Fondet Alpha Blue Ocean (ABO) har senket aksjekurser i flere selskaper det har låneavtale med over hele Europa. Siste tilgjengelige oversikt viser at fondet har finansiert i 23 selskaper gjennom ulike former for konvertible låneavtaler med tegningsretter.
Av Financial Times er lånene blitt omtalt som dødsspirallån.
I takt med at aksjekursene til selskapene har stupt har flere og flere selskaper enten valgt å avslutte eller legge finansieringsavtalene på is.
Det svenske selskapet Gaming Corps lover nå sine aksjonærer «aldri å inngå den type finansiering igjen».
– Risikoen er så stor
– Som et ledd i en pågående gjennomgåelse av virksomheten ser vi over økonomi, finansiell struktur og finansieringsløsninger. Denne typen finansiering er blitt kalt dødsspiralfinansiering, og delvis med rette, sier konsernsjef Juha Kauppinen i Gaming Corps i en melding fra februar.
Gaming Corps inngikk i august 2017 en låneavtale med Bracknor, som var etablert og styrt av ABO-sjef Pierre Vannineuse, etter samme filosofi som ABO. Siden har kursen falt 75 prosent og aksjen handles nå til 0,09 kroner på Stockholm-børsen.
– Ledelsen mener denne finansieringsformen aldri burde blitt inngått da risikoen er så stor at den blir en ulempe for aksjonærene. Derfor har vi valgt ikke å fortsette nåværende samarbeid med Bracknor, men ønsker dem selvsagt hjertelig velkommen som aksjonærer og investorer under mer akseptable former, sier Kauppinen.
Gikk konkurs
DN har i over en uke forsøkt å få kontakt med Bracknors tidligere sjef, nå administrerende direktør for Alpha Blue Ocean, Pierre Vannineuse. Hverken han eller kommunikasjonsdirektøren har besvart DNs henvendelser.
ABOs lån er alltid delt inn i flere deler, eller såkalte transjer. For hver låneutbetaling mottar ABO en obligasjon som i løpet av kort tid konverteres til aksjer slik at ABO kan få igjen pengene sine ved å selge aksjene på børsen.
I mange selskaper har ABO inngått separate aksjelånsavtaler som gjør det mulig å selge aksjene i forkant av hver låneutbetaling og konvertering.
Det finske selskapet Fit Biotech måtte i slutten av februar slå seg selv konkurs etter at ABO sluttet å betale ut lån til selskapet. Fit-sjef Erkki Pekkarinen sa til DN at ABOs opptreden var «veldig merkelig» og at han var «ekstremt skuffet» over at ABO ikke etterlevde sine forpliktelser. Årsaken til at ABO sluttet å betale ut lånene kan ha vært at Fit-kursen hadde nådd 0,0002 euro per aksje og dermed ikke kunne gå lavere.
Suspenderer avtale
En gjennomgåelse DN har gjort over ABOs låneportefølje viser at ytterligere to selskaper har midlertidig stanset låneavtalene med ABO, der ett av dem peker direkte på aksjekurs som en årsak.
«AgroGeneration har vurdert finansieringens innvirkning på aksjekursen mot nåværende kapitalkrav og har besluttet å suspendere Ornane-finansieringsprogrammet før den valgfrie transjen trekkes», skriver det franske jordbruksselskapet AgroGeneration i en melding fra november i fjor.
En måned senere aktiverte imidlertid AgroGeneration låneavtalen igjen.
På nyåret meldte også helseteknologiselskapet Intrasense at det vil suspendere neste transje, men takker fondet for sin «fleksibilitet i det langsiktige partnerskapet».
Problemer i Norge
Alpha Blue Ocean har også gitt tilsvarende lån til tre norske børsnoterte selskaper: Element, Induct og Lavo.tv.
- Lavo og ABO har allerede møtt hverandre i retten etter at Lavo varslet avvikling av selskapet som følge av kurskollaps. Nå har ABO tatt kontroll over selskapet.
- Induct har også kranglet med ABO om det de mener er en urettmessig terminering av låneavtalen. Inducts administrerende direktør Alf Martin Johansen har gjennom sitt private selskap NPP Capital saksøkt ABO.
- Element satt en periode låneavtalen med fondet på pause, og endret i slutten av februar avtalen slik at den tredje transjen av lånet deles opp i mellom tre og syv undertransjer slik at hver kamel blir lettere å svelge. Den nye avtalen gjør også at ABO kan få ut siste del av sitt honorar raskere.
Et av spørsmålene DN har stilt Pierre Vannineuse er om fondet nå begynner å gå tom for penger. DN har ikke fått svar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.