– Det er åpenbart at klimautfordringene preger etterspørselen etter grønne aksjer, så sant de forsvarer prisingen. Men om man virkelig vil påvirke det grønne skiftet med kapitalen man har, så bør man vurdere å investere i selskaper som i dag er «skitne», men som har forpliktet seg til en kraftig omstilling. Det kan gagne miljøet materielt, sier Alexandra Morris, investeringsdirektør i Skagenfondene.

Torsdag morgen la pantegiganten Tomra frem resultater fra fjerde kvartal som slo forventninger over hele linjen: Selskapet fikk et bruttoresultat på 408 millioner kroner i fjerde kvartal 2019, mot ventet 375 millioner kroner. Samtidig endte resultat før skatt på 361 millioner, mens analytikernes forventninger var på 306 millioner.

Selskapet er opp over 40 prosent det siste året, og børsoppgangen på drøye 14 prosent torsdag la til 5,9 milliarder i selskapets markedsverdi som har økt fra 41,7 milliarder ved børsslutt onsdag, til 47,7 milliarder torsdag ettermiddag.

Samtidig er hydrogenselskapet Nel opp over 50 prosent bare i år, mens solcelleprodusenten Scatec Solar er opp over 45 prosent.

Tesla passerte onsdag en kurs på 900 dollar, og stiger ytterligere i førhandelen torsdag.

Kort sagt har såkalte grønne aksjer vært svært populære investeringsobjekter den siste tiden. Likevel kommer Morris med en advarsel om prisingen på de såkalte «grønne» aksjene.

– Det lukter intuitivt dyrt. Det er for lite tilbud av grønne aksjer i forhold til etterspørselen. Tesla er nå eksempelvis verdt like mye som hele den samlede europeiske bilindustrien, sier hun.

Klør seg i hodet

Peter Hermanrud, sjefstrateg i Sparebank 1 Markets.
Peter Hermanrud, sjefstrateg i Sparebank 1 Markets. (Foto: Fartein Rudjord)

Tross det enorme rallyet på de «grønne» aksjene, klør likevel analytikerne seg i hodet over prisingen. Peter Hermanrud, sjefstrateg i Sparebanken 1 Markets, ser likheter mellom nettopp Nel, Scatec, Tomra og Tesla.

– Kommer det noen skikkelig dårlige nyheter faller selskapene ti prosent, mens det går helt bananas på gode nyheter. Bruker man vanlige prisingsmetoder, så er det vanskelig å forstå aksjekursen. Det er det samme med Tesla, sier han.

Nøyaktig dette skjedde også med Nel-aksjen torsdag ettermiddag, som plutselig stupte nær åtte prosent. Like etter hentet aksjen seg nesten inn igjen.

Et annet selskap som også har steget jevnt og trutt den siste tiden er Bonheur, som gjennom sine datterselskap investerer tungt på områder som fornybar energi, shipping/offshore vind og cruise. Selskapet, som er hovedeier i mediekonsernet NHST Media Group, som blant annet eier Dagens Næringsliv, er det siste året opp nesten 80 prosent på børs, ikke justert for utbytte.

På spørsmål om investeringsdirektør Morris ser for seg at populariteten på de «grønne» aksjene kommer til å fortsette svarer hun følgende.

– Jeg ser at etterspørselen etter «grønne» aksjer og fond vokser sterkt for tiden. Om populariteten holder seg avhenger av hvordan de underliggende selskapenes resultater utvikler seg de nærmeste årene.

– Ligger det en korreksjon i kortene?

– Selv en ødelagt klokke viser riktig tid en gang i døgnet. Korreksjoner er en del av aksjemarkedet og dukker opp med jevne mellomrom, sier hun.

Forsvarer ikke prisingen

Thomas Nielsen, porteføljeforvalter i First Fondene, er imidlertid helt klar på at Tomra-aksjen er overpriset. Han mener ingen av selskapets nøkkeltall forsvarer prisingen.

– Det er åpenbart at den er populær, og det er tydeligvis noen som er villig til å betale de prisene. Men skal den nåværende aksjekursen opprettholdes må de levere mye bedre enn det de historisk har gjort, i tillegg til «outstanding» nøkkeltall, sier porteføljeforvalteren.

Les også: ESG knuser EPS dn+

Han legger til.

– Mange vil sikkert si at de aksjene som har noe grønt over seg gjør det godt, men jeg vet ikke om det kun er ESG som er grunnen. Jeg tenker at for å forvare dagens aksjekurs bør inntjening per aksje være 15 til 20 kroner, ikke fem til seks som den er i dag.

ESG står for environmental, social and corporate governance, og blir brukt som en målestokk for et selskaps investeringer rettet mot miljø, klima og bærekraft.

– Til Finansavisen i januar uttalte du at du heller ville pante flasker enn å satse på Tomra. Står du fortsatt ved det?

– Ja, absolutt. Jeg har en del tomflasker hjemme som vil gi god avkastning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.