelse kapitalforvalteren Skagenfondene har gjennomført for å kartlegge befolkningens kunnskap om begreper i finans.

– Likevel er det ofte kvinnene som sparer mest fornuftig og langsiktig, sier Alexandra Morris, investeringsdirektør i Skagenfondene. Hun har vært med på å grunnlegge nettverket Kvinner i Frontfinans og tatt initiativ til Kvinner i Finans Charter.

– Det er litt overraskende at det generelt er så lave tall når det gjelder kunnskap om ting som referanseindeks, og forskjell på aktivt forvaltede fond og indeksfond. Det er litt skummelt, særlig siden det er kommet veldig mange nye aksjonærer de siste par årene. Man kan jo lure på om de får råd fra naboen eller andre uten reell kunnskap, sier hun.

Morris peker imidlertid på at det generelt ikke er så farlig å ha lav kunnskap. Da er det viktigere hvordan man agerer med den kunnskapen, illustrerer hun med en analogi:

– Hvis man har helseproblemer, går man til legen, og trenger man rettshjelp, går man til en advokat. På samme måte trenger ikke lav kunnskap bety lav avkastning i aksjemarkedet, så lenge man forholder seg til dem som kan det. Har man ikke tid til å forstå enkeltselskaper, bør man holde seg til fond, og det er kanskje der kvinner er flinkere til å se sin egen begrensning.

Fikk bedre avkastning

Skagenfondene har tidligere gjennomført en undersøkelse blant 40.000 privatkunder gjennom 28 år i aksjefondet Skagen Vekst, og den viste helt tydelig at kvinnene fikk mye bedre avkastning enn mennene – til tross for at de investerte i akkurat samme fond.

Morris tror kvinner er flinkere til å høre på rådgivere som forteller at man bør sitte rolig og langsiktig, og som kan anbefale en passende fondssammensetning for den enkeltes risikovillighet og tidshorisont.

Samtidig mener hun funnet insinuerer at mennene bommet på timing av kjøp og salg.

– Menn sier de har mer forståelse, men har kanskje også en tendens til for stor selvtillit. Det ikke å forstå sin egen begrensning er en type adferd som er negativ for avkastningen de får. Tallenes tale sier at gutta trader mye mer, og kanskje har følelsen av at de må gjøre noe når markedet beveger seg, sier hun.

Det nesten paradoksale, ifølge Morris, er altså at jo mer man følger med og er aktiv, desto dårligere avkastning får man.

Tror menn vil bli rike fort

Ingeniørstudent og Fantasyfond-deltager Tina Ravndal Askø (26) la nylig ut en Twitter-melding om at hun hadde passert en halv million i oppsparte midler.

Etter fire år med månedlig sparing hovedsakelig i brede indeksfond, har hun en avkastning på 51 prosent, noen prosentpoeng mer enn hovedindeksen på Oslo Børs i samme periode.

Studenten kjenner seg igjen i funnene.

– Jeg tror nok det kan stemme at kvinner sitter roligere og mer langsiktig enn menn, kanskje fordi menn generelt tør å ta mer risiko og vil bli rike fort. Med høy risiko kan du selvsagt tjene mye penger på kort tid, men du kan også tape mye penger. Så da går det kanskje litt opp i opp slik at den langsiktige sparingen gir bedre avkastning på lengre sikt. Jeg vet i hvert fall med meg selv at jeg ikke vil ta for stor risiko med pengene mine og heller kjører det «safe», og tror nok det kan gjelde flere kvinner der ute, sier hun.

Ravndal Askø tror kvinners økte interesse for investeringer er blitt godt hjulpet frem av økt oppmerksomhet i mediene og blant bankene, samt at det er blitt gjort enklere å komme i gang.

Ingeniørstudent Fantasyfond-deltager Tina Ravndal Askø la nylig ut en Twitter-melding om at hun hadde passert en halv million i oppsparte midler.
Ingeniørstudent Fantasyfond-deltager Tina Ravndal Askø la nylig ut en Twitter-melding om at hun hadde passert en halv million i oppsparte midler. (Foto: Privat/Skjermdump)

– Undersøkelsen viser at nordmenn (uavhengig av kjønn) har relativt lite kunnskap om finansbegreper. Hva tror du kan være grunnene til det?

– Jeg tror nok det kan være fordi vi ikke lærer nok om det. Jeg kan ikke huske at vi lærte særlig mye om finans og økonomi da jeg gikk på skolen, så dette er noe som absolutt kan forbedres. Kunnskap om finans og økonomi er viktig, og det er nok enkelte ting i dagens læreplan som kunne vært byttet ut med dette.

Hun skulle ønske hun visste før hun startet at det ikke er så farlig når fondene går nedover, at man da heller bør vurdere å investere litt ekstra hvis man er langsiktig, og råder andre til å starte med fondssparing så tidlig som mulig.

Fantasyfond-deltagelsen, der hun ligger drøyt fire prosent i minus etter ni uker, har ikke gitt Ravndal Askø mersmak på å plukke enkeltaksjer i tillegg til fond.

– Jeg holder meg til den faste, månedlige fondssparingen og bruker tilnærmet ingen tid på å lete opp informasjon om aksjer, siden jeg har funnet de fondene jeg vil satse på, sier hun.

Skal man tro funnene i Skagenfondenes undersøkelse, kan nettopp det vise seg å være en vinnerstrategi på lang sikt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.