Etter stengetid på Wall Street onsdag la både Apple og Facebook frem ferske regnskapstall fra foregående kvartal.

Facebook var først ute onsdag. Selskapet kunne skilte med:

  • Omsetning på 28,07 milliarder dollar, og en inntjening per aksje 3,88 dollar, mot ventet omsetning på 26,4 milliarder dollar.
  • Inntjening per aksje på 3,22 dollar.

I en pressemelding fra Facebook står det at selskapet vil kjøpe tilbake egne aksjer for 25 milliarder dollar, som er over 215 milliarder kroner etter dagens kurs. Aksjen falt over fire prosent i minuttene etter at resultatet ble lagt frem, men snudde deretter svakt i pluss i etterhandelen.

Både Facebook og Apple regnes blant de såkalt FAAMG-aksjene på Wall Street, sammen med Amazon, Microsoft og Google. De fem aksjene, i tillegg til Tesla, sto for mye oppgangen på de amerikanske børsene gjennom 2020 i etterkant av koronakrakket i mars.

Apple bikker 100 milliarder i omsetning for første gang

Apple la senere onsdag kveld frem sine kvartalstall. I likhet med Facebook opererer Apple med avvikende regnskapsår, og første kvartal endte 31.12.2020.

Teknologigiganten overgikk forventet resultat:

  • Inntjening på 1,68 dollar mot ventet 1,42 dollar per aksje
  • Omsetning på 111,44 milliarder dollar mot ventet 103,28 milliarder dollar.

Apple er verdens meste verdifulle selskap målt etter markedsverdi til en verdi på 2400 milliarder dollar, tilsvarende rundt 20.700 milliarder kroner – nesten to ganger verdien av Oljefondet.

Kvartalstallene onsdag viser at Apple, som ventet, bikker 100 milliarder dollar i omsetning for første gang på ett kvartal, altså 865 milliarder norske kroner etter dagens kurs. Salg av samtlige sentrale Apple-produkter har steget kraftig: Det ble solgt 65,6 milliarder Iphone-telefoner, som er 17 prosent vekst fra året før.

Salg av Mac og Ipad var opp henholdsvis 21 og 41 prosent sammenlignet med året før.

Apple-sjef Tim Cook sa til CNBC at salgstallene kunne ha vært enda høyere, dersom Apple ikke hadde måtte stenge butikker som følge av koronapandemien.

Omsetningene er opp 21 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Aksjen faller likevel rundt ett prosent i etterhandelen.

Administrerende direktør i Apple Tim Cook på en konferanse i 2019, med en Iphone i hånden. Onsdag legger selskapet frem sine kvartalstall.
Administrerende direktør i Apple Tim Cook på en konferanse i 2019, med en Iphone i hånden. Onsdag legger selskapet frem sine kvartalstall. (Foto: Jeff Chiu / AP Photo / NTB)

Tung dag på Wall Street

Onsdag var begredelig dag for investorene på Wall Street. De tre viktigste indeksene åpnet ned og fortsette nedover utover dagen:

  • Samleindeksen S&P 500 var ned 2,56 prosent
  • Industritunge Dow Jones var ned 2,05 prosent
  • Teknologiindeksen Nasdaq var ned 2,61 prosent

Like før stenging falt Dow Jones videre, og CNBC meldte at Dow Jones hadde sitt største fall på tre måneder. Anerkjente S&P 500 hadde også sitt største fall siden oktober og er nå også i minus for året så langt.

Frykt for lavere annonseinntekter sender FB-aksjen nedover

Grunnen til at Facebook-aksjen falt innledningsvis i etterhandelen tross de sterke tallene, er fordi selskapet varsler mulige reduserte annonseinntekter som følge av at Apple innfører et nytt operativsystem (iOS14) med sterkere personverninnstillinger, og grunnet ventede innstramninger i personvernlovgivning i Europa.

– Vi regner med å se starten på effekten av dette ved utgangen av første kvartal, skriver selskapet i en pressemelding om kvartalstallene, og la til at de følger utviklingen rundt personversreglement i Europa.

I en samtale om resultatet i etterkant, snakket Facebook-sjef Mark Zuckerberg om hvilke prioriteringer selskapet vil gjøre for 2021. Journalist i Axios, Sara Fischer, skriver på Twitter at selskapet skal forsøke å stanse anbefalinger til å delta i sivile eller politiske grupper på lang sikt, noe som ble gjort på kort sikt før presidentvalget i US november 2020.

Det er også på agendaen å redusere mengden politisk innhold på Facebook, melder Fischer på Twitter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.