Oslo Børs har vært i minus gjennom hele tirsdagen. Etter at de amerikanske børsene åpnet tiltok fallet, og Oslo Børs stengte ned 2,79 prosent. Oslo Børs har nå falt over ti prosent siden den siste toppen 25. september i år.

Tirsdagens børsfall er det største siden 24. juni 2016, i etterdønningene av brexitavstemningen i Storbritannia.

Oljeprisen kollapser

Oljeprisen har også falt gjennom dagen. Tirsdag ettermiddag kollapset prisen fullstendig og falt rundt to dollar fatet på bare noen minutter. Nordsjøolje omsettes tirsdag ettermiddag for langt ned på 63 dollar fatet.

Oljeprisen har falt 26 prosent siden 3. oktober, da nordsjøolje lå på 86 dollar fatet. Oljeprisen har nå ikke vært lavere siden 9. februar.

En hovedårsak til prisfallet er at det er mye olje på tilbudssiden, samtidig som frykten for at den globale økonomiske veksten har nådd toppen og er på vei ned. Lavere økonomisk aktivitet betyr også lavere etterspørsel etter olje.

Lederen for International Energy Agency (IEA), Fatih Birol, sa på en konferanse i Oslo tirsdag at oljemarkedet er på vei inn i en tid med uro og usikkerhet man ikke har sett maken til.

6. desember blir en merkedato for oljemarkedet. Da møtes Opec og dets allierte for å diskutere oljemarkedet.

USA er nå offisielt i minus

De amerikanske børsene fortsetter tirsdag det markante fallet fra mandag. Apple er blant de store selskapene som faller mest med fire prosent ved åpningen, etter å ha falt fire prosent også mandag og den svake børsutviklingen for teknologiselskapene fortsetter dermed. Teknologibørsen Nasdaq falt hele tre prosent mandag.

Handelsselskapene åpner også meget svakt, med pessimistiske salgsprognoser for Black Friday og Thanksgiving, nå som vi er inne i kanskje den viktigste uken i året for detaljhandelen i USA.

Den vedvarende frykten for handelskrig, særlig mellom USA og Kina, tynger også markedene.

Fallet på børsene de siste ukene får nå enkelte til å hente frem krigstypene. Ray Dalio, grunnlegger av Bridgewater Associates, et av verdens største hedgefond, sier ifølge Marketwatch at markedene nå er inne i en meget svak utvikling som vil vare i mange år. Han sammenligner markedene med 1930-tallet, under den store depresjonen etter børskrasjet i 1929.

Dalio sier «stupid» er nøkkelordet for å forstå dagens markeder.

– Kjøpe i dette markedet nå, er du gal, sier Dalio.

De ledende amerikanske børsindeksene er etter vel en halvtimes handel alle ned rundt to prosent.

For Dow Jones og S&P 500 betyr fallet at de to indeksene nå er inne i et såkalt «bear market». Det betyr at all børsoppgang i år er visket bort, og at aksjemarkedene er ned siden starten av 2018.

Pessimismen rår også i Europa, og alle de ledende europeiske børsene er kraftig ned tirsdag.

Saken oppdateres(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

FAO Schwarz er tilbake i New York
01:32
Publisert: