Forrige uke møttes det britiskregistrerte fondet Alpha Blue Ocean (ABO) og det børsnoterte tv-app-selskapet Lavo.tv i Oslo tingrett. Fondet har saksøkt Lavo med krav om å få konvertert utestående obligasjoner til aksjer i henhold til en låneavtale de to imellom.

Lavo mener på sin side fondet er skyld i at kursen har stupt 93 prosent og nekter å gjennomføre konverteringen.

Partenes advokater presser på for å få en kjennelse i saken. Fredag var de i samtale med dommer i saken, men kjennelsen er ikke klar. Mens advokatene forsøker å løse konflikten i retten, hamrer de to frontfigurene i fondet og Lavo løs på hverandre i en fiendtlig ordkrig.

«Dårlig belønnet så langt»

– Vi var de eneste som tok sjansen på dem og vi er blitt dårlig belønnet så langt, sier ABOs administrerende direktør og grunnlegger Pierre Vannineuse (27) til DN.

I forkant av børsnoteringen i fjor sommer jaktet Lavo 15 millioner kroner gjennom folkefinansiering, såkalt «crowdfunding». Frieriet til Ola Nordmann mislyktes totalt og det ble kun hentet 2,5 millioner kroner. Selskapet måtte derfor i stor grad lene seg på et 30 millioners lån fra ABO der fondet til gjengjeld fikk konvertible obligasjoner med tegningsretter. Det er ofte blitt omtalt som dødsspirallån av Financial Times.

– Vi ble fortalt at forretningsplanen vi finansierer var nok til å gå «break even» i løpet av få måneder. I stedet for å gå «break even», brukte de alle pengene på en betenkelig luksuriøs livsstil på bekostning av aksjonærene, sier Vannineuse.

Tull og tøys, mener Lavo-gründer Tom Roger Sokki.

– En ubegrunnet uttalelse som virker å komme i ren affekt, og den peker for øvrig på forhold som selskapet hverken debatterer i pressen eller har gitt ABO innsyn i, sier han.

Tom Roger Sokki.
Tom Roger Sokki. (Foto: Gunnar Blöndal)

Egenkapitalen er tapt

Vannineuse mener Lavo ikke har overholdt låneavtalen og at det har brukt alle pengene på driften av selskapet.

Til tross for at Lavo har kuttet kraftig i kostnadene, blant annet gjennom permitteringer og oppsigelser, har det ikke vært nok. Egenkapitalen er tapt og selskapet lever på kreditorenes nåde. Ingen investorer vil bidra med mer penger, ifølge selskapets finansdirektør.

– Mens vi har fulgt alle vilkårene i kontrakten og holdt en veldig stor posisjon ukonvertert som eneste finansielle støtte, har ikke Lavo levert noe for aksjonærene, sier Vannineuse.

– Her er et slag i luften, sier Sokki.

– En total mangel på virkelighetsforståelse, og det uttrykker samtidig et skremmende narrativ. Jeg vet ikke hva som er verst, den løgnaktige beskrivelsen eller deres rørende medlidenhet og omsorg for deres egne interesser i selskapet, sier han.

Vil kuppe selskapet

Sokki mener ABO nå forsøker å kuppe selskapet han og kollegene bygget opp hjemme fra kjøkkenbenken i Bergen for tre år siden. På grunn av styrtende aksjekurs og harde finansielle kår foreslo styret i Lavo å slå selskapet konkurs. Under 24 timer før Lavo etter planen skulle oppløses forrige fredag kom Alpha Blue Ocean med et refinansieringsforslag.

– Våre diskusjoner indikerer at vi har all støtte til å restrukturere selskapet så lenge nåværende ledelse blir avsatt, spesielt Sokki, sier ABO-gründer Vannineuse.

Lavo vil få penger, men forslaget innebærer imidlertid at fondet vil få en eierandel på 71,5 prosent i selskapet, i tillegg til aksjer fra utestående konvertible obligasjoner. Det betyr i praksis full kontroll over den norske TV-appen.

Sokki mener fondet åpenbart har planer for selskapet som hverken inkluderer dagens ledelse eller aksjonærer.

– I løpet av høsten har vi jo avdekket at dette var en plan, dog en dårlig skjult plan. Etter restruktureringen på senhøsten, da mye av midlene fra ABO uteble, så er selskapets kostnader under kontroll, og produktet er nå så godt at det er forståelig at noen prøver å slå kloen i det, sier Sokki.

Refinansieringsplanen er fortsatt oppe til diskusjon i styret.

Forsto at aksjonærene ble utvannet

Hver gang Alpha Blue Ocean har konvertert sine obligasjoner til aksjer blir øvrige aksjonærer vannet ut. Fondet får konvertere til laveste kurs de foregående 20 handelsdagene og med en rabatt på 15 prosent.

Så fort fondet har fått aksjene sine, er aksjene blitt solgt kjapt ut i markedet igjen til lave kurser. Aksjen handles nå til 18 øre.

– Du kommer med den skarpeste kritikk av fondet. Hvorfor i all verden inngikk dere avtalen i utgangspunktet?

– Da vi møtte «fondet» for ett år siden, var de inne i Induct, og i Element, som på det tidspunktet var en av de store børsvinnerne. ABO fremstilte seg som svært langsiktige eiere og avtalen ble også skrudd sammen slik at ABO i likhet med aksjonærene ville tjene penger ved kursoppgang, sier Sokki.

It-selskapet Induct og gruveselskapet Element har også inngått en lignende avtale med ABO. Også der har aksjekursen falt som en sten.

– Skjønte dere ikke at det ville vanne ut aksjonærene?

– Alle forsto at aksjonærene ville bli utvannet. Sånn er det alltid når du henter kapital og det er helt normalt. Det unormale her er at aksjeverdien er knust med 99 prosent. Ved avtaletidspunktet var dette et scenario det var vanskelig å se for seg, både fra rådgiverkorpset og selskapets ledelse, sier Lavo-gründeren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Pressekonferanse om bortføringen av Anne Elisabeth Hagen (Clip)
11:03
Publisert: