Frykten blant investorene er nesten fraværende på verdens børser. Tirsdag satte Dow Jones-indeksen årets 47. rekordnotering, mens Topix-indeksen i Japan tirsdag flørtet med det høyeste nivået på ti år.

Dette skjer til tross for mange advarsler fra ulike eksperthold om at en større smell venter rett rundt hjørnet. Som grunnleggeren av hedgefondet Artemis Capitals, Christopher Cole, som i et intervju nylig sa han frykter et 1987-lignende krasj. Den gang stupte Dow Jones-indeksen nesten 23 prosent i løpet av én dag.

Mye av «skylden» for investorenes enorme optimisme og risikoappetitt har sentralbankene fått, på grunn av snart et tiår med rekordlave renter og pengetrykking over en lav sko. Carnegies sjefstrateg Henrik Druse­bjerg kalte i vår sentralbankenes offensiv for «verdenshistoriens suverent største finansielle eksperiment».

- Kan være katastrofalt

Siden 2009 er total gjeld i verden økt med over 50.000 milliarder dollar til 240.000 milliarder dollar (over 2.000.000.000.000 kroner), som er godt over tre ganger mer enn verdens samle bruttonasjonalprodukt.

I en fersk analyse skriver de to analytikerne Viktor Shvets og Chetan Seth hos Australias største investeringsbank Macquarie at verdens sentralbanker har skapt et dommedagscenario for markedene, skriver Business Insider. Shvets og Seth mener drivkreftene bak dagens økonomiske tilstand kan være det som vil smerte fremover.

- De har skapt det som i det vesentlige er en dommedagsmaskin på lang sikt, ifølge Shvets.

Men de ser likevel fortsatt lyst på både aksjer og obligasjoner, på grunn av gjeldsdrevet vekst i Kina og sentralbankenes fortsatte tilførsel av likviditet og undertrykkelse av store markedsbevegelser.

- Ifølge vårt syn er feilberegninger av policy den største risikoen. Kort sagt, den minste feil fra sentralbanker eller Kina kan være katastrofalt, skriver analytikerne ifølge Business Insider.(Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: