Amazons gründer Jeff Bezos går av som administrerende direktør for netthandelsgiganten i løpet av tredje kvartal i år.

Amazon-sjef Jeff Bezos har tjent enorme pengesummer under pandemien.
Amazon-sjef Jeff Bezos har tjent enorme pengesummer under pandemien. (Foto: Mark Ralston/AFP/NTB)

Det meldte Amazon i forbindelse med at selskapet la frem regnskapstall for fjerde kvartal 2020 etter stengetid på Wall Street tirsdag kveld norsk tid.

Andy Jassy vil erstatte Jeff Bezos som administrerende direktør, mens Bezos vil gå over til å bli styreleder for Amazon.

Jassy er i dag administrerende direktør for Amazon Web Services. Han begynte i Amazon i 1997, og har ledet skytjenesten til Amazon Web Services siden oppstarten.

Vil bruke mer tid på miljø, romfart og veldedighet

Ifølge CNBC sier Bezos at han fortsatt vil være engasjert i viktige Amazon-prosjekter, men vil også ha mer tid til å fokusere på Bezos Earth Fund, hans romfartsselskap Blue Origin, avisen The Washington Post og Amazon Day 1 Fund.

Amazon har vært stille om hvem som skulle etterfølge Bezos i sjefsstolen, men det har tidligere vært spekulert om at det kunne bli Jassy, skriver CNBC.

Slo analytikernes forventninger

Amazon har levert knalltall gjennom hele pandemien, og overgikk analytikernes forventninger da selskapet leverte rekordomsetning i fjorårets siste kvartal.

Tallene viser omsetningen endte på 125,56 milliarder dollar. Det tilsvarer 1080 milliarder kroner, en økning på 44 prosent sammenlignet med samme kvartal 2019.

Resultatet endte på 14,09 dollar per aksje, tilsvarende 121, 45 kroner.

På forhånd var det ventet en omsetning på 119 milliarder dollar og et resultat på 7,23 dollar per aksje, ifølge CNBC.

Driftsresultatet endte på 7,2 milliarder dollar, nær 62 millioner kroner. Selskapet er nå verdt mer enn 1,6 trillioner dollar.

Aksjen steg rundt en prosent i etterhandelen tirsdag kveld norsk tid.

Årsaken til de knallsterke resultatene for Amazon-aksjen er ikke vanskelige å forstå, skal en tro ekspertene. Nedstenginger og koronarestriksjoner gjør at folk vil ha varer levert helt hjem.

Amazon har under koronakrisen steget kraftig på børsen. I løpet av det siste året har aksjen opplevd en oppgang på 69 prosent. Gründer og storeier Jeff Bezos har dermed økt formuen sin betraktelig. Han er nå god for 188 milliarder dollar, ifølge Bloombergs Billionaires Index. Det tilsvarer om lag 1.600 milliarder kroner. Dermed er Bezos i øyeblikket verdens nest rikeste person. Kun Tesla-gründer Elon Musk er rikere, med en formue på 190 milliarder dollar, ifølge indeksen.

– Amazon har vært en av de største korona-vinnerne grunnet økning i netthandel og Prime-medlemskap. Samtidig vil den digitale transformasjonen øke bruken av selskapets skytjeneste, skrev analytiker Scott Devitt i Stifel i en rapport gjengitt av Marketwatch før resultatpresentasjon.

I tredje kvartal i fjor omsatte Amazon for 96,15 milliarder dollar, mens resultatet endte på 12,37 dollar per aksje.

Amazon har de siste årene fått sterkt fotfeste i Europa, med leveringstjenester og logistikksentre i land som Storbritannia, Italia og Tyskland. I august i fjor ble det kjent at selskapet åpner et lagerhus i Eskilstuna i Sverige. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.