Aksjene til de tre børsnoterte selskapene Element, Induct og Lavo.tv har falt kraftig på børs i år. Mye av årsaken kan muligens knyttes til såkalte «dødsspirallån» som alle selskapene har inngått med det britiske forvaltningsselskapet Alpha Blue Ocean (ABO).

Kryptoselskapet Element steg markant på børs da det i fjor varslet om en satsing på kryptovaluta, men har siden toppen i mars falt 70 prosent til kurs 1,8 kroner. Aksjen til it-selskapet Induct og strømme-app-selskapet Lavo.tv er ned henholdsvis 30 prosent og 50 prosent så langt i år.

Det såkalte «dødsspirallånet» til Element er et konvertibelt lån på en halv milliard kroner. Lånet er delt opp i ti deler, hver på 50 millioner kroner, og gir (ABO) rett til å konvertere lånet til aksjer basert på snittkursen de siste ti foregående dagene. Det betyr at jo mer kursen faller, jo flere aksjer får långiverne hver gang de konverterer. Og eksisterende aksjonærene utvannes.

«Alle visste om risikoen»

Elements største aksjonær, Rikard Storvestre, klandrer ikke selskapet for å ha inngått en avtale med ABO. Han eier aksjer i kryptogruveselskapet for 18 millioner kroner.

– Jeg mener det er en gunstig finansiering for selskapet. Aksjonærene blør i form av utvanning, men i en vanlig emisjon ville de også blitt utvannet. Aksjene blir kanskje solgt litt for kraftig ned, men alle visste om risikoen, påpeker Storvestre.

– Selvfølgelig ville det bli press på aksjekursen. Det er ikke noe nytt og ingen burde være overrasket over det, legger han til.

«De har utøvd håndverket sitt»

Storvestre påpeker at Element, som skal satse på kryptovaluta sikret i selskapets råvarer, er fri for gjeld, og har fått inn 150 millioner kroner når de tre første transjene er gjennomført. Han viser også til at Element er blant selskapene som sliter med å få vanlig bankfinansiering.

– Så får vi håpe at pengene som kommer inn kan generere nye verdier. Ideen er egentlig ganske god og for mange selskaper som ikke får vanlig bankfinansiering er dette gunstig, sier Storvestre.

It-selskapet Induct og strømme-app-selskapet Lavo.tv har nylig gått ut mot Alpha Blue Ocean. I onsdagens utgave av Finansavisen heter det at Lavo.tv vil granske om Alpha Blue Ocean har rigget kursfallet i selskapet.

– Det er «bullshit». Alpha Blue har utøvd håndverket sitt, men ikke brutt noen regler, mener Storvestre.

Han legger til at Element-aksjer er blitt vekslet inn til 1,4 kroner per aksje, kraftig ned fra kursen på rundt seks kroner da lånefasiliteten ble inngått.

– Det er Alpha Blue Ocean sin fulle rett å gjøre det, men det hadde selvfølgelig vært bedre om det ble gjort til 3-4 kroner, sier Storvestre.

«Må være klar over risikoen»

Elements fjerde største aksjonær, Fredrikstad-investor Haakon Sæter, er heller ikke misfornøyd med at selskapet har inngått en slik låneavtale med Alpha Blue.

Investor Haakon Sæter.
Investor Haakon Sæter. (Foto: Christopher Olssøn)

– Det høres veldig naivt ut å ikke være fornøyd med at kursen faller. Man burde ha visst hva slags avtale som ble signert med långiver, og at en slik avtale mest sannsynlig vil føre til salgspress på aksjekursen, sier Sæter.

– Som aksjonær må man også være klar over og forstå kursrisikoen dette medfører, for den er stor. Og avtalen ble godt opplyst om i Element i hvert fall. Når det hele tiden er nye emisjoner til ti prosent rabatt der aksjene selges rett etterpå, så da må det jo bli en spiral, sier Sæter.

Han påpeker at det også er en «god løsning» for selskaper som ikke kan få finansiering på andre måter.

Induct tror ABO-fond brøt loven

Det var fredag at børsnoterte Induct informerte markedet om at det har grunn til å tro at et fond gjennom Alpha Blue Ocean brøt loven da det i slutten av oktober konverterte lån til aksjer i henhold til låneavtalen. Selskapet ba om informasjon fra fondet, men fondet nektet og har svart med å forbeholde seg retten til å kreve erstatning for det fondet mener er brudd på avtalen fra Inducts side.

Lavvo gikk på børs i juni med kontoen full av lånte penger fra London. I den britiske hovedstaden ble gründer Tom Roger Sokki og tidligere daglig leder Bernhard Steen presentert for selskapet Alpha Blue Ocean (ABO). Fra dette fikk Lavo et konvertibelt rammelån delt opp i transjer.

– Vårt inntrykk var at dette var et selskap som finansielt sett hadde langsiktig perspektiv på investeringene, sier gründer Sokki.

Pierre Vannineuse, grunnlegger og administrerende direktør i Alpha Blue Ocean er glade for å ha kunnet bidra med finansiering i selskapets første fase.

– Alpha Blue Ocean har en langsiktig horisont i alle markedene vi er til stede, og følger alltid lokale lover og reguleringer, i tillegg til vårt eget etiske regelverk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trumps spesialrådgiver om mellomvalget: –Håper demokratene vil komme med gode ideer for landet
Trumps spesialrådgiver Kellyanne Conway møtte pressen i natt.
02:18
Publisert: