Senior porteføljeforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning påpeker at utviklingen i rentemarkedet trekker med seg Oslo Børs.

– Oslo Børs er en svært syklisk børs, og svært konjunkturutsatt, så skal konjunkturene nedover, så vil børsen følge etter, sier Tunaal til DN.

Oslo Børs falt med 2,39 prosent onsdag, og reddet seg inn noe mot slutten, dette var det største fallet i år.

Alexander Miller, investeringssjef i Eika Kapitalforvaltning.
Alexander Miller, investeringssjef i Eika Kapitalforvaltning. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Et fall på nesten 2,5 prosent er et uvanlig stort fall, sier investeringsdirektør i Eika, Alexander Miller.

– Dette skyldes i hovedsak makrotallene og en økt engstelse for en svakere verdensøkonomi, fortsetter Miller.

Tunaal peker også på at august tradisjonelt er en turbulent måned, men at avkastningen normalt er bedre enn i september og oktober. Nå kan det være tegn til at august også kan havne på den svake siden, ifølge Tunaal.

– Oslo Børs er en svært syklisk børs, og svært konjunkturutsatt, så skal konjunkturene nedover, så vil børsen følge etter, sier porteføljeforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning.
– Oslo Børs er en svært syklisk børs, og svært konjunkturutsatt, så skal konjunkturene nedover, så vil børsen følge etter, sier porteføljeforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg Kapitalforvaltning. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Markedet skrur på risk off-knappen (lavere risikovilje, red.anm.). Så får vi se om det er en god grunn til det. Det blir en spennende høst, sier forvalteren.

Miller ser ikke for seg et resesjons-scenario på Oslo Børs med påfallende stort børsfall, men tør heller ikke spå fremtiden.

– Statistisk sett er sannsynligheten for et kraftig fall liten, men fakta kan endre seg, sier Miller.

Resesjonssignal

Onsdag dykket renten på amerikanske tiårige statspapirer under renten på toårige amerikanske statspapirer, tradisjonelt et signal om forestående resesjon. Det samme skjedde i britiske rentepapirer med tilsvarende løpetid.

Spørsmålet er imidlertid hvor pålitelig resesjonsvarselet i rentemarkedet er, og hvor langvarig det blir, mener forvalteren.

For det første er rentemarkedet påvirket av tilbakekjøpsprogrammet til amerikanske myndigheter, også kjent som kvantitative lettelser, påpeker Tunaal.

– Dagens rente er ikke hva den ville ha vært upåvirket av tilbakekjøpene, og resesjonssignalet er derfor ikke så pålitelig som det en gang var fordi dette eksperimentet (kvantitative lettelser, red.anm.) ikke har vært gjort før, sier Alfred Berg-forvalteren.

Valuta- og renteanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets advarer imidlertid mot å tolke utviklingen i rentemarkedet som et resesjonsvarsel.

– Det er veldig spesiell situasjon vi har akkurat nå, sier analytikeren.

Hun peker på at det nå er andre faktorer enn kun renteforventninger som bidrar til å sende de lange rentene nedover.

– Lange renter er den beste sikkerheten mot fall i mer risikable aktiva, det har vi sett i alle andre perioder med børsuro. Det er et varig press ned på lange renter som følge av høy etterspørsel etter statsobligasjoner fordi man er bekymret, sier analytikeren.

«Mindre pålitelig»

For det andre peker ikke andre historiske resesesjonsindikatorer, som innkjøpssjef-indeksene (PMI) mot resesjon, mener han.

Mens amerikansk PMI, en sentral pulsmåler på aktiviteten i amerikansk økonomi, har vært svakere for industrien, har tjenestesektoren sørget for at PMI-en har holdt seg over 50, påpeker Tunaal. En PMI over 50 indikerer tiltagende aktivitet.

– Vår holdning er at rentesignalene er mindre pålitelige som følge av de kvantitative lettelsene, mens mange andre aktivitetsmålere ikke har vist tegn til resesjon. Ikke minst har amerikanske selskaper egentlig rapportert brukbare tall så langt, sier forvalteren.

Stort børsfall

– Oslo Børs er snart i null, og det som er spesielt er hvor store svingningene er, sier Miller.

Hittil i år er Oslo Børs opp 2,9 prosent, dette kan bortfalle dersom børsen faller ytterligere.

Børsen åpnet svakt ned og fallet tiltok. Blant Børsens mest omsatte selskaper endte Equinor ned 2,95 prosent, Telenor ned 0,3 prosent, Yara ned 3,8 prosent, Mowi ned 0,91 prosent og Hydro ned 3,21 prosent.

Børsfallet skjer etter at det onsdag ble lagt frem en rekke tall globalt som har gjort investorer redde. Tidlig onsdag morgen kom det flere kinesiske nøkkeltall som skuffet.

  • Industriproduksjonen steg 4,8 prosent i juli på årsbasis. På forhånd var det ifølge Reuters-konsensus ventet en vekst på 5,8 prosent.
  • Detaljhandelsomsetningen steg 7,6 prosent i juli på årsbasis. På forhånd var det ventet en stigning på 8,6 prosent.
  • Kinas investeringer i anleggsaktiva i urbane områder steg 5,7 prosent i perioden januar-juli fra samme periode året før. På forhånd var det ventet en vekst på 5,8 prosent.
  • Arbeidsledigheten steg til 5,3 prosent ved utgangen av juli, opp fra 5,1 prosent måneden før.

Tyskland lukter på resesjon

Dette var imidlertid ikke de eneste tallene som gjorde investorene skvetne. Tyskland la frem bnp-tall for andre kvartal. De viste at tysk økonomi har krympet med 0,1 prosent sammenlignet med samme periode som i fjor.

Den årlige veksten ligger på 0,4 prosent målt i bruttonasjonalprodukt, ifølge statistikken, og er den svakeste utviklingen på seks år. En resesjon defineres gjerne som to kvartaler på rad der økonomien krymper.

Som om ikke det var nok falt renten til amerikanske statsobligasjoner med tiårs løpetid under renten til tilsvarende rentepapirer med to års løpetid. Dette er tradisjonelt et resesjonstegn og har spådd samtlige resesjoner de siste 50 årene.

Forrige gang dette skjedde var i desember 2005, to år før finanskrisen brøt ut. Det må likevel sies at det kan ta lang tid fra rentekurven inverteres til en resesjon utløses. I gjennomsnitt har dette tatt 22 måneder, skriver CNBC.

Børsfall i USA

Børsfallet i Norge skjer samtidig som en rekke europeiske børser også faller markant. De amerikanske børsene faller over 1,5 prosent ved stengetid på Oslo Børs.

Tirsdag steg de amerikanske børsene markant etter at det ble kjent at USA og president Donald Trump utsetter innføringen av tolltariffer på gjenværende 300 milliarder dollar av kinesisk import.

Også oljeprisen steg på nyhetene, og var på det meste opp fem prosent i løpet av tirsdag. Den faller imidlertid også onsdag, og er ned over tre prosent onsdag ettermiddag.

Et fat nordsjøolje handles igjen til under 60 dollar fatet. Det kan imidlertid se ut som at dette bare ble et kortvarig pusterom for investorene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.