Netthandelsgiganten Amazon og grunnlegger og milliardær Jeff Bezos har hatt et mildt sagt eventyrlig 2020 – korona til tross.

Selskapet har, sammen med de andre tek-gigantene på Wall Street, sett aksjekursen skyte til værs under pandemien. Siden midten av mars har Amazon-aksjen nesten doblet seg, samtidig som Bezos' formue så langt i år har økt med svimlende 71,8 milliarder dollar, ifølge Bloomberg Billionaire's Index.

Det tilsvarer rundt 672 milliarder norske kroner etter dagens kurs, og gjør ham til verdens desidert rikeste person med en anslått formue på 187 milliarder dollar. Amazon har i skrivende stund en børsverdi på om lag 1584 milliarder dollar.

Torsdag kveld la selskapet frem tall for tredje kvartal, og det var på forhånd ventet en markant omsetningsvekst, ifølge Bloomberg. Samtidig var det forventninger knyttet til Amazon Web Services, som i andre kvartal stod for om lag 12 prosent av Amazons totale omsetning.

Tallene viser en omsetning på 96,15 milliarder dollar – tilsvarende om lag 915 milliarder norske kroner, noe som var mer enn estimatene tilsa, ifølge CNBC. Resultatet endte på 12,37 dollar per aksje, markant bedre enn de ventede 7,41 dollarene. Driftresultatet endte på snaut 60 milliarder norske kroner, nær en dobling fra samme periode i fjor.

Likevel lar ikke markedet seg imponere. I etterhandelen på Wall Street falt aksjen to prosent etter at tallene ble lagt frem.

Høytider på løpende bånd

Ifølge estimater innhentet av Bloomberg ventet analytikere en omsetning på 92,7 milliarder dollar og et justert resultat per aksje på 11,3 dollar. Driftsresultatet var ventet å være på 4,7 milliarder dollar.

I årets siste kvartal kommer dessuten flere «høytider» som er svært viktige både for Amazon, men også andre innen vare- og detaljhandel. I slutten av november er det duket for årets «Black Friday», og flere vil garantert se til netthandel gitt den pågående koronasituasjonen. Den store shoppedagen blir så fulgt opp av kanskje den viktigste sesongen, nemlig julehandelen.

«Et oppsving i netthandel under korona kan gi en omsetningsvekst over 30 prosent, etter vår mening [...]. Et rekordhøyt antall Amazon Prime-abonnenter inn mot fjerde kvartal lover godt for Amazons utsikter», heter det i en analyse fra Bloomberg.

40 prosent vekst i andre kvartal

Da Amazon la frem tall for andre kvartal midt i juli, ble det klart at selskapet økte omsetningen med 40 prosent fra fjoråret, til 88,9 milliarder dollar.

Det var godt over analytikernes forventninger.

«Pandemien har akselerert et skifte til netthandel og skybaserte tjenester. Amazon er det selskapet som vil dra aller mest nytte av disse trendene over de neste årene», het det i en analyse fra research-selskapet MKM Partners, ifølge Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.