Det børsnoterte investeringsselskapet Bonheur, som kontrolleres av milliardær Fred. Olsen og hans familie, har hatt en himmelferd på Oslo Børs etter at selskapet ble kvitt riggselskapet sitt og aksjeinvestorene har fått øynene opp for selskapets offshorevind-satsing.

Aksjen, som av mange investorer nå betraktes som en «fornybaraksje», er mer enn doblet det seneste året.

Fredag er det nedtur for Olsen-familien på Oslo Børs, og Bonheur faller nesten tre prosent.

Risiko og usikkerhet

Fredag morgen varslet selskapet om store tap, noe som bidro til et skuffende underskudd i fjerde kvartal:

  • Bonheur tar en nedskrivning av utviklingsprosjekter innen sitt fornybar energi-forretningsområde på 112 millioner kroner. Nedskrivningen kommer etter at selskapet har undersøkt potensielle negative effekter av «økt regulatorisk usikkerhet, og politisk og kommersiell risiko». Området består av elleve vindparker og utviklingsprosjekter, og er etter dette verdsatt til 308 millioner kroner.
  • I tillegg skriver ned med 113 millioner kroner innen shipping/offshore-vind-området, hovedsakelig knyttet til den oppjekkbare boreriggen Jill. «Nedskrivningene skyldes økt usikkerhet og forsinkelser rundt timingen av offshore vind-prosjekter i USA.»

Nedskrivningene bidrar til et driftsunderskudd på 289 millioner kroner i fjerde kvartal, sammenlignet med et overskudd på 199 millioner kroner i fjorårskvartalet. Året endte med et driftsoverskudd på 270 millioner kroner, ned fra 434 millioner kroner året før.

Bonheur hadde inntekter i kvartalet for i underkant av 1,9 milliarder kroner.

Selskapet, som har fornybar energi, cruise og shipping og offshore som hovedvirksomheter, leverte svakere bruttoresultat i fjorårets siste kvartal enn året før. Selskapet er også hovedeier i mediekonsernet NHST Media Group, som blant annet eier Dagens Næringsliv

Økt resultat

Bonheur driver også cruise-virksomhet, som gikk med 44 millioner i minus på driften i fjerde kvartal, men endte fjoråret 21 millioner kroner i pluss. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.