Sent torsdag kveld la netthandelsgiganten Amazon frem kvartalstall for tredje kvartal.

Rapporten viser at Amazon omsatte for 127,1 milliarder dollar, mot 110,8 milliarder dollar i samme periode i fjor. Det tilsvarer en vekst på 15 prosent.

Analytikerne ventet på forhånd en omsetning på 127,5 milliarder dollar, ifølge Refinitiv.

Amazon selv anslo en omsetning på 130 milliarder dollar da det leverte guiding ved fremleggelsen av rapporten for andre kvartal.

Resultatet per aksje endte på 0,28 dollar. Ifølge analytikerestimater hentet inn fra Refinitiv var det ventet et resultat på 0,22 dollar per aksje.

I etterhandelen faller aksjen over nær 19 prosent, etter å først ha falt rundt fire prosent i den ordinære handelen.

Svakere enn ventet guiding

Selskapet ser nå for seg mellom 140 og 148 milliarder dollar i omsetning i fjerde kvartal, som tilsvarer en vekst på to til åtte prosent sammenlignet med i fjor.

– Denne guidingen innebærer et negativt utslag på 4,6 prosent fra valutaforskjeller, skriver selskapet.

Til sammenligning var det spådd at selskapet ville komme med en guiding som tilsa 155,2 milliarder dollar i omsetning i fjerde kvartal, ifølge Refinitiv. At selskapet leverer betydelig lavere guiding enn ventet skal være årsaken bak kursraset i etterhandelen, ifølge CNBC.

Fjerde kvartal er også det viktigste for selskapet, da det både inneholder Black Friday og julegave-sesongen.

Selskapet ser også for seg et driftsresultat mellom 0 og fire milliarder dollar, mot 3,5 milliarder i fjerde kvartal i fjor.

I tredje kvartal endte driftsresultatet på 2,5 milliarder dollar, en snau halvering fra samme periode i fjor.

I forkant av kvartalsrapporten var det knyttet spenning til Amazon Web Services, som leverer skytjenester. Til tross for at denne delen av selskapet kun utgjør en mindre del av virksomheten, er det en av Amazons desidert mest lønnsomme.

I kvartalet økte omsetningen for Amazon Web Services til 5,4 milliarder dollar, opp fra 4,9 milliarder dollar i samme periode i fjor. Det er imidlertid et stykke lavere enn de 6,37 milliarder dollar analytikerne ventet på forhånd, ifølge StreetAccount.

Har falt rundt 35 prosent i år

Ellers bød årets første kvartal på selskapets første underskudd på syv år, før andre kvartal bød på enda et underskudd. Forklaringene den gang var i hovedsak salgsbrems og et tap tilknyttet investeringene i den ferske bilprodusenten Rivian, skriver Wall Street Journal.

Hittil i år har selskapets aksjekurs falt rundt 35 prosent, etter at forbrukerne har vendt tilbake til fysiske butikker – og til dels bort fra nettbutikker – samt at selskapet har sett annonseinntektene svekke seg.

På toppen kommer de mye omtalte makroøkonomiske usikkerhetene og utfordringene som preger verden anno høsten 2022. Inflasjon, svekket kjøpekraft blant forbrukerne og en ikke ubetydelig resesjonsfare er noen av dem.

Delstaten California saksøker tek-giganten Amazon for å svekke konkurransen og endre søkeresultater

I møte med dette har Amazon gått til harde kostnadskutt på tvers av konsernet. Det har forsøkt å tømme varelagre, lagt et par eksperimentelle prosjekter på is og stanset nyansettelser på konsernnivå for varehandelsvirksomheten, skriver CNBC.

Bare i årets andre kvartal skal selskapet ha redusert arbeidsstyrken med 99.000 ansatte, ned til 1,52 millioner ansatte globalt.

I tillegg har selskapet stengt ned 44 lagerhus og utsatt åpningen av 25 som er under bygging, dette etter å ha nesten doblet antall kvadratmeter med lagerkapasitet fra slutten av 2020 til slutten av 2021.

Omsetning godt over nivåene før pandemien

Gitt den brede rollen Amazon har som aktør innen en rekke sektorer, men særlig gitt rollen som et av verdens største varehandelsselskaper er markedsaktørene ekstra lydhøre for inntjenings- og etterspørselssignalene Amazon måtte komme med. Disse kan nemlig gi en forsmak på hva man kan vente fra andre selskaper.

Og selv om selskapet i 2022 har hatt en omsetningsvekst som har falt tilbake fra de ekstraordinære pandemiårene og til vekstnivåene fra før pandemien, er omsetningen betydelig høyere enn før pandemien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.