Det Merkur Market-noterte it-selskapet Induct inngikk i januar en låneavtale med Alpha Blue Ocean (ABO) om en konvertibel låneavtale verd 50 millioner kroner, populært kalt «dødsspirallån».

Kjærligheten blomstret ikke. I november avsluttet Induct låneavtalen etter at det fikk mistanke om at fondet har brutt norsk lov i forbindelse med avtalen, blant annet knyttet til aksjehandel fra ABO som ga kunstig lav konverteringskurs til fordel for fondet selv.

Også sjefen for it-selskapet, Alf Martin Johansen, har en uavhengig avtale med ABO der fondet har lånt 306.748 Induct-aksjer fra Johansens selskap NPP Capital. Johansen er gjennom NPP Capital nest største aksjonær i Induct.

I en børsmelding torsdag morgen fremgår det at ABO nekter å levere tilbake disse aksjene, og at Johansen har bedt styret om å foreslå en rettet emisjon der han får kjøpe 65.532 aksjer med tilsvarende antall såkalte warrants. En warrant er en rettighet til å kjøpe en aksje. Emisjonen gjør det mulig for Johansens NPP Capital å opprettholde sin eierandel i selskapet til tross for aksjene han har lånt ut. Styret vil etterkomme ønsket til Johansen, ifølge meldingen.

Administrerende direktør Pierre Vannineuse i Alpha Blue Ocean sier til DN at låneavtalen er inngått som en pakke for alle konverteringer.

– En konvertering til aksjer gjenstår fortsatt, og vi vil med glede levere tilbake aksjene så snart Induct overholder forpliktelsene i kontrakten, sier Vannineuse.

Dødsspirallån

Alpha Blue Ocean (ABO) gir konvertible obligasjonslån til selskaper som sliter med å få tak i kapital andre steder. Lånene deles ofte opp i transjer på en gitt sum og trekkes når selskapet har behov for penger. Da får ABO tegningsretter som kan konverteres til aksjer. Til hvilken kurs aksjene kan konverteres er forskjellig fra avtale til avtale. Noen er basert på snittkurs siste ti eller 20 dager. Noen er baserte på laveste kjøpskurs i samme periode.

Les også:Positiv til «dødsspirallån»: – Jeg mener det er en gunstig finansiering for selskapet

Det betyr at jo mer kursen faller, jo flere aksjer får långiverne hver gang de konverterer. Da vannes naturlig nok eksisterende aksjonærer ut, altså blir deres eierandel mindre. I tillegg kan långivernes salg av konverterte aksjer skape et salgspress i aksjen. Det motsatte kan selvfølgelig også skje. Dersom aksjekursen stiger i perioden mellom hver konvertering får långiveren færre aksjer for hver transje som trekkes.

Disse type lån har populært blitt kalt «dødsspirallån», ifølge Financial Times.

Kursfall

Alpha Blue Ocean har inngått låneavtaler med tre norske børsnoterte selskaper: Element, Induct og Lavo. TV.

Felles for de tre selskapene er at aksjekursen har falt sakte, men sikkert siden Alpha Blue Ocean begynte å konvertere lån til aksjer i selskapene. Nå har avtalene støtt på problemer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Oslo Børs har undersøkt låneavtalen mellom fondet og Induct, og har sendt den videre til Finanstilsynet.
  • Lavo. TV har sagt at det vil undersøke avtalen for å finne ut om noe er galt.
  • Element og fondet er blitt enige om å vente med å gjennomføre den tredje og siste transjen til januar, eller med mindre kursen overstiger fire kroner før den tid.

Et av de siste landene i verden får internett
Torsdag 6. desember 2018 blir en stor dag for mange cubanere.
00:34
Publisert: