Konflikten i it-selskapet Induct har brygget opp til et mulig søksmål.
Pierre Vannineuse (27), toppsjefen i det britiske fondet Alpha Blue Ocean (ABO), bekrefter overfor DN at de forbereder et søksmål mot Induct etter at selskapet angivelig har brutt låneforpliktelsene med sin tidligere långiver ABO.
– Vi har nå passert perioden for betalingsutsettelse som forelå i kontrakten, og derfor er våre juridiske team i USA og Norge i gang med å fôre saken for en nært forestående rettsforfølging, sier Vannineuse.
Begge mener de har krav
I januar inngikk Induct en låneavtale med ABO om en konvertibel låneavtale med tegningsretter til en ikke fastsatt kurs. Slike lån blir ofte kalt «dødsspirallån», ifølge Financial Times. Låneavtalen skulle sikre Induct 50 millioner kroner.
Etter en stund mistenkte Induct at ABO hadde brutt norsk lov da det utøvde sine tegningsretter. Anklagene gjelder blant annet udekket shortsalg og kursmanipulasjon. Ifølge Induct ba de om å få se handler utført av ABO, men fondet skal ha nektet å utlevere informasjonen. Derfor stanset Induct en konvertering av aksjer i påvente av at fondet skulle legge frem informasjon.
Det er her Pierre Vannineuse mener Induct brøt med sine låneforpliktelser. ABO svarte like greit med å terminere hele låneavtalen. Begge partene har fremstilt krav om kompensasjon overfor hverandre.
«Ja, hva skal jeg si»
Administrerende direktør i Induct, Alf Martin Johansen, er ikke varslet om et eventuelt søksmål og er overrasket da DN kontakter ham.
– ABO terminerte avtalen og ba om å få tilbakebetalt det utestående. De hadde ingen rett til å terminere. Vi kan ikke se hvilken paragraf eller klausul vi har brutt som gjør at de kan terminere avtalen. Vi beregnet et tap vi har som følge av det og har motregnet det tapet mot deres krav mot Induct, sier Johansen.
ABO vil på sin side ha erstatning og vil ha håndhevet fondets gjeldsinnløsning. Vannineuse sier klagene først og fremst gjelder Norge, men at det kan bli utvidet, uten å gi noen ytterligere forklaring.
I tillegg til det angivelige kontraktsbruddet mener han også Induct har feilinformert markedet om saken.
– Vi er veldig bekymret over at ledelsen sprer falsk informasjon, både i mediene og gjennom nyhetstjenesten til Oslo Børs, og skjuler bruddene på låneforpliktelsene, sier Vannineuse, som mener de fortsatt har krav på aksjer i henhold til låneavtalen.
Konfrontert med dette begynner Induct-sjefen å le, men klarer etter en stund å samle seg.
– Ja, hva skal jeg si? Vi har bedt ABO om å være transparente om transaksjoner de har gjort i Induct-aksjen for å renvaske seg for de mistanker vi har hatt. Det var veldig enkelt for dem å levere den informasjonen slik at vi kunne fortsatt med konverteringene, men i stedet sier de plutselig opp avtalen, sier Johansen.
«Konsekvent uriktig»
Foreløpig har konflikten ikke latt seg løse, og begge parter beskylder hverandre for å spre usannheter i mediene. I en børsmelding torsdag gjentar Induct sin forklaring til markedet.
«Informasjonen gitt av investoren i avisen DN 6. desember er konsekvent uriktig, og selskapet har igjen informert investoren i et brev fra selskapet 12. desember at investoren ikke har noen krav mot selskapet for aksjer», heter det i meldingen.
Har falt 34 prosent på børs
Låneavtalen fungerer slik at ABO kan konvertere lån til aksjer med utgangspunkt i den laveste omsetningskursen de 20 foregående dagene. Fondet har i tillegg en separat låneavtale med NPP Capital, som eies av administrerende direktør Alf Martin Johansen.
Før ABO konverterer lån, låner de aksjer gjennom den separate avtalen og selger disse. Det skaper et salgspress i aksjen, samtidig som de kjenner til salgsprisen, og trenger således kun å sørge for at konverteringskursen er lavere. På den måten kan de konvertere lån og betale tilbake aksjelånet med billigere aksjer.
Siden låneavtalen ble inngått, har Induct falt 34 prosent på Oslo Børs.
Kunstig kurs
Induct-sjefen mener ABO har solgt lånte aksjer for å drive kursen ned for så å skape en kunstig bunn der fondet kan konvertere lån til aksjer svært billig.
ABO-sjefen mener det er helt omvendt.
– Det som er mer bekymringsfullt er at de handler mens de vet at de sitter på innsideinformasjon og gjør desperate trekk for å bevege aksjekursen på en kunstig måte, sier han.
– Det er ekstremt frustrerende at vi prøver å gjøre vårt beste for å spille etter reglene i en veldig asymmetrisk situasjon og at vi på den måten ikke kan forsvare oss selv i offentligheten inntil et søksmål blir gjort offentlig tilgjengelig, sier Vannineuse.
Johansen er i stuss.
– Det er veldig spesielt, sier han om fondets fremstilling.
Truet Oslo Børs
Induct er ikke de eneste som har fått føle på Alpha Blue Oceans vrede.
I november truet fondet Oslo Børs med søksmål om det ikke fjernet en melding fra Induct innen 48 timer fordi det mente meldingen ikke var riktig.
– Vi mottok en email hvor Alpha Blue Ocean ba oss om å fjerne meldingen innen 48 timer. Hvis ikke ville det bli tatt rettslige skritt mot oss, sa Oslo Børs' juridiske direktør Øyvind Amundsen til DN i starten av desember.
Pierre Vannineuse benektet å ha truet med noe slik.
– Vær så snill å utdyp hvilken melding du snakker om? Vi har hittil ikke hatt kontakt med Oslo Børs. Vi anser dem som veldig profesjonelle og rettferdige, og lett å komme i kontakt med hvis det er nødvendig, skrev han i en epost til DN da.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.