Det var store forventninger knyttet til Apples regnskapsrapport for fjerde kvartal 2021. Siste kvartal er normalt meget sterkt siden man da får umiddelbar effekt av de nye og oppgraderte produktene som vanligvis lanseres i september.

Apple og toppsjef Tim Cook har kommet seg relativt greit gjennom pandemien. Her ved åpningen av en Apple-butikk i The Grove i Los Angeles i november ifjor.
Apple og toppsjef Tim Cook har kommet seg relativt greit gjennom pandemien. Her ved åpningen av en Apple-butikk i The Grove i Los Angeles i november ifjor. (Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP)

Satte suveren salgsrekord

Apple la sent torsdag frem et resultat som er det beste kvartalet på fem år, fjerde kvartal i 2016. Omsetningen endte på 124 milliarder dollar, det desidert høyeste i selskapets historie og 12,6 milliarder mer enn samme kvartal året før. Resultatet endte for første gang i Apples historie over 30 milliarder dollar, tilsvarende, 2,10 dollar per aksje. Det er det beste siden fjerde kvartal 2016 med 3,36 dollar per aksje.

Analytikerne hadde på forhånd ventet en omsetning på 118,7 milliarder dollar, opp 6,48 prosent fra året før, og et resultat per aksje på 1,89 dollar. Tre av de fire siste kvartalene har Apple levert bedre enn ventet, unntaket var tredje kvartal i fjor med en litt skuffende topplinje.

I forkant av kvartalsrapporten var investorene avventende, og Apple-aksjen lå stort sett helt flatt gjennom hele torsdagen og endte ned 0,29 prosent. I etterhandelen, etter at resultatene var kjent, steg aksjen fem prosent etter en halvtime.

Iphone 13 vinner verden

Fra hovedkvarteret Apple Park i Cupertino i Silicon Valley, ikke langt fra San Francisco, kom i fjor høst den nye Iphone 13, som har vært en stor suksess.

To rapporter denne uken, gjengitt av CNN, viser at Apples Iphone ved utgangen av fjoråret for første gang på seks år var den mest solgte mobiltelefonen i Kina med 23 prosent markedsandel, mot 16 prosent året før, foran kinesiske Vivo. I premiummarkedet har Apples største konkurrent i Kina, Huawei, samtidig hatt problemer på grunn av amerikanske sanksjoner som har gjort det vanskeligere for den kinesiske produsenten å skaffe enkelte komponenter.

Globalt har Apple gjeninntatt toppen etter tre kvartaler på annenplass, godt hjulpet av fremgangen i Kina. Ved inngangen på dette året hadde Apple en markedsandel på 22 prosent, mot 20 prosent for sørkoreanske Samsung.

Samsung la tidligere torsdag frem meget solide resultater for fjerde kvartal, opp 53 prosent på driften. Samsung offentliggjorde samtidig 9. februar som lanseringsdato for sine nye Galaxy S-modeller.

Navigerte støtt gjennom pandemien

Apple har ifølge Reuters klarte seg bedre enn rivalene gjennom pandemien og krisen i forsyningskjedene. Flere av konkurrentene har sett seg nødt til å redusere produksjonen på grunn av mangel på minnebrikker og andre komponenter til telefonene.

Men selskapet har ikke kommet uskadet fra pandemien, og Apple-sjef Tim Cook anslo i forbindelse med rapporten for tredje kvartal at den hadde kostet selskapet rundt seks milliarder dollar i tapt salg.

Investeringsbanken Morgan Stanley anslår at Apple i fjerde kvartal solgte 83 millioner mobiltelefoner i fjerde kvartal, opp fire prosent fra samme kvartal året før. Investeringsselskapet Wedbush Securities anslår at over 40 millioner av disse telefonene ble solgt i fire hektiske uker fra Black Friday til julaften. Apple har ikke et tilsvarende godt salg av Iphone siden 2015.

Salget av Iphone sto alene for godt over halvparten av omsetningen, 71,6 milliarder dollar, opp fra 65,6 milliarder dollar året før.

Analytikerne mener derfor Apple er i rute til å nå målet om en omsetningsvekst på seks prosent i 2021. Analytikerne venter også en pen vekst i salget av andre Apple-produkter, som Mac-datamaskiner. Anslag ligger på en salgsvekst på Mac på ni prosent, mot én prosent for PC-markedet totalt.

Salget av bærbare produkter som klokker og øretelefoner steg også, i likhet med hjemmeelektronikk som høyttalere og annet utstyr.

Den eneste lille skuffelsen sist kvartal var salget av nettbrettet Ipad, som var lavere enn året før.

Apple var det første selskapet som passerte 3000 milliarder dollar i markedsverdi. Men verdien har falt noe og er ned ti prosent så langt denne måneden, mens den brede S&P 500-indeksen er ned ni prosent. Men de siste tre månedene er Apple-aksjen opp 6,6 prosent, samtidig som Dow Jones-indeksen er ned 3,6 prosent. Apples markedsverdi er nå på 2600 milliarder dollar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.