– Det er ingen tvil om at ABO har en helt annen tanke bak dette lånet enn det vi har. Vi kan ikke operere på denne måten. Det går ut over absolutt alle aksjonærer uansett hvordan man vrir og vender på det, sier Thomas Christensen, styreleder i Element til DN.

Christensen kom inn som styreleder i det kriserammede gruveselskapet tidligere i år og liker dårlig måten selskapet har finansiert seg på. Nå prøver han intenst å bli kvitt den britiske långiveren Alpha Blue Ocean.

Vil ut av låneavtalen

Det var sent på høsten i 2017 at Alpha Blue Ocean (ABO) for første gang slo seg ned i det norske kapitalmarkedet. Da hadde det inngått en avtale med nettopp Element om et konvertibelt serielån på 50 millioner kroner, som siden økte til 500 millioner kroner.

I årene etter inngikk Alpha Blue Ocean lignende låneavtaler med to andre børsnoterte selskaper i Norge. I begge tilfellene har partene endt opp i Oslo tingrett etter uenigheter.

Konvertible lån av typen ABO tilbyr har nemlig et frynsete rykte og det lite flatterende kallenavnet «dødsspirallån», ifølge Financial Times. Dette fordi lånene innebærer et langvarig salg av store mengder konverterte aksjer, noe som har en tendens til å presse aksjekursen nedover.

– Er det en låneavtale dere vil ut av?

– Uten tvil. Den vil jeg ut av, sier Christensen.

– Ja, definitivt, føyer administrerende direktør Geir Johansen til.

– Hva må til for å komme ut av den?

– Vi vet ikke hvordan ABO kommer til å stille seg til det. De kan teoretisk sett fortsatt putte 25 millioner kroner på oss, men at et selskap som ABO skal tvinge cash på oss for å fortsette å gjennomføre sin forretningsmodell er noe vi kommer til å kjempe ganske hardt mot at skal skje, sier Johansen.

Etter å ha konvertert lån til aksjer i stor stil er ABO nå i tillegg Elements største aksjonær.

Ville kaste styret – fikk klart nei

Mandag møttes flere aksjonærer til en ekstraordinær generalforsamling i Element. Alpha Blue Ocean hadde fremmet krav om valg av nytt styre. Det britiske fondet var representert ved sin finansielle rådgiver, Amine Nedjai og advokat Fredrik Lykke. Nedjai ønsket ikke å stille til intervju.

Johansen og Christensen reagerer på det de mener er en uryddig prosess opp mot generalforsamlingen. Ifølge de to har ABO ikke presentert kandidater til nytt styre eller sendt informasjon til valgkomiteen. De har imidlertid plukket opp pressemeldinger fondet har sendt ut gjennom andre internasjonale pressetjenester.

Styreleder Thomas Christensen (til venstre) og administrerende direktør Geir Johansen i Element.
Styreleder Thomas Christensen (til venstre) og administrerende direktør Geir Johansen i Element. (Foto: Gunnar Lier)

I en av pressemeldingene fremkommer det at fondet foreslår briten David Sefton som ny styreleder. Han er også styreleder i det børsnoterte oljeselskapet Anglo African Oil & Gas som allerede har finansiering fra Alpha Blue Ocean.

– Den ene personen vi vet foreslås som styreleder er til sengs med ABO på alle mulig andre plan også, sier Christensen og sikter til David Sefton.

I pressemeldingen fremkommer det at Alpha Blue Ocean mener det er flere olje- og gasseiendeler som kan være av interesse for aksjonærene i Element som en kandidat til et såkalt omvendt oppkjøp. En av kandidatene som kan vurderes er ifølge Alpha Blue Ocean et selskapet tilknyttet David Sefton.

Sefton kommer imidlertid ikke til å bli ny styreleder.

På generalforsamlingen mandag stemte nemlig flertallet av aksjonærene i Element ned Alpha Blue Oceans krav om nytt styre.

På hver sin kortende av bordet under den ekstraordinære generalforsamlingen i Element sitter til venstre Amine Nedjai fra Alpha Blue Ocean med sin advokat Fredrik Lykke fra DLA Piper og på motsatt side styreformann Thomas Christensen.
På hver sin kortende av bordet under den ekstraordinære generalforsamlingen i Element sitter til venstre Amine Nedjai fra Alpha Blue Ocean med sin advokat Fredrik Lykke fra DLA Piper og på motsatt side styreformann Thomas Christensen. (Foto: Gunnar Lier)

– Det er ingen som har støttet ABO, unntatt ABO, sier Christensen.

ABO-sjefen: – En bløff

ABO-sjef Pierre Vannineuse sier til DN at de ikke sendte inn sine kandidater til valgkomiteen fordi de mente det nåværende styret ville være fiendtlig innstilt.

– Vi var derimot godt forberedt og kom godt rustet med diskusjonsmateriale om styremedlemmene, sier Vannineuse, som mener generalforsamlingen ikke tillot diskusjoner rundt mulige kandidater.

Han reagerer også kraftig på at styreleder Christensen mener David Sefton er «til sengs med ABO». Han betegner påstanden som feilaktig.

– David Sefton er kjent for ABO og har investert og med-investert i selskaper hvor han er eller har vært styremedlem og/eller aksjonær, men det er ikke upassende i dette tilfellet, sier han.

Noen timer etter generalforsamlingen sendte Alpha Blue Ocean ut en egen pressemelding. Pierre Vannineuse var ikke nådig.

– Dagens ekstraordinære generalforsamling i Element var en bløff og viste veldig store brister i styringen av selskapet, sier Alpha Blue Ocean.

Han reagerer spesielt på forrige ukes oppkjøp hvor Element kjøpte blokkjedeselskapet PalCapital gjennom å utstede nye aksjer i selskapet. På den måten ble daværende aksjonærer, inkludert Alpha Blue Ocean, vannet ut.

– Vi noterer oss at hvis det ikke hadde vært for utvanningen skapt av PalCapital-transaksjonen, ville ABO klart å kontrollere stemmene på dagens generalforsamling som Elements største aksjonær, sier Vannineuse.

– Svaret er nei

På generalforsamlingen foreslo Alpha Blue Oceans advokat Fredrik Lykke at man kunne vurdere å velge inn ett eller to supplerende styremedlem(mer). Styreleder Christensen, som på forhånd hadde fått fullmakter fra en stor andel aksjonærer, nektet blankt.

– Svaret er nei. Null. Klar tale fra aksjonærene der altså, sa han til generalforsamlingen.

– Jeg har ikke tillit til ABO i det hele tatt, og å få inn noen som skal motarbeide selskapets beste interesse er spesielt, sier Christensen til DN.

Nå er han, resten av styret og administrasjonen i gang med å finne en vei ut av låneavtalen med ABO og finne ny finansiering.

– Vi som administrasjon og styre er ikke fornøyd med å sitte med noe som er så ødeleggende for verdiene, men samtidig må vi forholde oss til faktum og prøve å forhandle oss ut av det her basert på rasjonelle argumenter. Vi er i ferd med å få et godt alternativ på plass, sier Geir Johansen.

– Vi blir ikke mer komfortable med å sitte med avtalen etter den prosessen som har ledet frem til denne generalforsamlingen, sier han videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.