Sent onsdag kveld sendte Apple ut et resultatvarsel til investorer for fjerde kvartal. Selskapet har ikke fått fart på salget i Kina og andre fremvoksende markeder.

En knallsterk dollar, handelskrig og svakere kinesisk økonomi bidrar til at Apple nedjusterte den ventede omsetningen med mellom fem og ni milliarder dollar for fjerde kvartal.

Milliarder forsvant for Oljefondet

Statens pensjonsfond, populært kalt Oljefondet, er Apple åttende største aksjonær, ifølge Bloomberg. Det eier alene 1,07 prosent av selskapet.

Apple-aksjen falt 7,6 prosent etter resultatvarselet.

Det ble en sur kveld for Oljefondet som på få timer fikk et papirtap på 605 millioner dollar, rundt 5,3 milliarder kroner.

Onsdag var første gang Apple har kommet med et resultatvarsel på nesten 20 år.

Ifølge Apple-sjef Tim Cook kommer det meste av svekkelsen i inntektene fra Kina. Han skrev i en uttalelse onsdag at den økende usikkerheten i finansmarkedene har veid tungt for Apple og at markedsstatistikker viser at det har vært en stort fall i kinesiske smarttelefonmarkedet.

Fra toppen i starten av oktober har Apple-aksjen falt 37 prosent. Gitt at Oljefondet har sittet på samme posisjon i den tiden har papirtapene vært rundt 38 milliarder kroner.

Apple har vært blant de beste

Men, det siste fallet til tross, har Apple over de siste 10 årene vært en absolutt gullkantet investering for Oljefondet. Den amerikanske teknologiaksjen har vært blant de aller beste aksjene til Oljefondet over de siste årene.

Fondet har økt sin beholdning i Apple jevnt og trutt helt siden 2007, ifølge Oljefondets hjemmesider. I samme periode, siden starten av 2007, har Apple-aksjen steget over 400 prosent.

Nevner ikke konkurransesituasjon

Ifølge Apple-sjef Tim Cook har ikke utfordringene til selskapet kommet overraskende.

Under resultatfremleggelsen i oktober ble dette nevnt, men Apple regnet med en omsetnings- og resultatvekst. Eksisterende Iphone-brukere har også utsatt å kjøpe nye smarttelefoner. Enkelte har nøyd seg med å skifte batteri og bruker gamle modeller.

Cook nevnte ikke konkurransesituasjonen. Kinesiske Huawei har i det siste passert Apple som verdens nest største produsent av smarttelefoner, og det til tross for at det ikke selger telefonene sine på det amerikanske markedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik ser det ut inne i vognene etter togulykken på Storebæltsbroen
00:34
Publisert: