Inkassoselskapet Axactor kunngjorde i forbindelse med andrekvartalsrapporten mandag en intensjonsavtale med John Fredriksen-selskapet Geveran Trading om opprettelsen av et nytt investeringsselskap. Axactor har hentet totalt 598 millioner kroner gjennom en rettet emisjon på 240 millioner nye aksjer, hvorav 151 millioner gikk til Geveran.

Investeringsselskapet, som skal eies 50-50 av Axactor og Geveran, skal søke større porteføljeinvesteringer over 30 millioner euro, mens Axactor skal sikte på porteføljer som er inntil 30 millioner euro.

Konsernsjef Endre Rangnes i Axactor sier til TDN Finans at samarbeidet med Geveran løfter selskapet til en «ny liga», og fremhever at Axactor vil få en betydelig finansiell løfteevne.

Større løfteevne

Analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier trekker også frem løfteevnen til selskapet, og mener avtalen vil gi selskapet tilgang til et nytt marked.

– Axactor er fortsatt unge og har manglet noe av den løfteevnen de kunne trenge. Det vil de kunne oppnå i denne strukturen, og vil kunne være med i konkurransen om større porteføljer uten å bli en for liten spiller, sier Gjerland.

Gjerland sier Axactor også vil inngå en inkassoavtale med seg selv for å gjøre innsamling for selskapet, slik at også egen inkassovirksomhet vil øke i omfang.

«Game changer»

ABG-analytikeren påpeker at Axactor har snakket om en slik avtale en stund uten at det har skjedd noe. Han tror utviklingen i banksektoren i Europa kan ha bidratt til beslutningen.

– I Italia har det kommet en kapitalløsning for flere større italienske banker over sommeren, der man skaper en «bad bank» på statens hånd. Her kan man vente at det vil komme større porteføljer over tid, noe som kan ha økt interessen for en løsning hos investorene, sier Gjerland.

Analytiker Johan Ström i Carnegie sier dette er en skikkelige «game changer».

– Dette er en skikkelig «game changer». Geveran som aksjonær og investor er en stor sak, og til gode for Geveran og Axactor-investorene, sier Ström.

Axactor stiger 11,2 prosent til 2,77 kroner per aksje på Oslo Børs i 13.50-tiden manadg. Aksjen er så langt omsatt for 151 millioner kroner.(Vilkår)

Siv Jensen lager middag til kollegene sine
Omtrent en gang i uka lager finansminister Siv Jensen middag til kollegene sine. Hun liker å lage nye ting og mener oppskrifter er til for å brytes.
01:40
Publisert: