Verdens største selskap.
Det var en tittel Apple kunne smykke seg med gjennom store deler av fjoråret. Det samme gjaldt onsdag 2. januar, den første børsdagen i 2019.
Men torsdag ble Apple sendt rett ned, forbi ikke bare én konkurrent, men tre.
Slik så topplisten av verdens største selskaper ut torsdag:
1. Microsoft.
2. Amazon.
3. Googles morselskap Alphabet.
4. Apple.
Det skjedde på dagen 42 år etter at Apple ble stiftet i California 3. januar 1977.
Årsaken var meldingen Apples konsernsjef Tim Cook sendte ut onsdag etter børsslutt – selskapets første resultatvarsel på nesten 20 år.
Meldingen sendte aksjen ned hele 9,96 prosent på børsen torsdag - det verste børsfallet på seks år.
Børsras i USA
I meldingen innrømmet selskapet en dramatisk inntektssvikt. I det pågående kvartalet ser inntektene ut til å lande rundt 84 milliarder dollar – mellom fem og ni milliarder dollar lavere enn selskapet selv hadde anslått tidligere. Men markedene festet seg kanskje aller mest ved at Tim Cook skyldte på kinesisk økonomi og handelskrig.
– Selv om vi forutså utfordringen i viktige fremvoksende markeder, forutså vi ikke omfanget av den økonomiske svekkelsen som har skjedd, spesielt i stor-Kina, skrev toppsjefen.
Meldingen kan være et av de første tydelige signalene på at nedbremsingen i kinesisk økonomi kan få globale økonomiske virkninger – som er alvorlig, ikke bare for Apple, men for verdensøkonomien.
Ved børsslutt torsdag klokken 22 norsk tid kunne markedene konstatere nok en tung dag på børsene, etter Apple-meldingen i kombinasjon med ferske industritall som viste seg å være svakere enn forventet.
Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt drøye 3 prosent, den brede Dow Jones-indeksen falt 2,83 prosent, og S&P500 falt 2,48 prosent.
Krasse Apple-analyser
Etter Apple-meldingen har det ikke manglet på krasse analyser:
- Selskapet har kommet til slutten på benektelsesfasen, skriver Bloomberg-kommentator Shira Ovide. Hun påpeker at det er lenge siden Iphone-eiere begynte å beholde telefonene sine lengre – gjerne nå tre år i snitt – blant annet fordi nyvinningene har vært mindre og prisene er blitt høyere. Apple bør ha sett for lenge siden at salget ville synke fordi Iphoner er aller mest populærer blant kunder som allerede har hatt en Iphone, skriver hun.
- Også analytiker Toni Sacconaghi i Bernstein peker på at Iphone-kjøperne beholder telefonene sine lengre som Apples hovedutfordring, ifølge Financial Times. – Kanskje er det nettopp fordi det ikke finnes noen lettvinte løsninger at Apple ikke har innsett at prisene kan være for høye (utrolig nok er Iphone-prisene nær fem ganger høyere enn en gjennomsnittlige smarttelefon ellers), skrev han om aksjekollapsen, og anslo at prisen skal ned til 160 dollar per aksje, fra torsdagens 143 dollar.
- Goldman Sachs-analytiker Rod Hall gikk så langt som å sammenligne Apple med Nokia, ifølge CNBC. Han påpekte at «Nokia ble avhengig av at kundene fornyet telefonene sine i et stadig mettere marked, for mer enn et tiår siden. Kundene utsatte å fornye telefonene sine stadig lengre ettersom økonomien ble svakere».
Apple-sjef snudde om Kina
Flere har pekt på at Tim Cook selv omtalte det kinesiske markedet med helt andre ordelag i 2018:
– Jeg er veldig fornøyd med hvor godt vi gjør det i Kina, overalt jeg ser, uttalte han da Apple-inntektene for fjorårets første kvartal ble offentliggjort, ifølge CNBC.
Også for to måneder siden, lenge etter at spenninger mellom Kina og USA fylte økonomi-overskriftene, uttalte at Apple gjorde det «veldig sterkt» i Kina.
Ming-Chi Kuo, kjent som den « den beste Apple-analytikeren på planeten», advarte i midten av desember om at Iphone-salget ville falle med inntil 20 prosent i første kvartal til mellom 38 og 42 millioner enheter.
Allerede for et år siden var han ute og sa at den høye prisen kombinert med mangel på interessante nyskapninger har fått mange potensielle kunder til å stå over å kjøpe ny telefon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.